Η οικονομία μετράει τις πληγές της

Ενας μετά τον άλλο οι μελετητές της οικονομίας αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το βάθος της ύφεσης το 2015,

Ενας μετά τον άλλο οι μελετητές της οικονομίας αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το βάθος της ύφεσης το 2015, καθώς οι αντιστάσεις που έδειξε η χώρα μετά το σοκ των κλειστών τραπεζών τον Ιούλιο και τα capital controls ήταν απρόσμενες.
Η κυβέρνηση πλέον κατεβάζει την πρόβλεψη για το βάθος της ύφεσης κάτω από 1%, με πιο αισιόδοξη την εκτίμηση του ΚΕΠΕ για ύφεση μόλις 0,3% το 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τους δείκτες της Στατιστικής και σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος τρέχει μοντέλα για να προσδιορίσει, όσο πιο κοντά γίνεται, την πορεία του ΑΕΠ το 2015, καθώς η εφετινή χρονιά θα αποτελέσει τη βάση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2015-2018, αλλά και των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2016.
Ο μέσος ρυθμός μεταβολής


Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η τελευταία πρόβλεψη που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από το ΚΕΠΕ είναι ότι το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,46% και το τελευταίο τρίμηνο (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) θα υποχωρήσει κατά 1,70%.
Ετσι ο μέσος ρυθμός μεταβολής β’ εξαμήνου εκτιμάται σε -1,58% και ο μέσος ετήσιος ρυθμός σε μόλις -0,27%, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 1,1%.
Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, αξίζει να σημειώσουμε ότι με την επιβολή των capital controls οι οικονομέτρες του ΙΟΒΕ, των τραπεζών και η τρόικα προέβλεπαν ότι η οικονομία θα βυθιστεί το β’ εξάμηνο και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 5-6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Στατιστική Αρχή, που έχει τον τελευταίο λόγο, παρακολουθεί την κίνηση της οικονομίας και στελέχη της μιλούν για «ελληνικό παράδοξο» που εκδηλώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης που οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7%.
Μετά την επιβολή των capital controls η κατανάλωση υπέστη σοκ (μειώθηκε 8% τον Ιούλιο), αλλά τον Αύγουστο, λόγω και του φόβου για την τύχη των καταθέσεων, ανέκαμψε με αύξηση πωλήσεων των ΙΧ και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και την καθημερινή κατανάλωση που τροφοδοτήθηκε από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα.
Τα σίγουρα στοιχεία για την κατανάλωση τον Αύγουστο θα γίνουν γνωστά στο τέλος του μήνα και μόνο τότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, που μπορεί να αποτελέσει μια νέα θετική έκπληξη.
Το σοκ του Ιουλίου


Προς το παρόν αυτό που έχει καταγραφεί είναι το σοκ του Ιουλίου. Οπως έχει ανακοινωθεί από τη Στατιστική Αρχή, ο τζίρος των καταστημάτων τον Ιούλιο σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουλίου 2014 σηµείωσε µείωση κατά 8,7% και σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουνίου 2015 µείωση κατά 7,7%.
Τον Ιούλιο βυθίστηκε και η αγορά αυτοκινήτου. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 23,9%. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 8.181 αυτοκίνητα. Η αγορά αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας αποδείχθηκε τελικά ανθεκτική, καθώς τον Αύγουστο αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 20,8% στα αυτοκίνητα και 4,3% στις μοτοσικλέτες, ενώ η αύξηση των πωλήσεων συνεχίστηκε με μικρότερο ρυθμό (6,7%) και τον Σεπτέμβριο.
Ο Γενικός Δείκτης Βιοµηχανικής Παραγωγής σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2014 παρουσίασε μικρή σχετικά µείωση 1,6% που αποδίδεται στη µείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων κατά 4,8% και στη µείωση του Δείκτη Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 5,7%.
Αυτό όμως ισοσταθμίστηκε από την αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισµού κατά 13,8%.
Το rebound του Αυγούστου


Αντίθετα με τις προγνώσεις, η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο σε σύγκριση µε τον ίδιο μήνα του 2014 παρουσίασε αύξηση κατά 4,5% (!) λόγω της αύξησης του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 4,2% και της αύξησης του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισµού κατά 9,0%.
Ασφαλώς την καλύτερη του αναμενομένου εικόνα τροφοδότησε η τουριστική κίνηση, που αυξήθηκε με διψήφιο ποσοστό ως προς τις αφίξεις αλλά όχι και ως προς τα έσοδα.
Από τα στατιστικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των αλλοδαπών επισκεπτών της Αθήνας αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2014 και βρίσκεται στο +28% συνολικά από την αρχή του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk