Η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στους «κακούς Γερμανούς», αλλά στους έλληνες ηγέτες των 15-20 τελευταίων ετών, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος επέμεινε παράλληλα στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια για γεωπολιτικούς λόγους.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των παραμέτρων, αλλά αυτό δεν είναι σφάλμα των κακών Γερμανών, αλλά ευθύνη των Ελλήνων κυβερνώντων που διαδέχονταν οι μεν τους δε στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ο Τζεντιλόνι έκρινε επίσης ότι «η κατάσταση δεν επιλύθηκε με την νίκη του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Η ψηφοφορία απέδειξε ότι ο Τσίπρας έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όμως αυτό δεν είναι μια λύση» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας επέμεινε παράλληλα στην σημασία που έχει η παραμονή της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, απορρίπτοντας τα «λογιστικά» επιχειρήματα για την έξοδό της από την ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχουν μόνον πολιτιστικοί, συναισθηματικοί, ιστορικοί λόγοι, υπάρχουν επίσης ισχυρά γεωπολιτικά επιχειρήματα» σημείωσε.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελεί ένα δευτερεύον στοιχείο της ανάλυσής μας. Και το λέω χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τις επιλογές που έγιναν, ή δεν έγιναν, από την Αθήνα τους τελευταίους μήνες» κατέληξε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σημερινό Eurogroup και η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης θα πρέπει να «υποδείξουν έναν οριστικό τρόπο για την επίλυση» του επείγοντος προβλήματος που θέτει η ελληνική κρίση.