Καθησυχαστικός ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας μεγεθών και όποιες δηλώσεις πανικού μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον ελληνικό τουρισμό», είναι ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία. «Ο μαζικός τουρισμός δεν έχει δεχτεί ουσιαστικές ακυρώσεις και όλα τα προγράμματα εκτελούνται κανονικά.

Υπάρχουν, βεβαίως, μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, όμως αυτές δεν μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού. Επίσης, πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι λόγω της συγκυρίας, έχουν παγώσει οι ενδείξεις των κρατήσεων, γεγονός που έχει συμβεί και το παρελθόν και ανακάμπτουν μετά το πέρας της περιοδικής κρίσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος. Παράλληλα σημειώνει ότι στον εξερχόμενο και εσωτερικό τουρισμό, που έχουν πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, «υπάρχουν αναβολές ταξιδίων και κάποιες ακυρώσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας».

Ο ΗΑΤΤΑ και ο κλάδος, ο οποίος διακινεί τον παγκόσμιο τουρισμό, είναι σε εγρήγορση προκειμένου οι τουρίστες να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, αλλά και για να καθησυχάσει τους συνεργάτες (ξένους tour operators), διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι διακοπές των τουριστών δεν επηρεάζονται.
Πρέπει «όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση της τουριστικής μας κίνησης και την ανατροπή της εσφαλμένης εικόνας που προβάλλεται για την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης», προσθέτει ο ΗΑΤΤΑ. «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, μένει στην Ευρώπη και αποτελεί τον πιο δημοφιλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και δεν πρέπει να τίθεται σε συζητήσεις», συμπληρώνει και καταλήγει ότι «ο τουρισμός δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα για πολιτική εκμετάλλευση αν θέλουμε να προασπίσουμε και προστατεύσουμε τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Τα προσωρινά προβλήματα οφείλουμε όλοι μας να τα επιλύσουμε με γνώμονα το συμφέρον του τουρισμού και της Ελλάδας».