«Πετιούνται» πολλά σκευάσματα ειδικής διατροφής

Κατά δεκάδες αποστέλλονται καθημερινά σε συλλόγους και κοινωνικά ιατρεία από τους ίδιους

Κατά δεκάδες αποστέλλονται καθημερινά σε συλλόγους και κοινωνικά ιατρεία από τους ίδιους τους πάσχοντες τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία χορηγούνται κυρίως σε ογκολογικούς ασθενείς. Ο λόγος; Οι ποσότητες που χορηγούνται από τους γιατρούς στους ασθενείς είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν το συγκεκριμένο σκεύασμα να το προσφέρουν σε συλλόγους και κοινωνικά ιατρεία, αφού δεν μπορούν να το επιστρέψουν.
Το γεγονός ότι πολλά σκευάσματα ειδικής διατροφής – το κόστος των οποίων δεν είναι καθόλου μικρό – δεν αξιοποιούνται έχει προβληματίσει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Hδη δρομολογείται η ένταξη των συγκεκριμένων σκευασμάτων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα εξετάζεται να τροποποιηθεί η διαδικασία συνταγογράφησης των εν λόγω σκευασμάτων ούτως ώστε να μη γίνεται σπατάλη αλλά και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με συχνές επισκέψεις στους γιατρούς.
Δίμηνες συνταγές

«Τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί ότι πολλά κουτιά ειδικής διατροφής που γράφουν οι γιατροί στους ογκολογικούς ασθενείς ουσιαστικά πετιούνται. Οι ίδιοι οι ασθενείς τα προσφέρουν σε συλλόγους και ιατρεία για όποιον έχει ανάγκη διότι δεν επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν περισσότερο» αναφέρει συγγενής ασθενούς με καρκίνο.
Oπως εξηγεί, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής τα λαμβάνουν οι ογκολογικοί ασθενείς με δίμηνες συνταγές. «Κάποια έχουν γεύση μπανάνα, άλλα πορτοκάλι ή κάτι άλλο. Ο ασθενής δεν μπορεί να τα δοκιμάσει και έτσι δεν γνωρίζει τι του αρέσει ή τι του ταιριάζει. Παίρνει λοιπόν με τη δίμηνη συνταγή πολλά κουτιά από όποιο σκεύασμα του υποδείξει ο γιατρός του αλλά στην πορεία δεν το χρησιμοποιεί. Στο μεταξύ το κόστος, περίπου 800 ευρώ το δίμηνο, καλύπτεται από το Ταμείο του. Η κατάσταση αυτή έχει δύο αρνητικά: τη σπατάλη, αφού τα σκευάσματα δεν χρησιμοποιούνται εν τέλει, και τη μη σωστή διατροφή του ασθενούς».
Ειδικά στο ζήτημα της διατροφής οι γιατροί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία. «Για πολύ κόσμο που έχει ογκολογικό πρόβλημα τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν γίνεται η διατροφή των πασχόντων με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό» σχολιάζει γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Oπως αναφέρει, η δίμηνη συνταγή για διατροφικό σκεύασμα είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να αλλάξει το σύστημα συνταγογράφησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, χωρίς παράλληλα να γίνει δύσκολη η ζωή του ασθενούς» προσθέτει.


«Σπαστή» συνταγή

Το θέμα έχει απασχολήσει εντόνως τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία ψάχνει να βρει λύση στο πρόβλημα χωρίς να υποβάλει τους ογκολογικούς πάσχοντες σε ταλαιπωρία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Κοντό, έχει δρομολογηθεί η ένταξη των σκευασμάτων ειδικής διατροφής στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ υπάρχει σκέψη να χορηγείται στον ασθενή η συνταγή τμηματικά. Eτσι θα χορηγείται στον ασθενή μία συνταγή με το φάρμακό του και μία δεύτερη, «σπασμένη στη μέση», για το σκεύασμα ειδικής διατροφής. Δηλαδή θα μπορεί να παίρνει το σκεύασμα με το πρώτο τμήμα της συνταγής – το οποίο πιθανότατα θα τον καλύπτει για δύο εβδομάδες – και να κρατά το δεύτερο για αργότερα. Αν θέλει να συνεχίσει να καταναλώνει το ίδιο σκεύασμα, απλώς θα πηγαίνει με το δεύτερο τμήμα της συνταγής στο φαρμακείο. Σε διαφορετική περίπτωση θα το ακυρώνει και θα ζητεί από τον γιατρό του άλλο σκεύασμα.
Για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάνουν έρευνα αγοράς, καθώς κάθε σκεύασμα έχει διαφορετική συσκευασία. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ θα επιχειρήσει να ρίξει τις τιμές των σκευασμάτων κάνοντας σύμβαση με κάθε εταιρεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει και η ανάλογη κλιμακούμενη έκπτωση.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk