Επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις της Δύσης άσκησαν πιέσεις προς την κινεζική νομενκλατούρα να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του γουάν. Το επιχείρημά τους ήταν ότι το Πεκίνο για να μη χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους τα κινεζικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές κρατά ουσιαστικά «κλειδωμένη» την ισοτιμία του γουάν με το δολάριο, άρα και με το ευρώ και το γεν και τα άλλα νομίσματα. Οι πιέσεις εν μέρει απέδωσαν. Tο εύρος διακύμανσης της ισοτιμίας γουάν/δολαρίου αυξήθηκε και το κινεζικό νόμισμα ανατιμήθηκε, αν και απέχει ακόμη πολύ από το να απηχεί την ισχύ της κινεζικής οικονομίας.
Η ανατίμηση του γουάν ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη των κινέζων καταναλωτών, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα με την υποχώρηση του ευρώ φάνηκε ότι πλήττει σοβαρά την αγορά ειδών πολυτελείας στην Κίνα. Διότι οι κινέζοι νεόπλουτοι, πελάτες των Burberry, των Guzzi και των Yves Saint Laurent, έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, κατά προτίμηση στην Ευρώπη, για να κάνουν τα ψώνια τους στις αγορές του Λονδίνου, του Μιλάνου και του Παρισιού.
Με τα χρήματα που εξοικονομούν –της τάξεως του 20%, όπως υπολογίζεται –σχεδόν βγάζουν και τα έξοδα του ταξιδιού! Διότι οι Ασιάτες μπορεί να διακατέχονται από μια ακατάσχετη βουλιμία όταν πρόκειται να καταναλώσουν την πολυτέλεια, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση «large» (όπως για παράδειγμα ήταν οι Ελληνες την περίοδο των παχιών αγελάδων) για να αδιαφορούν για τις κραυγαλέες διαφορές των τιμών. Οταν, δηλαδή, μια τυπική γκαμπαρντίνα Burberry κοστίζει 15.000 γουάν (2.415 δολάρια) στη Σανγκάη (με την έκπτωση 18% που έκανε πρόσφατα η εταιρεία στα καταστήματά της στην ηπειρωτική Κίνα, διότι πέρυσι κόστιζε 17.500 γουάν), γιατί να μη διοργανώσει ο κινέζος καταναλωτής ένα ωραίο ταξιδάκι στο Λονδίνο για να αγοράσει ακριβώς την ίδια με μόνο 1.195 στερλίνες (1.868 δολάρια) ή ακόμη καλύτερα στο Μιλάνο για να την αποκτήσει με 1.595 ευρώ (1.745 δολάρια);
Κυνήγι διαφθοράς


Η έρευνα τιμών στα είδη της Burberry που έκανε η επενδυτική εταιρεία Exane BNP Paribas εξηγεί εν μέρει την ανησυχητική για τον βρετανικό όμιλο πτώση των πωλήσεών της στην κινεζική αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Πέρα από τις συναλλαγματικές συγκυρίες, η επιβράδυνση οφείλεται στο ανηλεές κυνήγι της διαφθοράς στο οποίο έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές αρχές. Το μείζον αποτέλεσμα που απέφερε το κυνήγι αυτό είναι η αποθάρρυνση (με την επιβολή πανάκριβης βίζας) των κατοίκων της ηπειρωτικής Κίνας να ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ για να κάνουν τις αγορές πολυτελών ειδών, εκμεταλλευόμενοι το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει στο νησί.
Ανάλογα αντικίνητρα έχουν θεσπιστεί και για όσους ταξίδευαν στο Μακάο. Συνολικά, ωστόσο, οι πωλήσεις της Burberry (σε συγκρίσιμη βάση, οι «like for like sales» δηλαδή) αυξήθηκαν κατά 6% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν σημειώσει αύξηση 12% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ