Νέο Ταμείο για τη διάσωση της εργασίας στην Ευρώπη

Ενα επείγον πρόγραμμα ασφάλισης των ανέργων στην ευρωζώνη, με τη δημιουργία ενός Ταμείου Διάσωσης της Εργασίας, πρότεινε την περασμένη Τρίτη σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου

Ενα επείγον πρόγραμμα ασφάλισης των ανέργων στην ευρωζώνη, με τη δημιουργία ενός Ταμείου Διάσωσης της Εργασίας, πρότεινε την περασμένη Τρίτη σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ-Κάρλο Παντοάν. Στόχος της πρότασης, όπως ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός διευκρίνισε, είναι να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικότερη για τους απογοητευμένους από αυτήν τα χρόνια της κρίσης ευρωπαίους πολίτες.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι προσφορότερος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς την Ευρώπη, το ευρώ και ασφαλώς προς τους πολιτικούς τους ταγούς θα ήταν η εφαρμογή επιθετικών αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, νέο πλούτο και ελπίδες ευημερίας (όχι απλώς επιβίωσης) έπειτα από τη βαρύτερη και καταθλιπτικότερη μεταπολεμική κρίση που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη και την ευρωπαϊκή ήπειρο ιδιαιτέρως. Ωστόσο η ανάληψη τέτοιων μέτρων προϋποθέτει την υιοθέτηση προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων ανάλογων με εκείνα που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ με εντυπωσιακή επιτυχία – μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτούντων επίδομα ανεργίας στη χώρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το… 1973.
Ιδιωτική πρωτοβουλία


Καθώς στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη προκατάληψη από όσο στις ΗΠΑ (και στην Ιαπωνία εξάλλου) απέναντι σε πολιτικές «κρατισμού» και ασφαλώς ευλαβική προσήλωση στη δημοσιονομική ευταξία, οι αναπτυξιακές πολιτικές προσανατολίζονται στη χορήγηση κινήτρων για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι πολιτικές αυτές – χλωμές και άνευρες σε πολλές περιπτώσεις λόγω του στενού δημοσιονομικού κορσέ μέσα στον οποίο ασφυκτιούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για τις χώρες αυτές που μαστίζει η ανεργία (και η πατρίδα του Πιερ-Κάρλο Παντοάν περιλαμβάνεται σε αυτές) ένα σχήμα ασφάλισης των ανέργων θα αποτελούσε μια πολιτική σχετικά εύκολα εφαρμόσιμη και ελάχιστα δαπανηρή.
Εύκολα εφαρμόσιμη είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Διάσωσης της Εργασίας επειδή, όπως τόνισε ο ίδιος ο ιταλός υπουργός, δεν θα απαιτήσει τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Και επίσης ελάχιστα δαπανηρή, επειδή στο Ταμείο θα συνεισφέρουν μεν με χρήμα οι πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά τα εισφερόμενα κονδύλια θα είναι πολιτικώς ανεκτά από τις κυβερνήσεις των βορείων χωρών, καθώς θα αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της κυκλικής και όχι της δομικής ανεργίας των χωρών του Νότου. Η υιοθέτηση πολιτικών καταπολέμησης της δομικής ανεργίας θα πρέπει να εκκινεί από την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να επαφίεται στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.
Αλληλεγγύη των λαών


«Ενα πανευρωπαϊκό σχήμα αντιμετώπισης της ανεργίας, που θα καλύπτει τη ζώνη του ευρώ, ίσως είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την έγκριση αρκετών κρατών-μελών με υγιέστερες αγορές εργασίας, καθώς θα θεωρήσουν ότι θα αφορά απλώς τη μεταφορά κονδυλίων από τον Βορρά προς τον Νότο. Με τη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας θα επωφελούνται όλοι οι ανεξαρτήτως οι Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως της χώρας διαμονής τους» σημειώνει ο Παντοάν.

«Τα κονδύλια από το προς δημιουργία Ταμείο θα κατευθύνονται προς την ανεργία και όχι στα καταγεγραμμένα μεγέθη της. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούν να επωφελούνται από αυτά τόσο οι άνεργοι στις βόρειες χώρες, όπου τα ποσοστά της ανεργίας είναι χαμηλά, όσο και οι άνεργοι στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα, που υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά ανεργίας»
αναφέρουν οι «Financial Times» επικαλούμενοι δηλώσεις ιταλών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οικονομική βοήθεια που θα παρέχεται θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

«Για παράδειγμα, ένα επιπλέον χρηματικό βοήθημα θα μπορεί να χορηγείται σε όσους πλήττονται όχι από μακροχρόνια αλλά από κυκλική ανεργία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα φέρ’ ειπείν, επί έξι ή οκτώ μήνες, με ποσοστό αναπλήρωσης μεταξύ 40% και 50% του μισθού των εργαζομένων. Το επιπλέον αυτό βοήθημα θα μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση σε χώρες που πλήττονται από το σοκ της ανεργίας και αναγκάζονται να στηρίζουν περισσότερους ανέργους από όσους μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες τους. Αν το Ταμείο σηκώσει μερικώς το βάρος, οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν αυτομάτως πόρους για να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και να καταπολεμήσουν τη δομική ανεργία»
εξήγησε ο Παντοάν.
Η Ευρώπη μέρος της λύσης


Οπως σημειώνουν οι «FT» επικαλούμενοι δηλώσεις συνεργατών του ιταλού υπουργού, το προτεινόμενο από τη Ρώμη σχήμα αρωγής των ευρωπαίων ανέργων, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα του και του στόχου καταπολέμησης της κυκλικής ανεργίας, δεν θα αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις των νότιων χωρών αλλά θα διατηρήσει τα κίνητρά τους για να καταπολεμήσουν με αποτελεσματικά μέτρα τη δομική ανεργία. Επίσης οι συνεργάτες του Παντοάν τονίζουν ότι η ιταλική πρόταση δεν απαιτεί ουδεμία αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

«Ως τώρα τα μηνύματα που παίρνουν οι ευρωπαίοι πολίτες από την ευρωζώνη είναι ότι προτεραιότητα για αυτήν αποτελούν η επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών και η υπέρβαση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κυβερνήσεων. Βάζοντας στο επίκεντρο την ανάπτυξη και τις δουλειές προσπαθούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»
τόνισε ο Παντοάν.
Ελλάδα
Μια ιδέα που ωρίμασε ο χρόνος
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός σχήματος ασφάλισης των Ευρωπαίων που πλήττονται από την κυκλική ανεργία απασχολεί το τελευταίο διάστημα πολιτικά κόμματα καθώς και ερευνητικά κέντρα και «δεξαμενές σκέψης» στην Ευρώπη. Ανάλογη πρόταση με εκείνη που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης είχε διατυπώσει κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.
Μιλώντας ως εμπειρογνώμονας του Ποταμιού σε εκδήλωση για την οικονομία και τη θεσμική μεταρρύθμιση του ευρώ, ο έλληνας καθηγητής έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας «ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδότησης των ανέργων, το οποίο θα έρχεται και θα συμπληρώνει τα εθνικά συστήματα και τις εθνικές προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της ανεργίας». Την ιδέα έχει μελετήσει και το Ινστιτούτο Bruegel, όπως αποκάλυψε στους «Financial Times» ο συνεργάτης του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες think tank Γκρέγκορι Κλάες. Ο Κλάες εκτίμησε ότι η πρόταση Παντοάν θα τύχει αποδοχής από πολλές χώρες της ευρωζώνης, της Γαλλίας και της Ισπανίας συμπεριλαμβανομένων. Πρόσθεσε, όμως, ότι αμφιβάλλει για τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk