«Σεβασμό των κανόνων της ευρωζώνης» και «μεταρρυθμίσεις έναντι βοήθειας» είναι οι δυό αρχές που θα ζητήσουν απόψε οι ηγέτες της ευρωζώνης από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως ελάχιστη εγγύηση για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.
Στις επαφές που έγιναν καθ΄όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ενόψει της αποψινής κρίσιμης, για την Ελλάδα, συζήτησης στην ελληνική πλευρά κατέστη σαφές ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Τη διασφάλιση ισοσκελισμένων (σε πρωτογενές επίπεδο) προυπολογισμών, καθώς για την Ελλάδα πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικών ελλειμάτων.
2. Τη διαβεβαίωση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αν όχι από εφέτος όπως πρόβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα, από το 2016, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
3. Την εκπόνηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού προγράμματος ώστε το δημόσιο χρέος να εξυπηρετείται χωρίς πρόβλημα και να εισέλθει σε πτωτική τροχιά.
Οι Ευρωπαίοι υπενθυμίζουν στην Ελλάδα ότι για όλα τα μέλη της ευρωζώνης ο κοινός στόχος είναι να μειώνεται χρόνο με χρόνο το χρέος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ ώστε σε 20 χρόνια να συγκλίνει πρός το 60% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι η ένταση της προσπάθειας και τα μέτρα που απαιτούνται είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα και πάντως για την Ελλάδα είναι πολύ βαριά
Σημειώνεται ότι καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του χρέους είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, πολιτική για την οποία η Ευρωπαική Ενωση είναι έτοιμη να συμβάλει με τους πόρους του πακέτου Γιούνκερ, τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και τα έσοδα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Στις τρεις αυτές παραμέτρους θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση ώστε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο και επιστρέφοντας η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης να αρχίσει η μείωση του.
Είναι προφανές για να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός στόχων και επιδιώξεων αναγκαία προυπόθεση είναι η υλοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας ενός προγράμματος εισπρακτικών μέτρων, περικοπής δαπανών και μεταρρυθμίσεων