Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το βιωματικό – πολιτιστικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» δίνει ραντεβού με όσους θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική Πάρο. Το φεστιβάλ, το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-22 Αυγούστου.
Το φεστιβάλ είναι σχεδιασμένο πάνω στα χαρακτηριστικά και στην κλίμακα του χωριού, αναδεικνύοντας με σεβασμό την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φυσιογνωμία αυτού του τόπου. «Κατά τη διάρκεια του τριημέρου ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνάει τις 2.000, καθώς το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλέςδράσεις, όπως εργαστήρια, επισκέψιμους χώρους, συναυλίες, εικαστικά δρώμενα και παιχνίδια» επισημαίνουν στο «Βήμα» οι εθελοντές του φεστιβάλ. Καθένα από τα πέντε φεστιβάλ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είναι μοναδικό, μια και το πρόγραμμα κάθε χρόνο διαμορφώνεται ανάλογα με την κεντρική ιδέα. «Παρατηρώ, Ανακαλύπτω, Αισθάνομαι», «Δημιούργησε τη δική σου διαδρομή», «Ταξιδεύοντας στον χρόνο» είναι ενδεικτικά κάποιες από τις κεντρικές ιδέες των προηγούμενων φεστιβάλ.
«Η κεντρική ιδέα αποτελεί αντικείμενο μελέτης κατά τη διάρκεια του χειμώνα από όλες τις πιθανές απόψεις, επιστημονικά, λαογραφικά και ιστορικά. Η κάθε κεντρική ιδέα μάς δίνει κάθε χρονιά καινούργια κίνητρα για να ανακαλύψουμε, να μελετήσουμε και να καταγράψουμε καινούργιες πτυχές της ιστορίας και της λαογραφίας της Μάρπησσας και της Πάρου» εξηγούν οι εθελοντές του φεστιβάλ. Ετσι με θεματικό άξονα την κεντρική ιδέα δημιουργείται κάθε χρόνο το φεστιβάλ, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο άξονες, τους «σταθμούς-επισκέψιμους χώρους» και τις «δράσεις».
Αυτές τις τρεις ημέρες, επισκέπτες και εθελοντές βιώνουν μοναδικές εμπειρίες και εξερευνούν τα μοτίβα που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του τόπου, μέσα από προτεινόμενους σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από πληθώρα εκδηλώσεων στις οποίες ο καθένας έχει ενεργό ρόλο. «Θα παίξουμε, θα ανακαλύψουμε τις «συνθέσεις και ανασυνθέσεις στον ελληνικό παραδοσιακό χορό» από τον Βασίλη Καρφή, θα ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και στα μοτίβα τους μέσα από το εργαστήριο αλλά και την αφήγηση της Λίλης Λαμπρέλλη, θα δημιουργήσουμε τις δικές μας αφίσες στο εργαστήριο «motivation box» των Mums Design και θα δούμε πώς ξένοι φωτογράφοι αποτύπωσαν τα ελληνικά νησιά από την Αθανασία Παναγέα. Ο Πέτρος Κλαμπάνης θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές του, ενώτο φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη τσαμπουνοπατινάδα με παριανούς οργανοπαίκτες και κορυφώνεται με ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού» περιγράφουν οι εθελοντές.

«Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση…
ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα» προτρέπουν οι εθελοντές.


Πότε, πού και πώς
Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Πέμπτη 20 Αυγούστου – Σάββατο 22 Αυγούστου, 19.00-23.30, στον παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσα στην Πάρο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.stimarpissa.gr. Μπορείτε να προσεγγίσετε τον οικισμό με ΙΧ, ταξί ή με το ΚΤΕΛ Πάρου. Περιμετρικά του παραδοσιακού πυρήνα υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Τη διοργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η εθελοντική ομάδα «Διαδρομές στη Μάρπησσα» και τη συνδιοργάνωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου.
Το πρόγραμμα




Πέμπτη 20 Αυγούστου

  • 18.45 –«Ταξίδι στη χώρα των μοτίβων», παιχνίδι για παιδιά δημοτικού (Κοινότητα Μάρπησσας)
  • 19.00 –«Συνθέσεις και ανασυνθέσεις στον ελληνικό παραδοσιακό χορό», βιωματικό εργαστήριο για εφήβους και ενηλίκους από τον Βασίλη Καρφή, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής – δάσκαλο ελληνικού παραδοσιακού χορού (πλατεία Πεύκου).
  • 21.15 –«Meeting point», σύγχρονος χορός με τους χορευτές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Αννα Ανουσάκη, Αναστασία Βαλσαμάκη, Μυρτώ Κατσού, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Δημήτρη Μυτηλιναίο, Νικολέττα Φραντζή και την Ακτή Κωνσταντίνου. Στη μουσική ο Θωμάς Κυδωνιεύς (προαύλιος χώρος Κοινότητας Μάρπησσας).
  • 22.00 –Petros Klampanis Group, «Minor dispute»: Συναυλία με τους Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο, Σπύρο Μάνεση στο πιάνο και τους Migen Selmani, Διονύση Βερβιτσιώτη, Ιριδα Λουκά και Αλέξανδρο Μποτίνη σε κουαρτέτο εγχόρδων (πλατεία του «Χριστού»).


Παρασκευή 21 Αυγούστου
  • 09.30 –«Παρασκευή φυσικού κεριού», εργαστήριο με τον πατέρα Εμμανουήλ Τζιώτη (σημείο συνάντησης Νηπιαγωγείο Μάρπησσας).
  • 18.45 –«Μοτίβα μαγικών παραμυθιών – μια «εφ’ όλης της ύλης» συμβολική προσέγγιση», εισαγωγικό σεμινάριο για ενηλίκους με τη Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα – αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών (περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), στην Αγροτολέσχη.
  • 19.00 –«Η αποφασιστική στιγμή», φωτογραφικό εικαστικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού, με τηνφωτογράφο – εκπαιδεύτρια φωτογραφίας Αθανασία Παναγέα (πλατεία του «Χριστού».
  • 19.00 –«ΔΙΑ-ΚΟ-ΠΕΣ στη Μάρπησσα», «καλοκαιρινό» εργαστήριο αφίσας, για εφήβους με τις MUMS – Graphic Design Studio, Μαρίνα Μάντζαρη και Κατερίνα Φωτεινοπούλου (πλατεία Προφήτη Ηλία).
  • 21.00 –«12 ταινίες», προβολή ταινιών σε φιλμ Σούπερ 8 (διάρκεια: 30′), του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Εργαλεία».
  • 21.30 –Συναυλία με τη Μελίνα Κανά και τον «Γόη του Θησείου». Μαζί τους ο Πέτρος Μάλαμας (προαύλιος χώρος Κοινότητας Μάρπησσας).
  • 00.30 –«Χαραμάδες», μεταμεσονύκτια αφήγηση παραμυθιών για ενηλίκους.
Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη, Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης (πλατεία του «Χριστού»).
Σάββατο 22 Αυγούστου
  • 10.00 –Περίπατος και ξενάγηση στην κατοικία του ζωγράφου Ράλλη Κοψίδη στον Δρυό, με τη συμμετοχή της Σοφίας Κοψίδη και της ομάδας «Αρχιτέκτονες της φάλαινας», στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Εργαλεία» (σημείο συνάντησης Νηπιαγωγείο Δρυού).
  • 19.00 –Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από επτά ετών, με τη Νατάσα Μπιζά, τη Μαρία Παπαποστόλου και την Ηρώ Βαβανού (προαύλιος χώρος Αγροτολέσχης).
  • 21.00 –«Φωτογραφημένα Νησιά», μια ξενάγηση σε φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων που επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά, με την Αθανασία Παναγέα, φωτογράφο – εκπαιδεύτρια φωτογραφίας – πολιτισμική διαχειρίστρια (πλατεία Προφήτη Ηλία).
  • 22.00 –«Με τσαμπούνες και τουμπάκια» με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο (σημείο έναρξης πλατεία Μύλων).
  • 22.30 –Παραδοσιακό γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.
Μαζί τους ο Παναγιώτης Βέργος και ο Αργύρης Ψαθάς (πλατεία Παπα-Γιώργη Στάμενα).

HeliosPlus