Δήμος Κερατσινίου: Καταγγέλει νομοθετική παρέμβαση σκάνδαλο προς όφελος του επενδυτή

Για νομοθετική παρέμβαση – σκάνδαλο που απαλλάσει από τους δημοτικούς φόρους τους αγοραστές του λιμανιού του Πειραιά κάνει λόγο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Για νομοθετική παρέμβαση – σκάνδαλο που απαλλάσει από τους δημοτικούς φόρους τους αγοραστές του λιμανιού του Πειραιά κάνει λόγο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Όπως καταγγέλλει «στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, μαζί με τα άλλα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό μέτρα, περιλαμβάνεται διάταξη – σκάνδαλο προς όφελος του αγοραστή του Λιμανιού του Πειραιά, αλλά και κάθε επίδοξου αγοραστή δημόσιας περιουσίας».
Ειδικότερα, αναφέρει «με το άρθρο 10 στο κεφάλαιο «διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» του πολυνομοσχεδίου που έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση, ο επίδοξος αγοραστής του ΟΛΠ λαμβάνει δύο σημαντικά «δώρα», αφενός την απαλλαγή και προστασία από κάθε είδους δημοτικά τέλη και φόρους αφετέρου τη διαγραφή -λόγω αναδρομικότητας- των χρεών του ΟΛΠ προς τους Δήμους. Σημειώνουμε ότι 6 εκατομμύρια ευρώ των χρεών του ΟΛΠ προς τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας έχουν τελεσιδικήσει στα ελληνικά Δικαστήρια και δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποφυγής πληρωμής τους».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που είναι αναγκασμένος να επιλέξει αν θα ταΐσει την οικογένεια του ή θα πληρώσει τη ΔΕΗ, ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος συμπολίτης μας που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει δημοτικά τέλη γιατί διαφορετικά θα του κόψουν το ρεύμα, κοιτούν με απορία και αγανάκτηση ότι η ελληνική κυβέρνηση αντί να προστατεύσει αυτούς που έχουν ανάγκη, προστατεύει αυτούς που χρησιμοποιούν τη γη και τη δημόσια περιουσία για να θησαυρίσουν».
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώντας «καταγγέλλει απερίφραστα αυτή την εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην σκανδαλώδη πώληση του Λιμανιού του Πειραιά και δηλώνει ότι μαζί με τους δημότες, τους φορείς και τις συλλογικότητες θα αγωνιστεί για την ανατροπή της».
Επιπλέον καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, διάταξη και καλεί τους τοπικούς βουλευτές «να μην επιτρέψουν με την ψήφο τους την προστασία των κάθε είδους «επενδυτών» σε βάρος των δικαιωμάτων των Δήμων και των πολιτών».
Τι αναφέρει το άρθρο 10
1. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 82 του από 24-9/20-10-1958 β.δ/τος (Α΄ 171) αναριθμούνται σε 5 και 6 και προστίθενται νέες παράγραφοι 3 και 4 ως εξής:
«3. Δεν επιβάλλονται ανταποδοτικά τέλη από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε. ή Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν, κατά τους όρους σχετικής σύμβασης, αναθέσει την παροχή υπηρεσίας ή την εκτέλεση έργου ή/και έχουν παραχωρήσει ή διαθέσει εμπράγματο ή άλλο δικαίωμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, ανάπλαση, χρήση, εκμετάλλευση ορισμένης θαλάσσιας ή χερσαίας έκτασης, περιοχής, οδικού άξονα, μεταφορικής ή άλλης υποδομής, εφόσον από την εν λόγω σύμβαση ή εφαρμοστέα σχετικά νομοθετική διάταξη προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες, στην παροχή των οποίων αντιστοιχούν τα ανταποδοτικά τέλη, παρέχονται από τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.
Επίσης, απαλλάσσονται από το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων του ν. 1080/1980 (Α’ 246), όπως εκάστοτε ισχύει, οι μη στεγασμένες μεταφορικές υποδομές κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων των προηγούμενων εδαφίων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και επί συμβάσεων, οι οποίες έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και από τότε που αυτές ίσχυσαν.
4. Φόροι, τέλη ή συναφή πρόστιμα της παρούσας παραγράφου, που έχουν ήδη καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν αναζητούνται, εκτός εάν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχουν αποφανθεί διαφορετικά. Υπό την επιφύλαξη του προηγουμένου εδαφίου, πράξεις επιβολής ή ταμειακής βεβαίωσης τέτοιων φόρων, τελών ή συναφών προστίμων θεωρούνται αυτοδικαίως ανακληθείσες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»

Επίσης ο Δήμος Περάματος καλεί κατοίκους και φορείς της πόλης στο δημαρχείο την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 19:00 «στα πλαίσια της έγκρισης ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και την προσπάθεια επαναλειτουργίας της ΝΕΖ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk