Γρήγορη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα

Τη θλιβερή διαπίστωση ότι ο έλληνας ασθενής μπορεί να περιμένει από εννέα ως και 18 μήνες ώσπου να πάρει ένα καινοτόμο φάρμακο

Τη θλιβερή διαπίστωση ότι ο έλληνας ασθενής μπορεί να περιμένει από εννέα ως και 18 μήνες ώσπου να πάρει ένα καινοτόμο φάρμακο, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Novartis Hellas κ. Riccardo Canevari. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» μιλάει για τα «αιφνίδια και χωρίς λογική» μέτρα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία δεν ενθάρρυναν την απελευθέρωση της αναπτυξιακής πολιτικής του κλάδου. Οπως αναφέρει, προϋπόθεση για τη δημιουργία βιώσιμης φαρμακοβιομηχανίας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών είναι η ύπαρξη ενός προβλέψιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Θα θέλατε να αναλύσετε τη θέση της Novartis στην ελληνική φαρμακευτική αγορά; Ποιο είναι το αποτύπωμά της;
«Η Novartis δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για 20 χρόνια και διαθέτει ένα διευρυμένo χαρτοφυλάκιο που παρέχει καινοτόμα φάρμακα (Novartis), θεραπείες για οφθαλμολογικά νοσήματα (Alcon) και γενόσημα φάρμακα (Sandoz). Το χαρτοφυλάκιό μας για τα καινοτόμα φάρμακα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 προϊόντα, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η ανοσολογία και η δερματολογία, οι νευροεπιστήμες, οι παθήσεις του αναπνευστικού, του αμφιβληστροειδούς και η ογκολογία. Η Novartis Hellas επενδύει πάνω από 130,2 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία, μέσω R&D, πληρωμών φόρων, μισθοδοσίας, προμηθευτών, δωρεών και χορηγιών. Οι επενδύσεις της εταιρείας στη διεξαγωγή 104 κλινικών μελετών ξεπερνούν τα 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνεργάζεται και με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μέσα από επένδυση 52 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διατηρεί το ποσοστό των αγορών της από εγχώριους προμηθευτές στο 88% ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια αγορά και στηρίζει συστηματικά περισσότερους από 30 συλλόγους ασθενών. Aυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες της Novartis που την έχουν αναδείξει ως την πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από 10%».

Πώς μπορεί ένα καινοτόμο φάρμακο να οδηγήσει στη μείωση του συνολικού κόστους για την υγεία;
«Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί πολλά, αιφνίδια και χωρίς λογική μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που κάθε άλλο παρά ενθάρρυναν την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής του κλάδου. Το χειρότερο όμως είναι ότι οδήγησαν τους έλληνες ασθενείς σε αναξιοπρεπείς συνθήκες στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας και σε ανισότητες στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα. Ειδικά οι έλληνες ασθενείς μπορεί να περιμένουν 9, 12, 18 μήνες για να λάβουν ένα καινοτόμο φάρμακο μετά την έγκριση του EMA. Η καινοτομία όμως φέρνει ουσιαστικά οφέλη λόγω της αυξανόμενης επιβίωσης και της βελτιωμένης ποιότητας ζωής, που μεταφράζονται σε άμεση εξοικονόμηση κόστους. Ωστόσο υπάρχουν λύσεις. Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα μπορεί να επιτευχθεί με την αξιολόγηση της κλινικής τους αποτελεσματικότητας (outcomes), μέσω των συστημάτων Health Technology Αssessment (HTA), όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η ευρύτερη χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των Registries μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στον έλεγχο της δαπάνης και στο να έχει ο σωστός ασθενής τη σωστή θεραπεία τη σωστή στιγμή. Τέλος, μπορούν να εφαρμοστούν νέα συστήματα τιμολόγησης, όπου οι κυβερνήσεις θα διαπραγματεύονται συμφωνία επιμερισμού του κινδύνου απευθείας με τους κατασκευαστές. Αν η θεραπεία δεν φέρνει αποτελέσματα, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα πληρώνονται!».
Ποια είναι η πρόταση της Novartis για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα της ύφεσης;
«Κατ’ αρχάς προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας βιώσιμης φαρμακοβιομηχανίας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών είναι η ύπαρξη ενός προβλέψιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με σταθερή φορολογία, μείωση της γραφειοκρατίας, παροχή κινήτρων για επενδύσεις και τακτική πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις εταιρείες.
Η αποκατάσταση του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποτελεί προϋπόθεση που μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Από τη διεθνή εμπειρία προκύπτει ότι ανάλογες κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις ύψους 8%, που μεταφράζεται σε 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Τέλος, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των κλινικών μελετών, εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη.
Η Novartis ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή του Novartis Access, ενός προγράμματος διάθεσης φαρμάκων σε συμβολική τιμή σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα στην Ελλάδα υλοποιείτε τις «Μετρήσεις Ζωής», 16.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα.
«Η Novartis για 20 χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στον έλληνα ασθενή και στην ελληνική κοινωνία. Καθώς η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων χρόνων, ενισχύεται η ευθύνη μας ως ηγέτιδας εταιρείας να βρεθούμε δίπλα στους έλληνες ασθενείς και πολίτες χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Για τον λόγο αυτόν υλοποιούμε προγράμματα δωρεάν εξετάσεων όπως οι «Μετρήσεις Ζωής», προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, δωρεές προς δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές, καθώς και καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για διάφορες ασθένειες, όπως τα χρόνια δερματικά νοσήματα, ο καρκίνος του μαστού και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Κανένας ασθενής που λαμβάνει τα φάρμακά μας δεν θα μείνει ποτέ χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, ανεξαρτήτως των οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk