Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν γίνει αποδέκτες της ερώτησης: Τι θα έκανες αν είχες ένα εκατομμύριο ευρώ; Το πόσο ανά περίπτωση ποικίλλει, όπως φυσικά και η απάντηση.
Για τον Κάρστεν Καλέβιγκ η ερώτηση αυτή δεν είναι απλά θεωρητική αλλά το επάγγελμά του και το ποσό που πρέπει να ξοδέψει είναι 16 δισ. στερλίνες! Ο Καλέβιγκ είναι ο επικεφαλής ακινήτων του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου (η περιουσία του οποίου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 7 δισ. κορόνες) και έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα φιλόδοξο σχέδιο: να αυξήσει το ποσοστό επενδύσεων του ταμείου σε ακίνητη περιουσία από 2,3 σε 5%. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από πολλούς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην οικονομική ιστορία και ο νορβηγός μάνατζερ έχει ήδη επιδοθεί στην υλοποίησή του.
Παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο


Ο ηλικίας 40 ετών Καλέβιγκ προσελήφθη στη Norges Bank Investment Management, τον βραχίονα της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας που έχει την εποπτεία και τη διαχείριση του ταμείου, το 2010. Προηγουμένως εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στην επενδυτική εταιρεία στον χώρο των ακινήτων Grove International Partners, ενώ έκανε ένα σύντομο επαγγελματικό πέρασμα από την Goldman Sachs και τη Soros Real Estate.
Το αρχικό σχέδιο της NBIM να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων κρίθηκε από τον Καλέβιγκ κάτι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν είναι δυνατόν το ταμείο να έχει παντού παρουσία. «Η αγορά ακινήτων έχει πολλή δουλειά» είπε μιλώντας στους «Sunday Times» και προσέθεσε πως «όταν έχεις να κάνεις με μη εισηγμένες εταιρείες, όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο, ρευστοποιημένο και διαφανές, πρέπει να κάνεις εσύ μόνος σου αυτή τη δουλειά». Για αυτόν τον λόγο ο Καλέβιγκ και η ομάδα του αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια μικρογραφία ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου επιλέγοντας δέκα πόλεις σε όλον τον κόσμο με ισχυρή οικονομία, αυξανόμενο πληθυσμό και περιορισμένη διάθεση ακινήτων.
Ως σήμερα το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει ήδη αγοράσει ακίνητα στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Βερολίνο μεταξύ άλλων πόλεων. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση αφορά την ασιατική αγορά και συγκεκριμένα τις αγορές του Τόκιο και της Σιγκαπούρης. «Μας ενδιαφέρουν κυρίως τα καλύτερα τμήματα των πόλεων αυτών» επισημαίνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Καλέβιγκ και επισημαίνει: «Η πεποίθησή μου είναι ότι οι γραφειακοί χώροι θα είναι το επίκεντρο των επενδύσεων, γιατί αυτού του είδους τα ακίνητα διατίθενται προς πώληση σε εκείνα τα μέρη και των δύο πόλεων. Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλά εμπορικά κέντρα στο κέντρο του Τόκιο ή στο κέντρο της Σιγκαπούρης».
Κριτική για τις αποδόσεις


Οπως και σε προηγούμενες εξαγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το ταμείο θα βρει εταίρους και για την ασιατική επέκταση, ενώ αν τα αποτελέσματα από τις επενδύσεις αυτές είναι θετικά, το ταμείο θα αναζητήσει πιθανόν και άλλες αγορές στην Ασία.
Οι επενδύσεις του Καλέβιγκ έχουν δεχθεί άφθονη κριτική εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων που έχουν προσφέρει στο ταμείο, ιδιαίτερα σε σχέση με τις υψηλές τιμές στις οποίες εξαγοράστηκαν τα ακίνητα στις διάφορες αγορές. Ωστόσο, ο Καλέβιγκ δεν φαίνεται να ανησυχεί, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Ο νορβηγός μάνατζερ υποστηρίζει ότι όταν η NBIM αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά του Λονδίνου αγοράζοντας αντί 450 εκατ. στερλινών το 25% των ακινήτων της οδού Ρίτζεντ ιδιοκτησίας του στέμματος, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν για την αποτυχία της επένδυσης εξαιτίας των μάλλον υψηλών τιμών. Σήμερα ο Καλέβιγκ απαντά σε όλες τις επικριτικές και αποδοκιμαστικές φωνές ότι «οι τιμές έχουν ανέβει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε όταν κάναμε τις εξαγορές, κάτι που σημαίνει ότι, τουλάχιστον στα χαρτιά, κάναμε μια καλή επένδυση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ