ΣΕΒ: Η οικονομία θα γυρίσει σελίδα, αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις

Ορατά σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ορατά σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η οικονομία επιδεικνύει εξαιρετικές αντοχές στις σφοδρές αναταράξεις των τελευταίων μηνών και υπογραμίζει πως «υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα επιταχυνθούν, η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης».

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος αναφορικά με την ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το Σεπτέμβριο ανακόπηκε η καθοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παρουσιάζουν άνοδο και στους τέσσερις βασικούς τομείς (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές), ενώ αντιστροφή της πτωτικής πορείας εμφανίζει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
  • Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση, μετά τη «βουτιά» του Ιουλίου, κινείται ανοδικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αναπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος χαμένου εδάφους.
  • Η αγορά εργασίας παρουσιάζει, επίσης, σημάδια ομαλοποίησης τον Αύγουστο, χωρίς, ωστόσο, να καλύπτεται το κενό προσλήψεων του Ιουλίου.
  • Μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο του 2015.
  • Ο τουρισμός, με τις αρνητικές εξελίξεις του Ιουνίου, έχασε τον πολύ ισχυρό δυναμισμό με τον οποίο είχε ξεκινήσει, αλλά, παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 θα είναι χρονιά-ρεκόρ. Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, οι αφίξεις ανήλθαν στα 12 εκατ. (+14,2%) και οι εισπράξεις στα 7 δισ. ευρώ περίπου (+6,2%), ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκε εντυπωσιακή άνοδος των αεροπορικών αφίξεων (+4,6%), ιδίως στην Αθήνα (+23%) και στις Κυκλάδες (+12,7%).

Ο ΣΕΒ τονίζει, πάντως ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυσκολίες στις οποίες περιλαμβάνεται η αρνητική ροή χρηματοδότησης, η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών, το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, ιδίως των νέων.

Σημειώνει ακόμη ότι η έκθεση του World Economic Forum για το 2015-2016 κατατάσσει την Ελλάδα σταθερά στην 81η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες, σε μεγάλη απόσταση από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και την κατάταξη της χώρας προ της κρίσης.

«Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το α’ εξάμηνο του 2015 (+1,1%) σε συνδυασμό με τις τελευταίες, λιγότερο απαισιόδοξες, προβλέψεις για τη μεταβολή του στο σύνολο του έτους (-1,5% έως -2,3%), θέτουν τις βάσεις για μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο του 2016» καταλήγει ο ΣΕΒ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk