«Καρπούς» απέδωσε φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2015 η αύξηση της φύλαξης της περιοχής αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο για τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τα στελέχη του Λιμεναρχείου σχηματίστηκαν 352 δικογραφίες για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου καθώς και Ειδικών Ποινικών Νόμων έναντι 240 πέρυσι.
Επίσης φέτος συνελήφθησαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα 206 άτομα, χωρίς διαβατήρια 168 άτομα, 67 διακινητές ενώ έγινε και μια σύλληψη για παράβαση ΚΟΚ. Πέρυσι το πρώτο εξάμηνο συνελήφθησαν 173 άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, 280 χωρίς διαβατήρια και 73 διακινητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των φορτηγών που ταξιδεύουν προς Ιταλία –λόγω των περιορισμών των συναλλαγών μέσω τραπεζών που επηρέασαν σημαντικά το εμπόριο –είχε ως αποτέλεσμα και την αισθητή μείωση των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού της Πάτρας και από εκεί να κρυφτούν στο εσωτερικό των οχημάτων με στόχο να φτάσουν στην γειτονική χώρα και από εκεί σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.
Επιπλέον πέρυσι κατασχέθηκαν 33 οχήματα και ένα σκάφος για υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών ή παράνομων προϊόντων καπνού ενώ εντοπίστηκαν 1 τόνος και 34,482 κιλά ινδικής κάνναβης, 5,1 γραμμάρια ηρωίνης και 7 κιλά και 94,9 γραμμάρια κοκαΐνης. Φέτος το πρώτο εξάμηνο ήταν ίδιος ο αριθμός των κατασχέσεων οχημάτων και σκαφών ενώ κατασχέθηκαν 41,1 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και 180 πακέτα με 3.600 λαθραία τσιγάρα. Επιπροσθέτως στις 9 Απριλίου σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ εντοπίστηκαν στο Νότιο (Νέο) Λιμένα Πατρών 340 πλαστικές συσκευασίες ηρωίνης συνολικού βάρους 369 κιλών και 200 γραμμαρίων.
Ακόμη φέτος στη περιοχή αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών βεβαιώθηκαν 544 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 5.110 για υπερφόρτωση οχημάτων έναντι 1.591 για ΚΟΚ και 5.351 για υπερφόρτωση πέρυσι ενώ το 2014 βεβαιώθηκαν και 7 παραβάσεις του Γενικού Κώδικα Λιμένα.
Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός των βεβαιωθέντων παραβάσεων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα ήταν 112 και του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα μια. Πέρυσι οι παραβάσεις ΓΚΛ ανήλθαν σε 63 και ΕΚΛ ήταν τέσσερις.
Στο θέμα των αδικημάτων λοιπής νομοθεσίας (πχ Αιγιαλού παραλίας –Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) για Αιγιαλό βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις και για ΠΘΑΠ 11 και το συνολικό ποσό επιβληθέντων προστίμων ήταν 30.040,50 ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις και το συνολικό ποσό των προστίμων ήταν 20.261,1 ευρώ.
Εν τω μεταξύ άλλα θέματα που απασχολούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά κρατητηρίων από το Παλαιό στο Νέο Λιμένα Πατρών, ο χώρος επέκτασης του Β΄Λιμενικού Τμήματος του Κ.Λ.Πατρών καθώς θεωρείται ότι οι υφιστάμενοι χώροι είναι πολύ μικροί, η απομάκρυνση των κατασχεμένων από το λιμάνι και η παραλαβή τους από την Τελωνειακή Αρχή, η διασπορά των υπηρεσιών του Κ.Λ. Πάτρας σε διάφορα κτίρια του παλαιού και του νέου λιμανιού, η απεγκατάσταση των συστημάτων V.T.S. και C4I από το παλιό κτίριο των υπηρεσιών του λιμανιού καθώς και η μετεγκατάσταση του V.T.S. στο νέο κτίριο του νέου λιμανιού και η εξασφάλιση χώρου στέγασης για τον Πλοηγικό Σταθμό στο νέο λιμάνι.