Το Ασυλο Ανιάτων συμμετέχει στην κοινωνία

Κάποιες φορές η αφορμή δίνεται μέσα από την τέχνη. Η δράση X-Apartments στο πλαίσιο του Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Κάποιες φορές η αφορμή δίνεται μέσα από την τέχνη. Η δράση X-Apartments στο πλαίσιο του Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών την περασμένη άνοιξη γνώρισε στους περιστασιακούς επισκέπτες της Κυψέλης το Ασυλο Ανιάτων στην Αγίας Ζώνης και, το κυριότερο, άλλαξε για λίγο τη ρουτίνα της καθημερινότητας των περιθαλπομένων του ιδρύματος. Η παράσταση «Ο γλάρος Ιωνάθαν», σε σκηνοθεσία Πάρη Μέξη, μια παραγωγή της Στέγης, θα αποπειραθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο την επόμενη εβδομάδα. Λίγο προτού ταξιδέψει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα για να βοηθήσει τα παιδιά να αναστοχαστούν πάνω στη διαφορετικότητα, θα κάνει την πρεμιέρα της στο Ασυλο και στις τέσσερις συνολικά παραστάσεις θα είναι ανοιχτή και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να την παρακολουθήσει. Η προσοχή, η ανθρώπινη επαφή, αυτονόητα παρούσες στην καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη ζωή ανθρώπων καθηλωμένων από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες και εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Συνήθως οι περαστικοί περνούν χωρίς να στρέψουν το βλέμμα τους στη σιδερόφρακτη είσοδο του Ασύλου στην Αγίας Ζώνης, αγνοώντας ότι πίσω της βρίσκεται ένας κόσμος σε ανάγκη σε ένα μέρος με σημαντική ιστορία. Εδώ βρίσκεται το Ασυλο Ανιάτων από το 1902, απ’ όταν νοικιάστηκε το κεντρικό κτίσμα των αρχιτεκτόνων Σταμάτιου Κλεάνθη και Εντουαρντ Σάουμπερτ και αγοράστηκε τρία χρόνια μετά με τα κοσμήματα που δώρισε ο Μάρκος Ν. Δραγούμης στην τότε πρόεδρό του Ελένη Νεγρεπόντη, έπειτα από επιθυμία της αποθανούσης γυναίκας του. Σε αυτή την έπαυλη που χτίστηκε το 1831 για τον διάδοχο του Κόδρινγκτον, ναύαρχο Μάλκολμ και όπου πλέον στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης του κοινωφελούς ιδρύματος έζησαν ο Σπυρίδων και ο Χαρίλαος Τρικούπης προτού την αγοράσει ο φιλότεχνος Ροδοκανάκης και την πουλήσει με τη σειρά του στις 20 γυναίκες που ίδρυσαν το 1893 έναν μικρό φιλανθρωπικό σύλλογο, αρχικά ένα μόνο δωμάτιο στο Ζάππειο, με το όνομα «Καλή προαίρεσις».
Είναι μάλλον ευτύχημα το ότι πολλοί από τους κατοίκους του μεγάλου αυτού κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο οικοδομήθηκε σταδιακά για να στεγάσει το Ιδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου, δεν έχουν πραγματική επίγνωση των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει. Καθώς τα οικονομικά συρρικνώνονται απειλητικά και η λίστα αναμονής για εισαγωγή νέων τροφίμων μεγαλώνει, ο κοινωφελής οργανισμός που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διαθέτει 1.000, περίπου, κληροδοτήματα κινδυνεύει να κλείσει. Χρέη στην Εφορία και στο ΙΚΑ, απλήρωτοι εργαζόμενοι, δικαστικές περιπέτειες και δημοσιεύματα που σκιαγραφούν μια πολύ μελανή εικόνα για το ίδρυμα την οποία δεν συναντάς όταν το επισκέπτεσαι. Τι συμβαίνει ακριβώς; «Εχουμε καταλήξει η ακίνητή μας περιουσία να μην μπορεί να ζήσει σήμερα τους περιθαλπομένους μας. Τα χρήματα για τους ασθενείς τα γυρίζει πίσω στο κράτος ως φόρο. Εξαιτίας αυτών δεν έχουμε ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα, οπότε οποιοδήποτε ποσό θα μπορούσε να προκύψει από την πώληση κάποιου κτιρίου πηγαίνει σχεδόν ολόκληρο στο κράτος» εξηγεί η Δήμητρα Πιπιλή, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και χορηγιών του ΑΑ. «Το 2014 ψηφίστηκε ένας νόμος για την εξυγίανση των ιδρυμάτων. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ολοκληρωμένα σχέδια εξυγίανσης. Ακόμα… περιμένουμε. Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και καχυποψία ό,τι προέρχεται από την κοινωνία πολιτών και δεν είναι δημόσιο. Ομως εμείς δεν έχουμε επιχορηγηθεί ποτέ από το Δημόσιο κι αυτό μάλλον, με τη νοοτροπία που υπάρχει, αποτελεί μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα. Από την πλευρά μας ψηφιοποιήσαμε τα ακίνητά μας, συνδέσαμε τη βάση δεδομένων με τις νομικές και οικονομικές μας υπηρεσίες και συνεχίζουμε μόνοι μας. Aν βρεθεί κάποιος αρμόδιος να ακούσει, είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να συζητήσουμε. Αν δεν βρεθεί, θα συνεχίσουμε μόνοι μας, όπως 123 χρόνια τώρα».

πότε & πού:

«Ο γλάρος Ιωνάθαν» στο Ασυλο Ανιάτων, Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη, από τις 14/10 ως τις 17/10. Κρατήσεις στο τηλ. 210 8646.172

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk