Αισιόδοξος για την αποκατάσταση της κανονικότητας της λειτουργίας των τραπεζών τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), η οποία πλαισιώθηκε με σημαντικά στελέχη της ΤτΕ διαφόρων τομέων.

Θέματα που αφορούν τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο των τραπεζών αλλά και το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, ενώ υπόψιν του διοικητή της ΤτΕ τέθηκε η ανασφάλεια που διακατέχει τους εργαζόμενους στις τράπεζες, «οι οποίοι έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» σύμφωνα με την ΟΤΟΕ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, ζήτησε ενημέρωση και απαντήσεις από τον κ. Στουρνάρα για θέματα που αφορούν στην επάρκεια της ρευστότητας, στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο μέλλον των θυγατρικών τους στο εξωτερικό, στο ενδεχόμενο νέων αναδιαρθρώσεων.

«Η ΟΤΟΕ σε κάθε περίπτωση θα υπερασπίσει την απασχόληση των εργαζομένων για την οποία απαίτησε να είναι στις προτεραιότητες του ενδιαφέροντος των επιλογών που θα υπάρξουν στο Τραπεζικό Σύστημα στις νέες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Κούκος.

Ο κ. Στουρνάρας αλλά και τα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Ελλάδος που εποπτεύουν βασικούς τομείς και λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος δήλωσαν ότι, υπάρχει επαρκής προετοιμασία αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών που θα προκύψουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως άλλωστε αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως και από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.

Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκατάσταση της κανονικότητας της λειτουργίας των τραπεζών τις επόμενες ημέρες, που συνέδεσε με την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χαρακτήρισε ως μονόδρομο επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, μίλησε για μέτρα που λαμβάνονται από την ΤτΕ για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτής της περιόδου, ενώ διευκρίνισε ότι, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες.

Eφ’ όσον υπάρξει συμφωνία, όπως τόνισε, δεν υφίσταται κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, οι οποίες θα μπορέσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που διαταράχθηκε.

Τέλος, επεσήμανε ότι, η λειτουργία των θυγατρικών των τραπεζών στο εξωτερικό παρακολουθείται διαρκώς από την ΤτΕ, αλλά και από τις επιμέρους τράπεζες και δήλωσε ότι, με τα σημερινά δεδομένα και με την προϋπόθεση ύπαρξης συμφωνίας δεν υπάρχει κάποιος ορατός κίνδυνος.

Χαρακτήρισε ανεύθυνες φημολογίες όσα ακούγονται για κινδύνους σε επιμέρους τράπεζες τους οποίους απέκλεισε κατηγορηματικά δηλώνοντας ότι, «το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του αποδείχθηκε ότι είναι αξιόπιστο και ασφαλές και θα έχει μέλλον και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης», αναφέρει η ΟΤΟΕ.