Το ελληνικό χρέος στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το τρίτο Μνημόνιο

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το τρίτο Μνημόνιο μονοπώλησαν τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ομολόγους του και υψηλόβαθμους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής, στο πλαίσιο της ετήσιας κοινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται εφέτος στη Λίμα του Περού.
«Eπιβολή ετήσιου ορίου»


Το θετικό κλίμα των συνομιλιών που είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ενισχύθηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε συνεντεύξεις που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά», ενώ για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας είπε ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι 15% του ΑΕΠ». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το αν η ελάφρυνση θα πρέπει να χορηγηθεί εκ των προτέρων ή με την πάροδο του χρόνου καθώς πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είτε ακόμη και ως συνδυασμός των δύο, θα μπορούσαν μεν να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους αλλά εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης από τους πιστωτές.
Στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον ασφαλιστικό τομέα, ένα θέμα το οποίο το Ταμείο συνδέει άμεσα με τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «η θέση του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος και έχει συμφωνηθεί ότι ένα πρόγραμμα πρέπει να πατάει σε δύο άξονες: πρώτον, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που να είναι πραγματικά ενσωματωμένες στη νομοθεσία και να εφαρμόζονται, ειδικότερα στους τομείς της συνταξιοδότησης και της τραπεζικής διοίκησης. Δεύτερον, στην, κατά την εκτίμησή του, βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Λαγκάρντ, με την οποία θα συναντηθεί σήμερα ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, τόνισε πως το Ταμείο θα ήθελε να δει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη χορήγηση νέων δανείων.
Η παγκόσμια οικονομία


Οσον αφορά στην πορεία και τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ προέτρεψε τις πολιτικές ηγεσίες όλων των χωρών να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την οικονομική τους πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Το ΔΝΤ δημοσίευσε στην αρχή της εβδομάδας την έκθεσή του με τις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι ασθενέστερη από πέρυσι, στο 3,1%, με μόνο μια μικρή επιτάχυνση στο 3,6% το 2016. Η κυρία Λαγκάρντ προέκρινε τρία βασικά συστατικά για πιο δυναμική ανάπτυξη. Κατ’ αρχάς, τη διαχείριση των οικονομικών μεταβάσεων με στήριξη της ζήτησης, μέτρα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική αναβάθμιση. Δεύτερον, την παρακολούθηση των δευτερογενών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής και, τρίτον, τη διεθνή συνεργασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk