• Αναζήτηση
 • Από το Λούβρο στα Δωδεκάνησα

  Καθώς η συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρώπης φουντώνει, η έκθεση που παρουσιάζεται ως τις 15 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

  Καθώς η συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρώπης φουντώνει, η έκθεση που παρουσιάζεται ως τις 15 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου αποτελεί μια καλή αφορμή προκειμένου κάποιος να έλθει σε επαφή με ένα ψύχραιμο και διεισδυτικό βλέμμα επάνω σε ζητήματα υπαρξιακά. Η έκθεση έχει τίτλο «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής». Πέρα από το προφανές, δηλαδή τη σύνδεση με τον γεωγραφικό χώρο και τον πολιτισμό του παρελθόντος, η έκθεση αποτελεί έναν μικρό θρίαμβο στην Ελλάδα των capital controls.
  Πρόκειται για μια έκθεση η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και διήρκεσε ως τις 10 Φεβρουαρίου. Οταν ο τότε νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την πρόθεσή του η έκθεση να «μεταφερθεί» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, λίγοι πίστεψαν ότι αυτό ήταν πιθανό. Ομως, με τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, καθώς και με την εξεύρεση πλήθους χορηγών (φαρμακευτική εταιρεία Ipsen, OTE – Cosmote, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Aegean Airlines), τα 45 αντικείμενα της έκθεσης ταξίδεψαν στο «σπίτι» τους, συνοδεία της γαλλίδας επιμελήτριας της έκθεσης Αν Κουλιέ. Η συνεργασία μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων υπήρξε υποδειγματική και απέδειξε ότι, όπως προσφάτως ακούστηκε σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος». Ο κ. Χατζημάρκος σχολιάζει στο BΗΜΑgazino για τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Μουσείου του Λούβρου: «Στις δύσκολες εποχές ο πολιτισμός, η μεγάλη πηγή πλούτου της Ελλάδας, μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας».
  Το προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι εξίσου εντυπωσιακό. Τα εκθέματα – σύνολα κοσμημάτων, κεραμικών, λατρευτικών αντικειμένων από τον 15ο ως τον 5ο αιώνα π.Χ. – ιχνογραφούν την εξέλιξη της αρχαιοελληνικής τέχνης στο σταυροδρόμι της Ανατολής. Πρόκειται για εκθέματα που προέρχονται από πολλά μουσεία ανά την Ευρώπη και βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές Δανών, Βρετανών, Γάλλων και Ιταλών κυρίως στην Κάμιρο και στη Λίνδο, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα εξαιρετικό μουσείο στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, το οποίο συμπληρώνει εφέτος τα 100 χρόνια λειτουργίας του.
  info:

  «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»: Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, ως τις 15/11.

  * Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  BHMAgazino