Το ΟΑΚΑ εκπέμπει SOS

Το δικό του μνημόνιο στους οφειλέτες του επιδιώκει να βάλει το Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Το δικό του μνημόνιο στους οφειλέτες του επιδιώκει να βάλει το Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης». Η (νέα) διοίκησή του, αφού προχώρησε σε μια λεπτομερή καταγραφή όλων των ποσών που έχει λαμβάνειν από ιδιώτες, ΠΑΕ, ΚΑΕ και ομοσπονδίες εξέπεμψε SOS για τη βιωσιμότητά του και την ομαλή λειτουργία του.
Τα χρέη, από συνολικά 662 οφειλέτες, προς το ΟΑΚΑ αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ, γεγονός που σόκαρε τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή, ο οποίος προχώρησε σε αιχμηρές δηλώσεις τόσο στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ολυμπιακού συγκροτήματος στο Μαρούσι όσο και από το βήμα της Βουλής. «Γιατί υπήρχαν ΠΑΕ που είχαν να καταθέσουν εγγυητική επιστολή επί έτη πολλά, και βρέθηκαν προ εκπλήξεως με αυτή την πιστή τήρηση του νόμου για πρώτη φορά; Αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής των ομάδων στα πρωταθλήματα η ρύθμιση των χρεών έναντι των διοικήσεων των εθνικών σταδίων. Και σας ρωτάμε, γιατί επί τόσα χρόνια ΠΑΕ έκαναν χρήση της εθνικής περιουσίας των σταδίων και δεν πλήρωναν τα νόμιμα, όχι όλες, πάρα πολλές όμως. Γιατί βρήκαμε χρέη στο ΟΑΚΑ 13 εκατομμύρια ευρώ; Ηταν χρήματα προσωπικά των διοικήσεων ή ήταν χρήματα του ελληνικού λαού που δεν εισέπρατταν οι διοικήσεις των σταδίων κατόπιν πολιτικών εντολών που ελάμβαναν από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας» είπε με οργίλο ύφος ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ΟΑΚΑ θα κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο και τελικά να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε βάρος του.

«
Το ΟΑΚΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πώς θα λειτουργήσουμε αν δεν εισπράττουμε; Πώς θα συντηρήσουμε τις εγκαταστάσεις αν δεν πάρουμε από τους οφειλέτες μας τα χρήματα που μας χρωστούν; Παρουσιάζεται το οξύμωρο να μας εγκαλούν εκείνοι που δεν τηρούν καμία συμφωνία και χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες» δήλωσε στο «Βήμα» ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Σάββας Ανεστιάδης αναφερόμενος προφανώς στην ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ για τη στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού προπονητηρίου, η οποία προκάλεσε την απάντηση του ΟΑΚΑ.
Σε αυτήν ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νίκος Κιάος επεσήμαινε τις υποχρεώσεις των ομοσπονδιών και τόνιζε πως «ο ΣΕΓΑΣ λαμβάνει τις επιχορηγήσεις από τη ΓΓΑ ενώ δεν έχει καταβάλει ούτε ένα μικρό ποσό από τις οφειλές του που ξεπερνούν τις 220.000 ευρώ». Το ίδιο υπογραμμίζει και ο κ. Ανεστιάδης με την επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού στις 12 Οκτωβρίου, με την οποία ουσιαστικά προτείνει την επαναφορά «της υποχρέωσης διακανονισμού ή εξόφλησης του χρέους πριν από την έγκριση της επιχορήγησης ή καλύτερα απευθείας καταβολή του ποσού που αναλογεί στον αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού των ομοσπονδιών για τις μισθώσεις και τις χρήσεις των γηπέδων».
Αγωγή και σε ΔΕΚΟ


Στην περίπτωση των ιδιωτών οι υποθέσεις είναι πιο εύκολες. Ιδιαιτέρως τώρα που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε να εφαρμόσει τους νόμους και να λαμβάνει υπόψη της ότι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής σε κάθε αθλητική ΑΕ είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των χρεών της προς τα γήπεδα που χρησιμοποιούν. Ετσι αναμένεται να ρυθμιστεί, μετά από εκείνο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΚΑΕ ΑΕΚ, το χρέος των 766.000 ευρώ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι της πράσινης ΚΑΕ και του ΟΑΚΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να ορίσουν από κοινού ένα ποσό που θα υποχρεούται η ΚΑΕ Παναθηναϊκός να καταβάλει μέχρι να συζητηθεί στη Δικαιοσύνη η αγωγή που έχει κάνει το ΟΑΚΑ στους Πράσινους για το χρέος που προκύπτει από τη χρήση του κλειστού γηπέδου την περίοδο 2012-15. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο διεκδίκησης των χρημάτων η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει φθάσει στο σημείο να καταθέσει αγωγή εναντίον του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της ΔΕΠΑΝΟΜ για το χρέος των 594.902 ευρώ που αφορούν σε μισθώματα και λειτουργικά έξοδα (ΔΕΚΟ κ.ά.) για κτίριο το οποίο χρησιμοποιούσε το υπουργείο Υγείας στις εγκαταστάσεις.

Τζάμπα ντόπινγκ κοντρόλ
Ενα σημαντικό μέρος των 13 εκατ. ευρώ προκύπτει από το ντόπινγκ κοντρόλ, όπου ομοσπονδίες, ομάδες και Ενώσεις κάνουν ελέγχους αλλά αρνούνται να πληρώσουν. Ετσι εξηγούνται τα σχεδόν 900.000 ευρώ χρέος της Φιλίππου Ενώσεως που κάνει ελέγχους σε δείγματα ούρων στα άλογα χωρίς να καταβάλει το παραμικρό ποσό. Μία ακόμη ενέργεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΟΑΚΑ είναι η αλλαγή του τρόπου διάθεσης των γηπέδων τένις καθώς η προηγούμενη εταιρεία που τα είχε μισθώσει δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της και τελικά τα εγκατέλειψε αφήνοντας σημαντικό χρέος, όπως φαίνεται στον πίνακα των μεγαλοοφειλετών. Αντί να παραχωρηθεί εκ νέου το σύνολο των γηπέδων σε μια εταιρεία, αποφασίστηκε να δοθούν τα εννέα εξ αυτών σε ισάριθμους ιδιώτες και τα υπόλοιπα επτά να τα διαθέτει το ΟΑΚΑ στο κοινό.

Οι μεγαλο-οφειλέτες

1. Ενωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’&Γ’ κατ. 1.104.883,73

2. Φίλιππος Ενωση Ελλάδος 896.633,72

3. Ελ.Ομοσπονδία Ποδηλασίας 800.306,06

4. Παναθηναϊκός ΚΑΕ 766.637,09

5. Υπουργείο Υγείας 594.902,31

6. ΑΟ Νηρέας Χαλανδρίου 391.015,79

7. Ελ.Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης 390.973,18

8. Γεν.Γραμ.Αθλητισμού ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ 306.109,70

9. Ελ.Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης 284.947,78

10. Πάρκα Τένις ΕΠΕ 252.473,25

11. Εταιρεία Αναπτ. Τουριστικών προβολών 247.510,95

12. ΣΕΓΑΣ 200.863,60

*** Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός οφείλει 1.504.068,93 αλλά το χρέος της έχει ρυθμιστεί και τηρεί τους όρους της ρύθμισης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk