Φάσμα 4G απέκτησε η Play του Πάνου Γερμανού

Νέα τμήματα φάσματος 4G απέκτησε στην Πολωνία η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play (P4), στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50,3% η Olympia Development του έλληνα επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού.

Νέα τμήματα φάσματος 4G απέκτησε στην Πολωνία η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play (P4), στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50,3% η Olympia Development του έλληνα επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού.
Σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρίας, η P4 απέκτησε μέσα από τον διαγωνισμό της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών ένα τμήμα φάσματος στα 800MHz block και τέσσερα τμήματα στα 2.6GHz, έναντι τιμήματος που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η P4 – αλλά και η ανταγωνιστική της Plus – ήδη διαθέτουν φάσμα 4G, κάτι που σύμφωνα με τον διεθνή τύπο τις δίνει προβάδισμα έναντι της Orange (θυγατρική της France Telecom) και της Deutsche Telekom.
Η P4 είναι ο τέταρτος παίκτης της Πολωνικής αγοράς, με συνδρομητική βάση 13 εκατομμυρίων, η οποία αυξάνεται με ρυθμό 15,5% κατ’ έτος.
Σύμφωνα με το Reuters και το Mobileworldlive, το πολωνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. δολάρια από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση πέντε τμημάτων στα 800MHz και 14 στα 2.6GHz, ποσόν έξι φορές υψηλότερο από τον στόχο των Πολωνικών αρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό υπήρχε ο όρος ότι καμία εταιρία δεν θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερα από δύο τμήματα φάσματος στα 800MHz και τέσσερα στα 2.6GHz.
Η άλλη ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού είναι ότι «έτρεχε» από τον Φεβρουάριο του 2015 και συνολικά πέτυχε περισσότερους από 400 πλειοδοτικούς γύρους.
Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας παρενέβη και έβαλε όρο να λήξει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός στις 115 ημέρες, προκαλώντας την αντίδραση των P4 και Plus, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για αλλαγή όρων εν εξελίξει διαγωνισμού και προειδοποίησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Και αυτό διότι, με βάση τον Πολωνικό νόμο, η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να λήξει μονάχα όταν δεν θα υπήρχαν άλλες πλειοδοτικές προσφορές.
Κατά την άποψη της P4, νομικά σφάλματα οδήγησαν στον τερματισμό της εν εξελίξει δημοπρασίας, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την νομική βάση της παραχαώρησης του φάσματος. Η εταιρία καλεί την κυβέρνσηη να συνεργαστεί με τιθς συμμετέχουσες εταιρίες για να διασφαλιστούν σταθερές και φιλικές προς τις επενδύσεις λύσεις.
Πάντως, αναλυτές της χώρας σημειώνουν ότι το υψηλό τίμημα του διαγωνισμού θα αποτυπωθεί και στις τιμές της κινητής. Στην Πολωνία υπάρχουν τέσσερις πάροχοι στην κινητή, με την Orange Polska να έχει το μεγαλύτερο μεριδιο αγοράς. .
Στο μεταξύ, σύμφωνα με Ενηµερωτικό ∆ελτίο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βαρσοβία, το οποίο αναδημοσιεύει αναφορές του Πολωνικού Τύπου, οι εταιρείες Tollerton (συµφερόντων Olympia Development) και Novator φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόµενο µεταβίβασης της συµµετοχής τους (50,3% και 49,7% αντίστοιχα) στην P4, έναντι 7,5 δισ. Ζλότυ (περίπου € 1,8 δισ.).
Οι ίδιες αναφορές υπογραμμίζουν ότι λόγοι ανταγωνισμού καθιστούν δύσκολη την εξαγορά από εγχώριο παίκτη των τηλεπικοινωνιών. Οι εμπλεκόμενες εταιρίες δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την είδηση, ενώ πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για πώλησή της Play.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk