Η Γερμανία μάς δώρισε 12 συσκευές για ταυτοποίηση προσφύγων

Δώδεκα συσκευές με σύστημα σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και μεταναστών παραδίδει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρεσβευτής της Γερμανίας κ. Πέτερ Σόοφ στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Δώδεκα συσκευές με σύστημα σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και μεταναστών παραδίδει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρεσβευτής της Γερμανίας κ. Πέτερ Σόοφ στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Κατά την παραλαβή, ο κ. Τόσκας ανέφερε για άλλη μία φορά τη θέση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ απέρριψε επίσης την οποίαδήποτε συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αναχαίτιση τωνπροσφυγικών ροών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την ανταπόκριση της μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο αίτημα για προμήθεια τέτοιων συστημάτων. Πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, ανθρωπιστικό και η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί με στόχο να δοθεί ανθρωπιστική λύση για τα ζητήματα της υποδοχής των προσφύγων πολέμου και «της κίνησης των προσφύγων δια μέσου των χωρών μας», ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στις εστίες πολέμου.

Επιπλέον ο κ. Τόσκας μίλησε για την ανάγκη της ευρωπαϊκής δράσης, της ενίσχυσης του Frontex και της αναθεώρησης της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και έκανε λόγο για την ενίσχυση των χωρών διέλευσης και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο γερμανός πρεσβευτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η υπάρχουσα προβληματική κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες μάς θέτει ενώπιον μιας δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τις σκηνές που βλέπαμε κάποτε στην τηλεόραση και θεωρούσαμε ότι είναι μακριά μας ήρθαν πλέον στις χώρες της Ευρώπης.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τα γεγονότα και υπογράμμισε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα ξεπερνά τις 400.000 ενώ για τη Γερμανία πολλοί λένε ότι ως το τέλος του έτους θα αγγίξουν τις 800.000 έως και 1.000.000.

Είπε ακόμη ότι για όλους αυτούς θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση, την περίθαλψη, την αξιοπρεπή ζωή τους.

Εκτός από τα μηχανήματα –για τα οποία είπε πως κρίνονται απαραίτητα και για τις άλλες χώρες είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος– ο πρεσβευτής της Γερμανίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει προσφέρει 2,4 εκατ. ευρώ σε οργανισμό για τους πρόσφυγες.

Μετά την τελετή ο κ. Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Τσακνάκης προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον κ. Σόοφ. Ο κ. Τσακνάκης είπε προς τον πρεσβευτή ότι τα μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν, θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει για την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξημένες ανάγκες σε συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είχαν οδηγήσει επιτελείς της κυβέρνησης να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό καθώς η καθυστέρηση στη διαδικασία είχε οδηγήσει σε εξεγέρσεις μεταναστών και προσφύγων που ζητούσαν άμεση τακτοποίηση για να εκδώσουν εισιτήρια και να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στον Πειραιά.

Επιπλέον σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνδρομή των περίπου 600 εμπειρογνωμόνων του Frontex που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης – καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών.
Το σύστημα «Eurodac»
Σε ιστοσελίδα της ΕΕ σχετικά με το σύστημα Eurodac αναφέρεται ότι «ο στόχος του παρόντος κανονισμού είναι η δημιουργία ενός συστήματος σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και ορισμένων κατηγοριών παράνομων μεταναστών και θα διευκολύνει την εφαρμογή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα προσδιορισμού της χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι αρμόδια για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου».
Σημειώνεται ακόμη ότι «το σύστημα Eurodac παρέχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τη δυνατότητα να βοηθάνε στην ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο, καθώς και των ατόμων που έχουν συλληφθεί για παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Μέσω της σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προσδιορίσουν κατά πόσον ο αιτών άσυλο ή ο αλλοδαπός υπήκοος που βρίσκεται παράνομα σε μία χώρα της ΕΕ έχει ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα της ΕΕ, ή εάν ο αιτών άσυλο έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον τονίζεται ότι «το σύστημα αυτό αποτελείται από μια κεντρική μονάδα την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και ηλεκτρονικά μέσα διαβίβασης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της κεντρικής βάσης δεδομένων. Πέραν των δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι χώρες της ΕΕ περιλαμβάνουν τη χώρα καταγωγής της ΕΕ, το φύλο του ατόμου, τον τόπο και την ημερομηνία υποβολής αίτησης ασύλου ή σύλληψης του ατόμου, τον αριθμό αναφοράς, την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων, την ημερομηνία διαβίβασης των στοιχείων στην κεντρική μονάδα».

Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά καταγράφονται για κάθε άτομο ηλικίας τουλάχιστον 14 ετών και αποστέλλονται στην κεντρική μονάδα μέσω εθνικών σημείων πρόσβασης.
Για τους αιτούντες άσυλο, τα στοιχεία διατηρούνται για 10 χρόνια, εκτός αν το άτομο λάβει την ιθαγένεια χώρας της ΕΕ, οπότε τα στοιχεία του πρέπει να διαγράφονται αμέσως μετά την απόκτηση της ιθαγένειας.
Επιπλέον για τους αλλοδαπούς υπηκόους οι οποίοι συλλαμβάνονται για παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων, τα στοιχεία διατηρούνται δύο έτη από την ημερομηνία λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Ωστόσο τα στοιχεία σβήνονται αμέσως πριν από τη λήξη των δύο ετών, εάν ο αλλοδαπός έχει αποκτήσει άδεια διαμονής, έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Ένωσης, έχει αποκτήσει την υπηκοότητα χώρας της ΕΕ.
Για τους αλλοδαπούς υπηκόους που βρίσκονται παράνομα σε χώρα της ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων με εκείνα που βρίσκονται στην κεντρική βάση δεδομένων, ώστε να διαπιστωθεί εάν το άτομο δεν έχει υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τα δακτυλικά αυτά αποτυπώματα, όταν διαβιβασθούν για σύγκριση, δεν διατηρούνται πλέον στο Eurodac.
Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι χώρες της ΕΕ που αποστέλλουν δεδομένα στο Eurodac πρέπει να διασφαλίζουν τη νόμιμη καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και τη νομιμότητα κάθε πράξης που αφορά την επεξεργασία, τη διαβίβαση, τη διατήρηση ή την απαλοιφή των δεδομένων. Η Επιτροπή φροντίζει για την ορθή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού από την κεντρική μονάδα και λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για να εγγυηθεί την ασφάλειά της. Επιπλέον, η Επιτροπή οφείλει να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τα μέτρα που έλαβε.
Οι δραστηριότητες των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων ελέγχονται από τις εθνικές αρχές ελέγχου, ενώ οι ανάλογες δραστηριότητες της Επιτροπής ελέγχονται από τον ευρωπαίο επόπτη προστασίας δεδομένων (ΕΕΠΔ).
Πέραν των χωρών της ΕΕ, ο κανονισμός εφαρμόζεται από χώρες οι οποίες (δυνάμει διεθνών συμφωνιών) εφαρμόζουν τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», δηλαδή από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk