Είναι αναμφισβήτητο ότι με τη συμφωνία Αθήνας-δανειστών για έναρξη διαπραγματεύσεων για τρίτο πρόγραμμα αποφεύχθηκε η ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας αναγνωρίζει η ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο εκτιμά ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων «εντόνως υφεσιακών» μέτρων θα φέρει βαθιά ύφεση περίπου 3,5% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, αύξηση της ανεργίας, νέα λουκέτα.

Η ΓΣΕΒΕΕ, που αναλύει τις επιπτώσεις των μέτρων, τονίζει ότι με βάση την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και δεδομένου ότι αυτή θα επιδεινωθεί, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι η γρήγορη σταθεροποίηση της οικονομίας στα νέα δεδομένα.

«Για να συμβεί αυτό όμως» επισημαίνει η Συνομοσπονδία «απαιτούνται ταχύτατες αποδεσμεύσεις κεφαλαίων για επενδύσεις, αξιοποίηση του πακέτου για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου είναι η σταθερή πολιτική κατάσταση στην χώρα μας».

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση και τους θεσμούς κατά τη διάρκεια εφαρμογής του 3ου προγράμματος στήριξης να «προβούν θαρραλέα σε αναπροσανατολισμό της στείρας οικονομικής πολιτικής λιτότητας και επανακαθορισμό των στόχων για την ελληνική οικονομία».

Προεξοφλεί δε ότι με την εφαρμογή των μέτρων των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, στις οποίες οι δανειστές επιμένουν, παρά τη «προφανή αναποτελεσματικότητα» κάποιων από τα μέτρα που προτείνουν, δεν θα επέλθει παραγωγική αναδιάρθρωση, ούτε αύξηση απασχόλησης.