• Αναζήτηση
 • Σημαντικός ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη ψυχική υγεία

  Χιλιάδες άτομα σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές στερούνται ιατρικών υπηρεσιών. Η κακή ποιότητα φροντίδας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και ειδικών δόμων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, οδηγεί σε περαιτέρω παραβιάσεις της ατομικότητας τους.

  Χιλιάδες άτομα σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές στερούνται ιατρικών υπηρεσιών. Η κακή ποιότητα φροντίδας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και ειδικών δόμων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, οδηγεί σε περαιτέρω παραβιάσεις της ατομικότητας τους.
  Τα παραπάνω επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με αφορμή την 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
  Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (αναγνωρισμένη σαν υποομάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Φυσικοθεραπείας από τον Ιούνιο του 2011) και το νεοσύστατο Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο ρόλος της επιστήμης της φυσικοθεραπείας είναι όχι μόνο σημαντικός στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, αλλά αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης.
  «Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία είναι ανθρωποκεντρική και εφαρμόζεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και σε ήπια, μέτρια και σοβαρά, οξέα και χρόνια ψυχικά προβλήματα. Παρέχεται σε δομές τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πέτρος Λυμπερίδης.
  Η θεμέλια αρχή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία – αναφέρει – είναι η βελτίωση της ευεξίας και η ενδυνάμωση του ατόμου με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, της άσκησης, της αύξησης της επίγνωσης του σώματος και της λειτουργικής κίνησης, συγχωνεύοντας σωματικά και ψυχικά στοιχεία του ατόμου.
  Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και κλινικές αποδείξεις και συμβάλλει στην αντιμετώπιση μια πληθώρας ψυχικών διαταραχών τόσο στους ενήλικες – όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, άνοια, κλπ – όσο και στα παιδιά και εφήβους που πάσχουν από διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, νοητική στέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, κλπ.
  Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα έχουν και συχνά συνοδά νοσήματα, τα όποια οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν με επιτυχία συμβάλλοντας στη πρόληψη και μείωση των περισσοτέρων παραγόντων θνησιμότητας τους.
  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk