Στο 6,9% φρενάρισε η ανάπτυξη στην Κίνα

Με το χαμηλότερο ρυθμό από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης αναπτύχθηκε

Με το χαμηλότερο ρυθμό από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,9% σε δωδεκάμηνη βάση, πέφτοντας ήδη από τον στόχο 7% που έχει θέσει για το σύνολο του έτους η κυβέρνηση του Πεκίνου.
Ωστόσο οι αναλυτές λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες διακυμάνσεις στις κινεζικές κεφαλαιαγορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και τις κατά κανόνα απογοητευτικές ανακοινώσεις θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (με αποκορύφωμα τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν συνέχισης συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα το Σεπτέμβριο), ανέμεναν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στο 6,8% το τρίμηνο που πέρασε.
Η κινεζική οικονομία, δηλαδή, τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο έπειτα από την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης κάτω από τον στόχο του Πεκίνου αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στο Πεκίνο και συγκεκριμένα στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να λάβει νομισματικά μέτρα (να επιταχύνει τη διολίσθηση του γουάν) για να ανακόψει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι εξαγωγές, εξάλλου, σημείωσαν κάθετη πτώση το Σεπτέμβριο, ενώ ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις και στο επίπεδο των τιμών, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι προσπάθειες μετατροπής της κινεζικής οικονομίας από μια οικονομία στηριζόμενη στις εξαγωγές σε μια οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση και στις υπηρεσίες, δεν ευοδώνονται.
Ασύμμετρες επιπτώσεις

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα έχουν ασύμμετρες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις οικονομίες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, από τη βιομηχανική Γερμανία μέχρι την παράγουσα πρώτες ύλες Βραζιλία», γράφει ο αναλυτής του BBC Ρόμπερτ Πρέστον.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το οικονομικό φρενάρισμα στην Κίνα συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες μειώσεις των επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έχει λάβει το Πεκίνο.
«Εκείνο που κρατά ζωντανή σήμερα την κινεζική οικονομία είναι ο κατασκευαστικός τομέας. Όμως, δεν αρκεί για να σταματήσει τη διολίσθηση. Ακόμα κι αν λάβει πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης η κινεζική κυβέρνηση, δεν θα εμποδίσει την περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε στον βρετανικό όμιλο ο Λούις Κούις της Oxford Economics.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πιο δυναμικά μέτρα για να αποκατασταθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κεφαλαιαγορά και να αποφευχθούν πιθανές κοινωνικές εξεγέρσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk