Απορρίπτονται από ευρωπαίους ηγέτες οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της μετανάστευσης.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανακατανομής των μεταναστών είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρατών-μελών να εμφανίζονται αντίθετες και αρκετές ακόμα να έχουν ενστάσεις.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στα κράτη-μέλη για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες» είπε ο Ντόναντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία συζητείται το μεταναστευτικό.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να χτίσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για τη μετανάστευση» τόνισε.

Η ΕΕ θα συζητήσει ένα σχέδιο για το μεταναστευτικό που θα δίνει αυξημένες εξουσίες στην Frontex για την καταγραφή των μεταναστών και την απέλασή τους, ενώ δεν θα επικεντρωθεί στην ανακατανομή των μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Πρώτα και κύρια πρέπει να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Αυτοί που δεν ζητούν νόμιμα άσυλο, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη» είπε ο Τουσκ.

Την ώρα που Ιταλία και Ελλάδα σηκώνουν το βάρος του κύματος μετανάστευσης από τη Λιβύη και από χώρες της Μέσης Ανατολής, αρκετές χώρες εμφανίζονται αρνητικές στο ενδεχόμενο κατανομής των προσφύγων. Οι γαλλικές αρχές μπλόκαραν την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει το χτίσιμο ενός φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.

Στη Σύνοδο Κορυφής τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην κατανομή 40.000 μεταναστών (24.000 από την Ιταλία, 16.000 από την Ελλάδα) σε διάστημα δύο χρόνων. Πρόκειται, όμως, για σταγόνα στον ωκεανό. Όπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από 600.000 μετανάστες κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ πέρυσι.

Τα τελευταία στοιχεία από τη Frontex, αναφέρουν ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε από 61.500 το 2014 σε 153.000 φέτος.