΄

Γ. Χουλιαράκης: Θα κριθούμε για τη διαχείριση της πραγματικότητας

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητα να διαχειριστεί με επιτυχία την πραγματικότητα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης, στην ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση, είπε, έχει εντολή να αναμετρηθεί με τις παθογένειες που προκάλεσαν την κρίση, αλλά και με τις επιπτώσεις της κρίσης, με την προσπάθεια αυτή να γίνεται κάτω από ασφυκτικό περιβάλλον. «Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητα να διαχειριστεί με επιτυχία την πραγματικότητα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση έχει εντολή να αναμετρηθεί με τις παθογένειες που προκάλεσαν την κρίση, αλλά και με τις επιπτώσεις της κρίσης, με την προσπάθεια αυτή να γίνεται κάτω από ασφυκτικό περιβάλλον.

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι ήδη με τη συμφωνία του Αυγούστου η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, εμπέδωσε κλίμα εμπιστοσύνης και απέτρεψε τον κίνδυνο εξόδου από το κοινό νόμισμα.

«Έτσι, μας παρέχεται το έδαφος να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες που προκάλεσαν την κρίση», συνέχισε.

«Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να κινηθεί στους εξής στόχους:

– Την οικονομική σταθερότητα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ήδη με τη συμφωνία του Αυγούστου, η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ερχόμενη τριετία, εμπέδωσε κλίμα εμπιστοσύνης και με τη θεσμοθέτηση τις επόμενες ημέρες του δημοσιονομικού συμβουλίου, θα αφήσει την παραγωγή ελλειμμάτων στην ιστορία.

– Την άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπει η νέα συμφωνία, είναι μικρότεροι από εκείνους που προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα και είναι ηπιότεροι αλλά υπαρκτοί».

Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική όσο ήπια και αν είναι παράγει υφεσιακά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και πρότεινε τρεις τρόπους για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και την αναδιανομή του κόστους της προσαρμογής υπέρ των ασθενέστερων:

– Την αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων.

– Την ενίσχυση της οικονομίας με εξόφληση φέτος 3,1 δισ. από τα 7 δισ. που είναι οι οφειλές του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία.

– Τη ρύθμιση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk