Θύελλα για τα σχέδια νέων φόρων στις επιχειρήσεις

Οι προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις προβλέψεις των εσόδων από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νέων τυχερών παιγνίων (VLTs) το 2015 και το 2106 απορρίφθηκαν από τους θεσμούς, οι οποίοι τις χαρακτήρισαν «χαμηλής ποιότητας».

Οι προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις προβλέψεις των εσόδων από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νέων τυχερών παιγνίων (VLTs) το 2015 και το 2106 απορρίφθηκαν από τους θεσμούς, οι οποίοι τις χαρακτήρισαν «χαμηλής ποιότητας».
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βρει τα χρήματα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές, πρότεινε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις που το 2014 είχαν καθαρά κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ προσδοκώντας σε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή από 26% σε 29% σε όσες εταιρείες είχαν προ φόρων κέρδη 100.000 ευρώ, επίσης το 2014, με προσδοκώμενο έσοδο 450 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών διεμήνυσε στους επιχειρηματίες: «Αντεξες στην κρίση; Ηρθε η ώρα να πληρώσεις».
Ανησυχία στην αγορά για τις επιπτώσεις


Η κυβέρνηση εκτιμά πως με την πρωτοβουλία αυτή επωμίζεται το μικρότερο δυνατό κόστος, αφού πρόκειται για φόρους που θα επιβληθούν σε έχοντες.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις, τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στην επιχειρηματικότητα (όπως λένε, ήδη διανύουμε ένα καταστροφικό 2015, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η ζήτηση περιορίζεται, τα διαθέσιμα στερεύουν και η εισφορά θα είναι ταφόπλακα σε νέα αναπτυξιακά σχέδια του ιδιωτικού τομέα που θα έδιναν δουλειές), όσο και για τα προσδοκώμενα έσοδα – και εδώ φαίνεται να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τους δανειστές, αφού, όπως αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής», «δεν βγαίνουν, όσο και να τα τραβήξεις».
Και εξηγούν: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, τα συνολικά καθαρά κέρδη των εταιρειών που είχαν καθαρό αποτέλεσμα άνω του 1 εκατ. ευρώ, πλην τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, ήταν περίπου 3,7 δισ. ευρώ, άρα η συνολική έκτακτη εισφορά φθάνει τα 445 εκατ. ευρώ και όχι 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση, εκτός αν έχει συντελεστεί κάποιο θαύμα με τα κέρδη του 2014».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι γράφτηκε, και δεν διαψεύστηκε, ότι η κυβέρνηση υπολόγισε στα κέρδη του 2013 και τα κέρδη των τραπεζών, αρκετά εκ των οποίων δεν ήταν επαναλαμβανόμενα, ενώ όλες σχεδόν οι τράπεζες το 2014 έχουν γυρίσει σε ζημιές!
Η κυβέρνηση έστειλε στους θεσμούς τους στόχους των εσόδων και για τα VLTs, οι οποίοι κρίνονται επιεικώς υπερεκτιμημένοι από την αγορά. Ειδικότερα, η κυβέρνηση προβλέπει φορολογικό έσοδο 225 εκατ. ευρώ το 2016.
Ακόμη δεν έχει γίνει διαγωνισμός


Κάθε VLT, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία αλλά και με την εγχώρια, από τα παράνομα μηχανήματα που κάνουν χρυσές δουλειές, στο τέλος της ημέρας αποδίδει περίπου 60 ευρώ μεικτά κέρδη στον φορέα διαχείρισης, αφού ο παίκτης έχει πάρει τα κέρδη του. Από τη φορολογία του 30% επί των μεικτών εσόδων το κράτος προσβλέπει σε έσοδα 225 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα μεικτά κέρδη θα πρέπει να ανέλθουν το 2016 σε 760 εκατ. ευρώ. Για να βγουν αυτά τα 760 εκατ. όμως, θα πρέπει να δουλεύουν και τα 35.000 μηχανάκια, 30 ημέρες τον μήνα, επί 12 μήνες, με μεικτό έσοδο 60 ευρώ την ημέρα.
Κάτι που είναι εφικτό, αλλά υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Το 2016 θα έχουν μεν εγκατασταθεί τα 16.500 μηχανάκια του ΟΠΑΠ, αλλά είναι ζήτημα από τα 18.500 VLTs των παραχωρησιούχων να είναι εγκατεστημένα έστω και τα μισά, αφού ακόμη δεν έχει γίνει διαγωνισμός για να αναδειχθούν οι τρεις-τέσσερις παραχωρησιούχοι που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους. Η κυβέρνηση επίσης επιμένει σε έσοδα 160 εκατ. ευρώ το 2015 από τη φορολόγηση του e-gaming όταν επανειλημμένως έχει ειπωθεί ότι η φορολογητέα ύλη είναι περίπου 220 εκατ. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση αποδίδει ετησίως φόρο περί τα 67 εκατ. ευρώ.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν στα 160 εκατ. η κυβέρνηση υπολογίζει και τα έσοδα από τις άδειες λόγω του ανοίγματος της αγοράς, αλλά, και έτσι να είναι, μέσα στο 2015 δεν προλαβαίνει, αφού δεν έχει γίνει ακόμη σχετικός διαγωνισμός. Ακόμη ένα παράδοξο είναι η πρόβλεψη για τον φόρο της τηλεοπτικής διαφήμισης. Προβλέπει 100 εκατ. ευρώ για το 2016 και ισόποσο έσοδο για το 2015, ενώ ήδη έχει περάσει το πρώτο μισό του έτους.

*Οταν τυπώθηκε το ρεπορτάζ δεν είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει την εισφορά στις επιχειρήσεις και σε εκείνες που είχαν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω τα έσοδα από αυτό το μέτρο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του ρεπορτάζ ότι με τις αρχικές προϋποθέσεις τα έσοδα θα υπολείπονται σημαντικά από τον στόχο των 1,2 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk