Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

Την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την βελτίωση των υποδομών των περιφερειακών αεροδρομίων, την εποχική μείωση των αεροπορικών χρεώσεων εν όψει του διαφαινόμενου δύσκολου χειμώνα, αλλά και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» με στόχο τη μείωση των τελών του αερολιμένα της πρωτεύουσας ζητεί η Aegean Airlines.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, «είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές να ληφθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθούν, το ταχύτερο δυνατό, οι υποδομές υποστήριξης της αεροναυτιλίας, όπως και αυτές των περιφερειακών αεροδρομίων, να αναπτυχθεί πολιτική εποχικής μείωσης των χρεώσεων για τον εξαιρετικά αδύναμο πλέον χειμώνα και να ολοκληρωθεί επιτέλους η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, που θα του επιτρέψει να έχει ανταγωνιστικότερες χρεώσεις».
«Χωρίς τις παραπάνω επείγουσες παρεμβάσεις, η Aegean, η Olympic Air αλλά και οι πλέον των 100 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ώστε να στηρίζουν τον τουρισμό και την οικονομία» σημειώνει.
«Η Aegean και η Olympic Air ανταποκρίθηκαν για μία ακόμα φορά με επιτυχία στις προκλήσεις. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στη χώρα μετά τα capital controls, καταφέραμε να αναπτύξουμε σημαντικά τις κύριες βάσεις μας, ανοίγοντας νέες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και νέους προορισμούς σε καθιερωμένες αγορές. Οι 100 προορισμοί εξωτερικού από εννέα βάσεις είναι πια γεγονός και συμβάλουν σημαντικά στην ανθεκτικότητα και την αρτιότερη γεωγραφικά διείσδυση της βαριάς μας εθνικής βιομηχανίας» δηλώνει ο κ. Βασιλάκης.
Με 3 εκατ. επιβάτες Ιούλιο και Αύγουστο
Στο μεταξύ, η επιβατική κίνηση της Aegean κατέγραψε αύξηση κατά 30% το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2015, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με την εταιρεία να μεταφέρει 3 εκατ. επιβάτες στο σύνολο του δικτύου της.
«Η σημαντική επέκταση σε νέους προορισμούς, αλλά και οι στοχευμένες προσφορές κυρίως στο εσωτερικό δίκτυο, όπου το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls που επικρατούσαν στη χώρα επέφεραν μείωση της ζήτησης, συνέβαλαν στην επίτευξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης» αναφέρει η εταιρεία.
Ειδικότερα, στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, οι αερογραμμές μετέφεραν 2.990.852 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά μισό εκατ. ταξιδιώτες ή 21% (2,4 εκατ. το 2014). Στο εσωτερικό η κίνηση αυξήθηκε κατά 11% (1,3 αντί 1,2 εκατ. επιβάτες) και στο εξωτερικό κατά 30% (1,6 εκατ. αντί 1,2 εκατ. πέρυσι).
«Η αύξηση 30% στην κίνηση εξωτερικού προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ανάπτυξη 35% που παρουσίασε στην Αθήνα, όπου η εταιρεία κινήθηκε στο διεθνές δίκτυο με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι το αεροδρόμιο συνολικά, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του κύριου κόμβου της» σημειώνει η Aegean, υπογραμμίζοντας τη θετική συμβολή των 16 νέων προορισμών εξωτερικού, αλλά και της ωρίμασης της παρουσίας της σε προορισμούς τους οποίους ξεκίνησε να εξυπηρετεί το 2014. Μάλιστα, η κίνηση εξωτερικού έφτασε τους 909 χιλιάδες επιβάτες, αντί 671 χιλιάδων το αντίστοιχο δίμηνο του 2014.
«Εξίσου όμως σημαντική για τη στρατηγική της εταιρείας ήταν και η επιτυχής απόδοση των νέων απευθείας διεθνών πτήσεων από τις βάσεις του Ηρακλείου και της Ρόδου, που της επέτρεψαν να αναπτυχθεί σημαντικά, κερδίζοντας μερίδια από τις δύο κύριες αυτές τουριστικές περιοχές, που δυστυχώς φέτος παρουσίασαν οριακή κάμψη στη συνολική τους κίνηση από το σύνολο των αεροπορικών εταιρειών» επισημαίνει.
Συγκεκριμένα η Aegean στις πτήσεις εξωτερικού από το Ηράκλειο πέτυχε αύξηση 31% (255 χιλιάδες αντί 195 χιλιάδων τα 2014) και από τη Ρόδο 32% (124 χιλιάδες αντί 94 χιλιάδων πέρυσι).
Ξεπέρασε τα 34 εκατ. επιβάτες η κίνηση στη χώρα
Στο μεταξύ, στο σύνολο του οκταμήνου του 2015 η κίνηση στα αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 9,7% και έφτασε τα 34,2 εκατ. επιβάτες (31 εκατ. το 2014), σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Παράλληλα, στην ίδια περίοδο ο αριθμός των πτήσεων έφτασε τις 302 χιλιάδες (124 χιλιάδες εσωτερικού και 178 χιλιάδες εξωτερικού), καταγράφοντας αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΥΠΑ, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,5% και έφτασε τους 7,6 εκατ. επιβάτες με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών (2,15 εκατ.), Ηρακλείου (1,26 εκατ.), Ρόδου (0,9 εκατ.), Θεσσαλονίκης (0,7 εκατ.) και Κέρκυρας (0,5 εκατ.).