Ο κίνδυνος αύξησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% ελλοχεύει με τη φημολογία που υπάρχει για αποκλειστική διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για πολύ ακριβά φάρμακα που χορηγούνται σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες νευρολογικές ασθένειες, καθώς και σε ογκολογικούς ασθενείς. Το θέμα συζητείται εντόνως τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υγείας, στοχεύοντας –όπως αναφέρουν πηγές – στην καλύτερη εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων. Οι ίδιοι, όμως, οι χρονίως πάσχοντες και οι άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες είναι οι πρώτοι που αντιδρούν μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενοι ότι θα υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων λόγω της αδυναμίας των περισσοτέρων φαρμακοποιών να αναλάβουν τόσο μεγάλο κόστος.

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν το βράδυ της Τρίτης ότι δεν μιλούν για αποκλειστική διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά για συμπληρωματική δυνατότητα. Οπως έλεγαν, εξετάζουν τη χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων όχι μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομειακά, αλλά και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, κυρίως για να εξυπηρετούνται καλύτερα άνθρωποι με σοβαρά κινητικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πάθησή τους (πχ σκλήρυνση κατά πλάκας).
Μέχρι σήμερα, η πρόσβαση των ασθενών στις συγκεκριμένες θεραπείες γίνεται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή τους. Οι ίδιοι οι πάσχοντες ομολογούν ότι τα φαρμακεία του Οργανισμού λειτούργησαν σαν ασπίδα στην υγειονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές παθήσεις.
Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, η αποκλειστική χορήγηση των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αυξήσει τις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, λόγω της διαφοράς στην τιμή χορήγησής τους. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ενώ στα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα χορηγούνται στη λιανική τιμή, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούνται σε νοσοκομειακή τιμή (-5%). Η μηνιαία δαπάνη των φαρμάκων αυτών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 18,5 εκατ. ευρω τα οποία συμψηφίζονται μέσω rebate. «Η δαπάνη που θα κληθεί να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα αυτά στα ιδιωτικά φαρμακεία είναι κατά 30% μεγαλύτερη από την τρέχουσα, λόγω της χορήγησής τους στην τιμή παραγωγού και του περιθωρίου κέρδους φαρμακείων και φαρμακεμπόρων», δηλώνει ο κ. Λεοντόπουλος, σημειώνοντας ότι η δαπάνη πρέπει να καταβάλλεται καταβάλλεται κάθε μήνα στα φαρμακεία. Διαφορετικά –πρόσθεσε –υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αναστολή πίστωσης όπως και το 2012. Όπως εκτιμά, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα επτά εκατ. ευρω, χωρίς να υπολογιστούν τα φάρμακα που εντάχθηκαν προσφάτως στη «θετική» λίστα.
Ανησυχούν οι ρευματοπαθείς
Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα εκφράζουν την ανησυχία τους για την πληροφορία που αφορά τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η άποψή τους είναι ότι πρέπει να γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους παρακάτω λόγους:
– Εξοικονόμηση δαπάνης (το κόστος αυξάνεται κατά 40% στα ιδιωτικά φαρμακεία).
– Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων και εξάμηνων συνταγών εφάπαξ καθώς και κατ’ οίκον αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη.
– Εξασφάλιση επάρκειας. «Στις σημερινές συνθήκες ποιο συνοικιακό φαρμακείο θα μπορεί να δεσμεύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών έως ότου αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ;».
– Αποτροπή της κερδοσκοπίας και της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων από τις παράλληλες εξαγωγές.
Αναφέρουν πάντως, ότι στην επικοινωνία που είχαν με αρμοδίους του υπουργείου Υγείας έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η «πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μόνο σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλη δημόσια δομή Υγείας δεν είναι εφικτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Η οποιαδήποτε απόφαση όμως, τονίζει το Υπουργείο, θα ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων». Είμαστε σίγουροι –σημειώνουν – ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών, την έγκαιρη και ασφαλή πρόσβασή τους στις θεραπείες τους και την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων αυτών μακριά από συμφέροντα.
Αντίθετοι με την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο εμφανίζονται και οι ογκολογικοί ασθενείς. «Δεν πιστεύω ότι μπορούν να φαρμακεία να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο κάνοντας τις παραγγελίες που χρειάζονται, λόγω του υψηλού κόστους των συγκεκριμένων των φαρμάκων», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών (ΚΕΦΙ) κυρία Ζωή Γραμματόγλου.
Και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί όμως, παραδέχονται ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να αναλάβουν τόσο μεγάλη δαπάνη. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τέτοια μεγάλη δαπάνη τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δυσκολεύεται να πληρώσει την ήδη υπάρχουσα δαπάνη», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. «Μία από τις βασικές προϋποθέσεις», προσθέτει, «είναι να πληρώνονται οι εταιρείες από τους φαρμακοποιούς, όταν οι φαρμακοποιοί πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».
Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικοινώνησαν και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη, «οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται ότι η δεδομένη στιγμή δεν είναι η σωστή για κάτι τέτοιο. Ειδικά σε αυτή τη φάση, η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει στους πάσχοντες την απρόσκποπτη πρόσβαση στη θεραπεία τους».