Οι δικαστικές περιπέτειες ενός οκτάδραχμου

Στη σκιά δύο διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, της δράσης ύποπτων offshore αλλά και της δίκης που αναμένεται με ενδιαφέρον στις αρχές του 2016

Στη σκιά δύο διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, της δράσης ύποπτων offshore αλλά και της δίκης που αναμένεται με ενδιαφέρον στις αρχές του 2016, επαναπατρίστηκε από την Ελβετία στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Παρασκευής, το σπάνιο αργυρό οκτάδραχμο που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα και απεικονίζει το έμβλημα του βασιλείου του Μοσσέως στη Βισαλτία (στη σημερινή περιοχή Σερρών).
Ο επαναπατρισμός του αρχαίου ελληνικού νομίσματος στην παρούσα φάση συνιστά επιτυχία, καθώς επετεύχθη με εξώδικη συναίνεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, προϋπόθεση για την επιστροφή του νομίσματος στο ελληνικό Δημόσιο θα ήταν η έκδοση αμετάκλητης απόφασης από αρμόδιο ελληνικό ποινικό δικαστήριο…
Δικαιώνει δε τις προσπάθειες των ελληνικών δικαστικών αρχών αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού που καταβλήθηκαν στο μεσοδιάστημα, σε μια υπόθεση περίπλοκη, με χαρακτηριστικά κοσμοπολίτικου θρίλερ.
Εν αρχή ην η Ζυρίχη


Εχουν περάσει άλλωστε έξι ολόκληρα χρόνια από τη δημοπρασία του οκτάδραχμου στη Ζυρίχη, στο ξενοδοχείο «Baur au Lac», στο πλαίσιο της δράσης διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας. Οι ελληνικές Αρχές ενημερώνονται για τη δημοπρασία τον Σεπτέμβριο του 2009, μέσω ανώνυμης καταγγελίας, όταν στα γραφεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης φθάνει ένας φάκελος με δύο φωτογραφίες του αργυρού νομίσματος και ρητή υπόδειξη ότι σπάνιο νόμισμα που διακινήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα το 2006 πρόκειται να δημοπρατηθεί στην Ελβετία τον Οκτώβριο. «Πριν από τρία χρόνια στη Βυρώνεια Σερρών βρέθηκε αυτό το νόμισμα» γράφει ο ανώνυμος αποστολέας. «Οι ευχές μου για την επαναφορά στον τόπο του. Ενας φίλος».
Το νόμισμα δημοπρατείται από τον ελβετικό οίκο δημοπρασιών Numismatica Ars Classica NAC AG, o οποίος εδρεύει στη Ζυρίχη, έναντι 116.000 ελβετικών φράγκων – περίπου 106.000 ευρώ.
Κινητοποιούνται τόσο η ελληνική Αστυνομία όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα στις 7 Οκτωβρίου 2009 Interpol και ελβετική Αστυνομία να κατασχέσουν προσωρινά το νόμισμα, προτού παραδοθεί στον πλειοδότη. Η πραγματική αξία του εκτιμάται στις 120.000 ευρώ. Ως ιδιοκτήτρια φέρεται η offshore Τanis Antiquities Ltd, με έδρα τον Αγιο Βικέντιο και νόμιμο εκπρόσωπο τον καναδό υπήκοο, λιβανέζικης καταγωγής, κάτοικο Γενεύης, Ali Aboutaam.
Η Εισαγγελία Σερρών, και συγκεκριμένα η κυρία Ιωάννα Κατσή, νυν αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, υποβάλλει τον Φεβρουάριο του 2010 αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές Αρχές, με αίτημα την οριστική κατάσχεση του νομίσματος και την απόδοσή του στο ελληνικό Δημόσιο ως προϊόντος εγκλήματος.
Παράλληλα, η ίδια Εισαγγελία ασκεί δίωξη κατ’ αγνώστων για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων που σχετίζονται με την απόπειρα διάθεσης του νομίσματος στην Ελβετία το 2009, την παράνομη εξαγωγή του από την Ελλάδα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι Ελβετοί διεξάγουν έρευνα, παίρνουν καταθέσεις, προσπαθούν να τεκμηριώσουν την προέλευση του νομίσματος, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Ζυρίχης να εκδώσει οριστική απόφαση το 2010, με την οποία και διατάσσει την οριστική κατάσχεση του νομίσματος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατάθεσή του, ενώπιον των ελβετικών Αρχών, ο Ali Aboutaam ισχυρίζεται ότι η Tanis Antiquities Ltd αγόρασε το επίμαχο νόμισμα τον Ιούλιο του 2006 από την παναμέζικη εταιρεία Coins & Investments Co και τον εκπρόσωπό της Marco Mignucci, ιταλό υπήκοο, κάτοικο Μονακό, έναντι 90.000 ευρώ.
Εντάλματα και δίκες


Το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει προσπάθειες εξώδικης συναίνεσης, οι οποίες αρχικώς πέφτουν στο κενό, καθώς ο ελβετικός οίκος δυστροπεί: τέλη του 2010, οι αντίδικοι θέτουν εγγράφως ως όρο – προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις – την παροχή εγγυήσεων ότι δεν θα διωχθούν ποινικά. Ο όρος δεν γίνεται προφανώς δεκτός, με αποτέλεσμα ο οίκος να προσφύγει κατά της απόφασης της Εισαγγελίας της Ζυρίχης, με βασικό επιχείρημα ότι το νόμισμα που διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο είναι διαφορετικό από εκείνο που έχει στην κυριότητά του!
Το 2011, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή του Ali Aboutaam και της Numismatica Ars Classica NAC AG και διατάσσει την κατάσχεση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και την επιστροφή του νομίσματος υπό τον όρο έκδοσης σχετικής καταδικαστικής απόφασης από ελληνικό δικαστήριο. Τον Απρίλιο του 2013, η ανακρίτρια Σερρών, κυρία Ελένη Τουτουντζή, καλεί σε απολογία δύο έλληνες υπηκόους, τον Aboutaam, τον Jeffrey Suckow, ελβετό υπήκοο, καθώς και τους δύο εκπροσώπους του οίκου δημοπρασίας. Η ίδια θα εκδώσει και τα δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους Aboutaam και Suckow, καθώς δεν θα εμφανιστούν ποτέ για να απολογηθούν.
Τα εντάλματα σύλληψης ασκούν ωστόσο υπέρμετρη πίεση και οι εμπλεκόμενοι δέχονται να μπουν ξανά σε διαπραγμάτευση. Αυτή τη φορά, τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά: τον Μάιο του 2015 η Εισαγγελία Ζυρίχης έχει στα χέρια της την ανεπιφύλακτη συναίνεσή τους για την επιστροφή του νομίσματος στην Ελλάδα. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, οι Ελβετοί θα δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή του νομίσματος στην Αθήνα.
Η δίκη των τεσσάρων (των δύο Ελλήνων, Σάββα Κωνσταντινίδη και Πέτρου Κοσμίδη, που φέρονται ως υπεύθυνοι για την εξαγωγή του νομίσματος από την Ελλάδα, αλλά και των Aboutaam και Suckow – οι δύο νόμιμοι εκπρόσωποι του οίκου δημοπρασιών απηλλάγησαν) θα γίνει τον Ιανουάριο του 2016.


Επιστρέφει έξι χρόνια μετά
Το βασίλειο της Βισαλτίας και η λαθρανασκαφή

Το νόμισμα – προϊόν λαθρανασκαφής, σύμφωνα και με τις ελβετικές Αρχές – παρέλαβε από τα χέρια των ελβετών εισαγγελέων ο δικηγόρος Αθηνών – Ζυρίχης κ. Ηλίας Σ. Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία.

«Η επιστροφή του μοναδικού αυτού νομίσματος στην Ελλάδα έξι ολόκληρα χρόνια μετά την απόπειρα δημοπρασίας του, στην Ελβετία, δικαιώνει τον πολυετή αγώνα που δώσαμε για τη διεκδίκησή του»
δηλώνει ο κ. Μπίσιας στο «Βήμα». «Χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτουμε για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και καταφέραμε να στείλουμε άλλη μια φορά ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εξακολουθεί να δίνει και να κερδίζει μάχες κατά της παράνομης διεθνούς διακίνησης και κλοπής των πολιτιστικών αγαθών της».
Η λαθρανασκαφή εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Ν. Πετριτσίου και Βυρώνειας Σερρών. Η κοπή του νομίσματος χρονολογείται συγκεκριμένα στα 480 π.Χ. Ανήκει στο θρακικό βασίλειο της Βισαλτίας, τη σημερινή περιοχή Σερρών, και εκτιμάται ότι κόπηκε από δυνάστη που έφερε το όνομα Μοσσίς. Στη μία όψη του οκτάδραχμου εικονίζεται άλογο και δίπλα του στρατιώτης με δόρυ (διακρίνονται και ακόντια), ενώ στην άλλη δεσπόζει το έμβλημα του βασιλείου του Μοσσέως.
Το νόμισμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ως σήμερα συναντώνται μόνον αργυρές δραχμές στα δημοσιευμένα νομίσματα του εν λόγω βασιλέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk