Η Ιρλανδία καταργεί τα κέρματα του 0,01 και 0,02 ευρώ

Οι συλλέκτες κερμάτων του ευρώ θα πρέπει να βιαστούν. Αν δεν έχουν συμπληρώσει τη συλλογή τους με τα κέρματα της Ιρλανδίας, από τον επόμενο μήνα τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ θα πρέπει να τα αγοράζουν σε τιμή… συλλεκτική και όχι απλώς να τα ανταλλάσσουν με ελληνικά ή άλλα κέρματα.

Οι συλλέκτες κερμάτων του ευρώ θα πρέπει να βιαστούν. Αν δεν έχουν συμπληρώσει τη συλλογή τους με τα κέρματα της Ιρλανδίας, από τον επόμενο μήνα τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ θα πρέπει να τα αγοράζουν σε τιμή… συλλεκτική και όχι απλώς να τα ανταλλάσσουν με ελληνικά ή άλλα κέρματα. Κι αυτό διότι, όπως αποκάλυψε η βρετανική «Guardian», η κυκλοφορία των κερμάτων του 0,01 και του 0,02 ευρώ, θα αποσυρθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Η Ιρλανδία θα προστεθεί, έτσι, στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει την ίδια απόφαση, να καταργήσουν δηλαδή τα δύο μικρότερα σε αξία κέρματα του ευρώ. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Η αιτία, ωστόσο, της απόσυρσης των κερμάτων δεν είναι η ευτελής τους αξία, όπως ευλόγως θα υπέθετε κάποιος Έλληνας καταναλωτής. Τα αποσύρουν όχι επειδή τα υποτιμούν στις συναλλαγές τους. Όχι επειδή στην ιρλανδική αγορά (και στη βελγική και στην ολλανδική και στη φινλανδική) πωλητές και αγοραστές είναι «υπεράνω» των μικροκερμάτων και στρογγυλοποιούν τους λογαριασμούς τους.
Τουναντίον! Σε αντίθεση με τους Νοτιοευρωπαίους που είναι «άρχοντες», οι Βορειοευρωπαίοι είναι απολύτως τσιφούτηδες – καίτοι μη πτωχευμένοι οι Ολλανδοί, Φινλανδοί και Βέλγοι και άρτι ανανήψαντες από χρεοκοπίες και Μνημόνια Ιρλανδοί. Καταμετρούν τα λεπτά του ευρώ ένα προς ένα και ουδείς διαμαρτύρεται ή υποψιάζεται ότι ο καταμετρών, δεν μπορεί, κάποιο παγκάρι θα ξάφρισε.
Η κατάργηση των ελαχιστοτέρων σε αξία κερμάτων του ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι, επειδή ακριβώς οι Βορειοευρωπαίοι είναι τσιφούτηδες και δεν δίνουν στον Άγιό τους νερό, διαπίστωσαν ότι η πραγματική αξία ενός κέρματος του 1 λεπτού, το κόστος του μετάλλου από το οποίο είναι κατασκευασμένο δηλαδή (κυρίως χαλκός), είναι 1,65 λεπτά του ευρώ.
Με άλλα λόγια, αν κάποιος μάζευε κέρματα του 0,01 ευρώ και μετά τα πωλούσε με το βάρος, ως μέταλλο, θα κέρδιζε για κάθε κέρμα 0,0165 ευρώ. Η αξία του μετάλλου του κέρματος που έχει ονομαστική αξία 0,02 ευρώ είναι 0,0194 ευρώ, αλλά αποσύρεται κι αυτό. Για να γίνει αντιληπτή η ακρίβεια της κοπής των κερμάτων μικρής ονομαστικής αξίας, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» σημειώνει ότι το κόστος του κέρματος του 1 ευρώ είναι μόλις 5 λεπτά του ευρώ (0,05 ευρώ).
Συνολικά στη Ευρωζώνη η κοπή των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ από το 2002 έως το 2013 έχει κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, έχει από το 2013 σημειώσει με ανακοίνωσή της την ανησυχία της ότι η κατάργηση των δύο κερμάτων μπορεί να πυροδοτήσει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην αγορά.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, η ιρλανδική «Belfast Telegraph» σημειώνει ότι η λύση είναι η στρογγυλοποίηση. Όχι, βέβαια, η στρογγυλοποίηση όπως την εννοούν οι Έλληνες καταναλωτές, δηλαδή μόνο προς τα επάνω, αλλά η δίκαιη στρογγυλοποίηση.
Έτσι, στην Ιρλανδία οι έμποροι από την 1η Νοεμβρίου θα πράττουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οι τιμές των προϊόντων δεν θα στρογγυλοποιηθούν προς το «0» ή προς το «5». Θα εξακολουθεί ένα προϊόν να κοστίζει 3,71 ευρώ και ένα άλλο 5,99 ευρώ. Οι τιμές, όμως, που το τελευταίο τους ψηφίο είναι 1,2,6 και 7 θα στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω και οι τιμές που θα λήγουν σε 3,4,8 και 9 προς τα πάνω.
Αυτά, ασφαλώς, θα αφορούν μόνο τις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται ακόμη με μετρητά. Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών στην Ιρλανδία (όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης) γίνονται με τραπεζικές κάρτες και με επιταγές. Και με ακρίβεια λεπτού του ευρώ φυσικά…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk