Υπό «εκκαθάριση» η κυρία Σαββαΐδου για πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ

Μετά την αποπομπή Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του πρώτου «ανεξάρτητου» γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων από την κυβέρνηση Σαμαρά, την Παρασκευή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Μετά την αποπομπή Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του πρώτου «ανεξάρτητου» γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων από την κυβέρνηση Σαμαρά, την Παρασκευή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απαίτησε την παραίτηση της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, της δεύτερης «ανεξάρτητης» γενικής γραμματέως Εσόδων.
Και μπορεί ο κ. Θεοχάρης να απομακρύνθηκε το 2014 δι’ ασήμαντον αφορμήν, δεδομένου ότι του καταλόγισαν ευθύνες για λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για την κυρία Σαββαΐδου όμως οι φήμες και οι κατηγορίες που εκτοξεύονται διά των μέσων είναι βαριές.
Η κλήση από τους οικονομικούς εισαγγελείς


Ο επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αγγελική Τριανταφύλλου την κάλεσαν την ερχόμενη Τετάρτη να παρουσιαστεί και να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα της «υπόπτου τέλεσης του κακουργήματος της απιστίας». Είχε προηγηθεί η κλήση για την υπόθεση της παράτασης κατά έναν χρόνο της καταβολής του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από τα κανάλια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την παραίτηση από τη θέση της γενικής γραμματέως ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, με το αιτιολογικό «να αντιμετωπίσει η κυρία Σαββαΐδου τις ανοικτές υποθέσεις που έχει με τη Δικαιοσύνη».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πίεση για παραίτησή της έρχεται μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον πρόεδρο των αστικών συγκοινωνιών (του ΟΑΣΑ) Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη εκλήθη στη Βουλή προκειμένου να περιγράψει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών. Το παρουσίασε, αλλά ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης απαίτησε την παραίτησή του γιατί πρότεινε «η επιβίβαση χωρίς εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι πλημμέλημα, όπως μέχρι το 1992, και όχι πταίσμα που είναι σήμερα».
Η κυρία Σαββαΐδου μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν σήκωνε τα τηλέφωνα, ούτε απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν, ούτε είχε ανακοινώσει αν θα παραιτηθεί ή όχι. Προφανώς για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ήδη η τρόικα, η οποία, θυμίζουμε, είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις στην παραίτηση Θεοχάρη και απαίτησε να εφαρμοστεί ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου του.
Η χημεία της κυρίας Σαββαΐδου με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ήταν καλή, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, και κυβερνητικά στελέχη έψαχναν ευκαιρία και αφορμή για να μπορέσουν να την αντικαταστήσουν. Ωστόσο, λόγω της θέσης που κατέχει, ο νόμος προστατεύει την ανεξαρτησία της και αν δεν παραιτηθεί η ίδια δεν μπορεί να απομακρυνθεί.
Το πρόστιμο για τα εικονικά τιμολόγια


Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τον Δεκέμβριο του 2014 η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αποδέχθηκε αίτημα της εταιρείας GΕΝΝΕΤ για φορολογικό επανέλεγχο. Στη συγκεκριμένη εταιρεία είχε επιβληθεί πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ για εικονικά τιμολόγια, ενώ η ίδια εταιρεία φέρεται να είχε και τοκογλυφική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το βούλευμα της υπόθεσης, μεγάλη καπνεμπορική εταιρεία με έδρα την Καβάλα, επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να δανειστεί από τις τράπεζες, απευθύνθηκε στην GEΝNET για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με επιτόκιο που έφθανε έως και 200% ετησίως.
Με βάση τα στοιχεία του ελέγχου, η καπνεμπορική επιχείρηση εξέδωσε εικονικό τιμολόγιο προς την GENNET για συγκεκριμένη πώληση καπνικών προϊόντων. Στη συνέχεια, η κόρη του ιδιοκτήτη της καπνεμπορικής επιχείρησης Καβάλας συστήνει άλλη εταιρεία όπου φαίνεται να της πουλάει η GENNET τα καπνικά προϊόντα που είχε «παραλάβει» από την καπνική εταιρεία του πατέρα της. Μάλιστα, από τον έλεγχο προκύπτει ότι στο εικονικό τιμολόγιο που έχει εκδώσει η GENNET έχει περιληφθεί η τοκογλυφική επιβάρυνση.
Κάποια στιγμή ο επιχειρηματίας της Καβάλας νιώθοντας να τον πιέζει ασφυκτικά η θηλιά των τοκογλυφικών επιτοκίων, πηγαίνει αυτοβούλως στο Διαπεριφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητώντας ουσιαστικά να ελεγχθεί από μηδενική βάση η δική του εταιρεία για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μπει τέλος στην «ομηρεία» του.
Ξεκινά αμέσως ο έλεγχος, διαπιστώνονται οι εικονικές συναλλαγές και καταλογίζονται πρόστιμα 78 εκατ. ευρώ. Η GENNET προσφεύγει στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70 Α. Η Επιτροπή απορρίπτει το αίτημα και την ίδια στιγμή η εταιρεία προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και παράλληλα μηνύει 20 εφοριακούς που εμπλέκονται στον έλεγχο εμφανίζοντάς τους ως κατηγορουμένους με το αδίκημα της σύστασης συμμορίας.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η εταιρεία υποβάλλει αίτημα επανελέγχου της υπόθεσής της που κάνει δεκτό η Κατερίνα Σαββαΐδου, παγώνοντας ουσιαστικά την είσπραξη του προστίμου αλλά και τον περαιτέρω έλεγχο, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα έπρεπε η ίδια να έχει τρέξει τον έλεγχο με στόχο την είσπραξη του προστίμου και όχι να δεχθεί τον επανέλεγχο, αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο έχει το δικαίωμα η γενική γραμματέας Εσόδων να διατάξει επανέλεγχο από τη στιγμή που η αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών είχε ανάψει το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβολής των προστίμων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk