Οσο συνεχίζεται η εξερεύνηση της Δήμητρας, ενός πλανήτη νάνου του ηλιακού μας συστήματος, αποδεικνύεται ότι πολύ καλά έκανε η NASA και αποφάσισε τη συγκεκριμένη αποστολή αφού το διαστημικό αυτό σώμα είναι, όπως φαίνεται, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το διαστημικό σκάφος Dawn που εξερευνά τη Δήμητρα έχει ήδη εντοπίσει διάφορα εντυπωσιακά και προς το παρόν μυστηριώδη γεωλογικά χαρακτηριστικά της, όπως κάποια λευκά σημεία στην επιφάνεια κρατήρων.

Τώρα το Dawn εντόπισε στη Δήμητρα ένα μεγάλο όρος με πυραμιδικό σχήμα. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των εικόνων που έστειλε το διαστημικό σκάφος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το όρος αυτό έχει μέγεθος παρόμοιο με το Λευκό Ορος των Αλπεων (Mont Blanc), έχει δηλαδή ύψος περίπου πέντε χιλιάδων μέτρων.

Το όρος βρίσκεται σε μια μεγάλη επίπεδη περιοχή για αυτό και ξεπροβάλει με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο. Το Dawn βρίσκεται αυτό το διάστημα σε ύψος περίπου 4 χιλιάδων χλμ. από την επιφάνεια της Δήμητρας, Τον Δεκέμβριο όμως θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 360 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου και αναμένεται να καταγράψει νέες πολύ κοντινές και λεπτομερείς εικόνες που μπορεί να φωτίσουν κάποια από τα μυστήρια της Δήμητρας ή ίσως να αναδείξει νέα…