Χάνονται «με μια μπιλιά» φόροι €226 εκατ. ευρώ από τα VLTs

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ψάχνει απεγνωσμένα για ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην αυξήσει, για παράδειγμα, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση,

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ψάχνει απεγνωσμένα για ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην αυξήσει, για παράδειγμα, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπάρχει ένα κονδύλι 226 εκατ. ευρώ που από την αβελτηρία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων δεν μπορεί να συνδράμει τον προϋπολογισμό του 2016.
Πρόκειται για τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία των VLTs (τυχερά παιγνιομηχανήματα) που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016 αλλά αυτό που διαφεύγει από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 VLTs ανά την επικράτεια από τον ΟΠΑΠ έχει παγώσει από τον ίδιο τον οργανισμό.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τα πρώτα VLTs να είχαν λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2015 αλλά εξαιτίας της αιφνίδιας αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων από τη νέα διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων υπό τον κ. Αντώνη Στεργιώτη, ο ΟΠΑΠ έκρινε το έργο μη βιώσιμο και αποφάσισε να παγώσει το project.
Την τελευταία στιγμή


Ενώ ήδη υπήρχε αυστηρός κανονισμός για τα VLTs, ο κ. Στεργιώτης, που διορίστηκε σε αυτή τη νευραλγική θέση – ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ ελέγχει μια αγορά της τάξης των 7 δισ. ευρώ ετησίως – από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, θεώρησε σκόπιμο να αλλάξει τον κανονισμό ελάχιστες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων «με γνώμονα την προστασία των παικτών και τον μη εθισμό τους στα τυχερά παίγνια» όπως ισχυρίζεται.
Μεταξύ άλλων, άλλαξε τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανημάτων, μείωσε δραστικά το ημερήσιο όριο απωλειών των παικτών, περιόρισε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και επέβαλε τη γνωστοποίηση του ΑΦΜ του παίκτη στον ΟΠΑΠ ή τον παραχωρησιούχο. Οι πρωτοβουλίες αυτές σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται σωστές και κινούνται προς την κατεύθυνση του υπεύθυνου παιχνιδιού. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αλλαγή αυτή τίναξε στον αέρα όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν προβλεφθεί από τον οργανισμό και ουσιαστικά απαγόρευαν την έγκαιρη υλοποίηση του έργου, κάτι που γνώριζε η Επιτροπή ότι θα γίνει.
Τρίβουν τα χέρια τους


Το κυριότερο όμως είναι ότι με τις αποφάσεις αυτές ο κ. Στεργιώτης έριχνε νερό στον μύλο του παράνομου τζόγου με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες χιλιάδων λεσχών που λειτουργούν λάθρα στη χώρα μας να τρίβουν τα χέρια τους αφού έβλεπαν ότι δεν θα αποκτούσαν ποτέ ισχυρό νόμιμο ανταγωνισμό.
Παράγοντες της αγοράς είχαν προειδοποιήσει πως ο κ. Στεργιώτης «θα ξήλωνε τον κανονισμό των VLTs προσφέροντας υπηρεσίες στους παλαιούς εργοδότες του» – ήταν διευθύνων σύμβουλος του Καζίνου Λουτρακίου -, καθώς η λειτουργία των VLTs είναι άμεσα ανταγωνιστική με τους κουλοχέρηδες των καζίνων. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί ευθέως να θέσει τέτοιο ζήτημα, καθώς ο κ. Στεργιώτης έχει φροντίσει να οχυρωθεί πίσω από το ακλόνητο επιχείρημα της προστασίας των πολιτών από τον εθισμό στον τζόγο.
Εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου και τη διόγκωση του παράνομου τζόγου, η αναβολή της εγκατάστασης των VLTs έχει και άλλες παρενέργειες στην οικονομία: επενδυτές και πράκτορες που είχαν επενδύσει σε καταστήματα Play βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται, για αυτό και έχουν καταθέσει αγωγές κατά του ΔΣ της Επιτροπής Παιγνίων. Παράλληλα, κινδυνεύουν 10.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ η αγορά επαγγελματικών ακινήτων θα στερηθεί από τις δαπάνες ενοικίασης και ανακαίνισης 1.400 καταστημάτων Play σε όλη την Ελλάδα.
Στη δίνη του κυκλώνα


Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια με τη στάση του κ. Στεργιώτη απέναντι στην επένδυση των VLTs.
Το ποτήρι όμως ξεχείλισε με την υπόθεση Δημήτρη Παναγέα. Ο κ. Στεργιώτης διόρισε στην τριμελή επιτροπή που ελέγχει τον ΟΠΑΠ τον φίλο του, δικηγόρο κ. Δ. Παναγέα, ενώ γνώριζε ότι ο τελευταίος διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από τον οργανισμό από την προηγούμενη θητεία του στον ΟΠΑΠ! Η αποκάλυψη της υπόθεσης από τον Τύπο υποχρέωσε τον κ. Στεργιώτη να αποκαθηλώσει τον κ. Παναγέα από την επιτροπή ελέγχου. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΕΕΠ που έβλεπαν ερήμην τους να συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει καταβάλει στο κράτος το ποσό των 560 εκατ. ευρώ για τη 10ετή αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης 35.000 παιγνιομηχανημάτων VLTs, εκ των οποίων 16.500 θα εγκαθιστούσε ο ίδιος ο οργανισμός και 18.500 θα δίνονταν έπειτα από διαγωνισμό σε τρεις-τέσσερις παραχωρησιούχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk