Τελεσίγραφο στην Αθήνα, ενώ η Ευρώπη ετοιμάζει «plan b» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο των Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι πιστωτές ετοιμάζουν έκτακτο σχέδιο για να προστατεύσουν την ευρωζώνη από μια ελληνική χρεοκοπία.

«Oι ηγέτες της Ε.Ε., έχοντας υπερβεί αναρίθμητες διορίες για να δεχτεί η Ελλάδα ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια, όρισαν το Σάββατο ως την τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ένα Plan B» σημειώνει τοδημοσίευμα ενώ αναφέρεται και στη νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης του Σαββάτου η οποία προγραμματίστηκε μετά την τέταρτη διαδοχική αποτυχία του Eurogroup αυτήν την εβδομάδα να βρει κοινό έδαφος με την Αθήνα, παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it» στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, με τα σχέδια των δανειστών να καταστρέφει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας την δική του πρόταση την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν, προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία.

Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.