Kρητική διατροφή, μνήμες και λαογραφία
Είμαι η Βαγγελιώ Κασσαπάκη. Εργάζομαι ως καθηγήτρια μαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση μου με τη γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό είναι πια αγαπημένη μου συνήθεια, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μου. Δημιούργησα το blog cretangastronomy.gr, πιο γνωστό με το όνομα Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους, το 2010. Ο στόχος μου ήταν –και είναι– να καταγραφούν τόσο παραδοσιακές κρητικές συνταγές, όσο και σύγχρονες στις οποίες αξιοποιούνται προϊόντα του νησιού και είναι σύμφωνες με το πνεύμα της κρητικής διατροφής. Σε πολλές από τις αναρτήσεις όχι μόνο γίνονται αναφορές σε λαογραφικά στοιχεία που αφορούν την κρητική γαστρονομία αλλά και καταγράφονται προσωπικές μνήμες σχετικές με τις συνταγές. Δεν ήθελα τα post μου να είναι απλή καταγραφή υλικών… Από τότε που ξεκίνησε το cretangastronomy η ανταπόκριση ήταν ανέλπιστη. Επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο (με ελληνική και κρητική καταγωγή), συγκινητικά μηνύματα, θερμά σχόλια.