Πολιτική διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων από την ΕΕ ζητά η Αστυνομία

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις αυξημένες ροές προσφύγων συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κω με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και τη συμμετοχή κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop), επικεφαλής του οποίου ήταν η πρόεδρος κυρία Άννα Νέλμπεργκ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις αυξημένες ροές προσφύγων συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κω με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και τη συμμετοχή κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop), επικεφαλής του οποίου ήταν η πρόεδρος κυρία Άννα Νέλμπεργκ.
Η ΠΟΑΣΥ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω της σύσκεψης εξέπεμψε το μήνυμα SOS «Η ανθρωπότητα στη θάλασσα», ενώ ανέδειξε την σπουδαιότητα της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο λέγοντας ακόμη ότι «η χώρα μας δεν μπορεί διαρκώς να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!!»
«Με την πρωτοβουλία αυτή, που αναλήφθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν την κλίμακα, αναγνωρίστηκε η συμβολή του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ενώ το γεγονός της σύσκεψης αυτής καθ’ αυτής, κατά γενική ομολογία, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Ελληνική Αστυνομία, αν και προκάλεσε αίσθηση η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας τόσο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όσο και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και της φυσικής ηγεσίας να παραστούν και να συμμετάσχουν στις εργασίες της σύσκεψης», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Αντίθετα στην πρόσκληση της ΠΟΑΣΥ ανταποκρίθηκαν και πήραν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Κω κ. Γερασυλής Δαυίδ, ο Αντιδήμαρχος Κω Κρητικός Αντώνιος, ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Καλλίνης Άγγελος, ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιαλλίζης Στέργιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δωδεκανήσου κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Διευθυντής της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεωργακάκος Γεώργιος, ο Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος κ. Αργυρίου Ιωάννης, η Υπεύθυνη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Δωδεκανήσου κυρία Elisa Galli, το Μέλος της Αλληλεγγύης Κω κυρία Μαυρουδή Ελένη, μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ και τα Προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορείου και Νοτίου Δωδεκανήσου και Λέσβου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με στατιστικά στοιχεία του τελευταίου 9μηνου «αλλά και τις ενέργειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με έμφαση στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών και στη λειτουργία υποδομών στις νησιωτικές περιοχές».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος στάθηκε ιδιαίτερα στη γεωγραφική – στρατηγική θέση της χώρας μας, τονίζοντας ότι έχει αναλάβει το ρόλο του Ακρίτα, φυλάσσοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωμιζόμενη, όμως, ένα τεράστιο οικονομικό και όχι μόνο κόστος.
Στη συνέχεια παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών τα τελευταία χρόνια και κάλεσε τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμικών οργάνων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ απευθυνόμενος και στην πρόεδρο της EuroCop, είπε ότι η ΠΟΑΣΥ θα είναι παρούσα στην Ευρώπη, όπου χρειαστεί για να γίνουν από κοινού οι δέουσες παρεμβάσεις, προκειμένου να δικαιωθούν οι ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η πρόεδρος της EuroCop κατά την επίσκεψη της στη Κω ξεναγήθηκε στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού διαπιστώνοντας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, αλλά και τις κάκιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η καταγραφή των αλλοδαπών. Αναγνώρισε επιπλέον την οξύτητα του προβλήματος και την επιτακτική ανάγκη της θωράκισης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ αναφέρθηκε και στις πάγιες θέσεις της Συνομοσπονδίας για την διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία και την ενίσχυση των αστυνομιών της Ευρώπης σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
Οι ομιλητές – εκπρόσωποι φορέων, «περιέγραψαν από την πλευρά τους τα λειτουργικά προβλήματα που συναντούν και εξέφρασαν την αγωνία τους για το αύριο, δεδομένων των επιπτώσεων, κατ’ αρχήν με τις συνεχιζόμενες ανθρώπινες τραγωδίες και τις απώλειες ανθρώπων στη θάλασσα, αφετέρου δε με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών».
Στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ τονίζεται ακόμη ότι: «Είναι σαφές, ότι οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν την προσφορά των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, ωστόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται όσο οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα. Απαιτείται μια βιώσιμη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων, όπου οι αστυνομικοί θα ασκούν τα καθήκοντά τους ακίνδυνα και επιτυχώς, μέσω επαρκούς υποστήριξης και κατάλληλης εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που απαιτεί κάθε φορά η κατάσταση».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk