Φουσκωμένοι λογαριασμοί αερίου στις βιομηχανίες

Σε απόγνωση βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της χώρας (χαλυβουργίες, μεταποίηση μετάλλων, υαλουργίες κ.ά.) καθώς έφτασαν στα λογιστήριά τους οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί αερίου.

Σε απόγνωση βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της χώρας (χαλυβουργίες, μεταποίηση μετάλλων, υαλουργίες κ.ά.) καθώς έφτασαν στα λογιστήριά τους οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί αερίου.
Την ώρα που οι τιμές υποχωρούν διεθνώς, οι μεγάλοι καταναλωτές δεν μπορούν να ωφεληθούν από τη μείωση, αφού το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ως και τετραπλασιασμό του τέλους διανομής που καταβάλλουν στις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
Οι 10-15 βαριές βιομηχανίες επειδή ήταν μεγάλοι καταναλωτές μπορούσαν να παίρνουν απευθείας αέριο από τη ΔΕΠΑ και όχι από τις θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΠΑ, τις τρεις ΕΠΑ. Μετείχαν από το 2013 απευθείας στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ για να μετριάσουν το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προμηθεύονται τη μεγαβατώρα (MWh) κατά 3,5 ευρώ φθηνότερα από την υπόλοιπη αγορά, αλλά βεβαίως πάντα κατά 30% ακριβότερα από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.
Ολα αυτά ως την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου στις 14 Αυγούστου. Τα τεχνικά κλιμάκια πίεσαν την κυβέρνηση και εκείνη απεδέχθη διάταξη που αυξάνει το τέλος διανομής φυσικού αερίου στα 4 ευρώ από περίπου 1 ευρώ με άμεση ισχύ.
Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη διάταξη επιτρέπεται στις τρεις ΕΠΑ να μετέχουν στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ ως αντιστάθμισμα στο άνοιγμα της αγοράς που επιχειρείται και με το οποίο αίρεται η υποχρέωση της αποκλειστικής προμήθειας του συνόλου της αγοράς από τις ΕΠΑ.
Η «κάθοδος» των ΕΠΑ στις δημοπρασίες της μητρικής ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τους παράγοντες της βιομηχανίας, ενέχει δύο κινδύνους: την αύξηση των τιμών του αερίου αλλά ακόμη και την αδυναμία εξεύρεσης ποσοτήτων από τη βιομηχανία αφού ο όγκος που θα ζητούν οι ΕΠΑ είναι τεράστιος.
«Η αγορά όχι μόνο δεν ανοίγει, αλλά κλείνει και ισχυροποιούνται τα μονοπώλια της ΔΕΠΑ και της ΕΠΑ. Οι πελάτες με τη νέα διάταξη, όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά χαρατσώνονται» αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, και επισημαίνουν πως ετοιμάζουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk