Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας «Πειραιάς… Ναι στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Η Πρωτοβουλία αποτελείται απόβουλευτές,εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης, μέλη επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς-Νικητής» κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε ότι «στην Ευρώπη ναι υπάρχουν προβλήματα. Σέβομαι αυτούς που μιλούν για το 1.500.000 ανέργους, μειωμένες συντάξεις και για όλα τα σκληρά μέτρα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Και η συμφωνία να γίνει σήμερα, κάτι που ευχόμαστε και Ναι να πούμε την Κυριακή στο δημοψήφισμα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα μέτρα θα είναι σκληρότερα. Ο κόσμος κινδυνεύει να ζήσει την απόλυτη πτώχευση, την χρεοκοπία».

Και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή της Ευρώπης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη σημαίνει σκληρά μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Και με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο εξάμηνο τα μέτρα θα είναι ακόμη σκληρότερα. Θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουμε μεταξύ μιας δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και μιας απόλυτης χρεοκοπίας. Και δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε τι σημαίνει αυτό για εμάς και τα παιδιά μας τις επόμενες δεκαετίες. Δεν σημαίνει ότι με τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη λύνονται όλα τα προβλήματα. Ως Ευρωπαϊκό κράτος, υπάρχει μια διαφορετική ασφάλεια, να αντέξουμε αυτά τα μέτρα, να πούμε αλήθειες και σε βάθος χρόνου να μπορούμε να έχουμε μια Ευρωπαϊκή παρουσία με οφέλη».

Για το δημοψήφισμα ανέφερε ότι και το ερώτημα και ο χρόνος είναι άτοπος και δεν έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη δημοψήφισμα με αυτό τον τρόπο, με πολίτες που δεν θα μπορούσαν να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για αυτό που ερωτώνται.
Και κατέληξε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Δεν κατανοώ ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να έχουν μια άποψη εκτός Ευρώπης ή εκτός ευρώ. Έχουμε 3-4 ημέρες να πείσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα και είναι αγανακτισμένοι από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση δεν έδειξε συναίνεσηγια την κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Πολεμούσε την Κυβέρνηση ανεξάρτητα αν είχε δίκιο ή άδικο. Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας για να δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το στίγμα τους για το αν θέλουν να είναι στην Ευρώπη ή όχι».

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας: «Χαίρομαι που η πρωτοβουλία που πήρα αποτελεί πλέον πρωτοβουλία όλης της πόλης του Πειραιά» ενώ στη συνέχεια έκανε σαφές ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη.

«Αυτό για το οποίο θα αποφασίσουμε την Κυριακή δεν είναι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε στις προτάσεις των δανειστών που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν γιατί η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, αν θέλουμε να έχουμε ρευστότητα, ανοιχτές τράπεζες. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι την Κυριακή ψηφίζουμε αν είμαστε με τους δανειστές ή δεν είμαστε με τους δανειστές. Είμαστε με την Ελλάδα» σημείωσε.

Η βουλευτής του Ποταμιού Α΄ Πειραιώς και Νήσων κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε στην ομιλία της: «Μας διαβεβαίωναν ότι οι τράπεζες δεν θα κλείσουν και τώρα οι πολίτες ταλαιπωρούνται. Δεν θα πείσω κανέναν αν θα ψηφίσει “ναι” ή “όχι” σε πλαστό δημοψήφισμα. Έχουμε φθάσει στο σημείο να ποινικοποιούμε ανθρώπους που έχουν 5 δραχμές στην άκρη. Και δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιώ τη λέξη “δραχμή”. Οι συνέπειες θα είναι άσχημες για τη χώρα μας και εγώ τη χώρα μου θέλω να τη βλέπω περήφανη».

Και πρόσθεσε: «Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχω δει την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί, γι’ αυτό και θλίβομαι με την όλη κατάσταση, ενώ σκέφτομαι να παραιτηθώ από το βουλευτικό μου αξίωμα εάν βγούμε εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα, ούτε συμφωνούμε να παίζεται το μέλλον του τόπου κορόνα-γράμματα. Ξεκάθαρα λέμε “ναι” στην Ευρώπη, εκεί δηλαδή που ανήκουμε – η Ελλάδα και οι Έλληνες! Τους κόπους γενεών και τις θυσίες μας δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε θα αφήσουμε να καταστρέψουν και άλλο την περηφάνια του ελληνικού λαού! Γι’ αυτό και κηρύττω ιερό πόλεμο, ενώ δεν θα συγχωρήσω ποτέ εκείνους οι οποίοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Τα προβλήματα της αγοράς είναι διαχειρίσιμα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, καθώς την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι. Εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση θα μείνουν άνεργοι 2 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Συμπερασματικά, όλη η αγορά θα βάλει ένα λουκέτο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Ν. Μανεσιώτης υποστήριξε την άποψη πως «το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι στρεβλό, ανέντιμο και παραπλανητικό. Θεωρούμε ότι η ένταξη της χώρας μας στην οικογένεια της Ευρώπης ήταν ένα επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε με σκληρή εργασία, οπότε δεν δικαιούμαστε σήμερα να το απολέσουμε. Ας μην ξεχνάμε πως το ΑΕΠ της ΕΕ είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνο της Αμερικής ή της Κίνας, Ινδίας και Ιαπωνίας αθροιστικά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μέλος της ισχυρής Ευρώπης…».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης κατά την ομιλία του έκανε σαφές ότι το μοναδικό «όχι» είναι το «όχι» στον διχασμό και στα διλήμματα. «Λέμε “ναι” στο δημοψήφισμα, και ας είναι και το ερώτημα ανύπαρκτο. Όποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση να μας αφήσει ήσυχους και να πάει στο σπίτι του…»

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν και οι πρόεδροι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κκ. Νίκος Πλατανησιώτης και Κωνσταντίνος Κούβαρης που επισήμαναν πως το «ναι» σημαίνει ελπίδα και το «όχι» χάος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ελλείψεις σε νοσοκομεία και φαρμακεία θα είναι τραγικές.

Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος έκανε σαφές ότι το ερώτημα που τίθεται είναι «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη, ενώ οι πρόεδροι των Συλλόγων Εκτελωνιστών και Εφοδιαστών Πλοίων κκ. Ανδρέας Βροντάκης και Νίκος Μαυρίκος αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο των τραπεζών εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν άμεσα.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά «Ο Πλάτων» και φοιτητών ΤΕΙ Πειραιά κκ. Γιάννης Ζαχαρός και Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησαν για τη θέληση των νέων να παραμείνουν στην Ευρώπη.