Στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού νόμου κατέφυγε για να επιβιώσει η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής των διασήμων περιστρόφων, πιστολιών και τουφεκιών Colt. Η εταιρεία-σύμβολο της κατάκτησης της αμερικανικής Δύσης, που ανήκει στον όμιλο Colt Defence, τέθηκε σε προστασία έναντι των πιστωτών της, καθώς αδυνατεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της, τα οποία ανέρχονται σε 355 εκατ. δολάρια.
Σημειωτέον ότι τον έλεγχο της Colt Defence απέκτησε το 2005 το αμοιβαίο κεφάλαιο Sciens Capital Management του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιάννη Ρήγα. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του εκδοτικού συγκροτήματος «Μακεδονία», ο οποίος το 2013 αγόρασε από το Ελληνικό Δημόσιο τα δύο από τα τέσσερα Airbus A340-300 της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Η υπαγωγή της Colt Defence στο άρθρο 11 δίνει στην εταιρεία το χρονικό περιθώριο να αναδιαρθρωθεί και να εξυγιάνει τα οικονομικά της ώστε να διατηρηθεί στη ζωή αυτόνομη –διότι στην οικτρή κατάσταση που βρίσκεται είναι πολύ ευάλωτη για να εξαγοραστεί, ενδεχόμενο που η μεγαλομέτοχος Sciens Capital Management μοιάζει να καλοβλέπει, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Απαραίτητο εξάρτημα


Η Colt είναι ιστορική εταιρεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Σαμ Κολτ, εφευρέτη του κυλίνδρου για την εισαγωγή βλημάτων και κατασκευαστή του πρώτου περιστρόφου. Η σημαντική αξία που έχουν στη μάχη τα περίστροφα Colt φάνηκε το 1836 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Μεξικού. Εκτοτε τα περίστροφα και τα πιστόλια Colt αποτελούσαν απαραίτητο εξάρτημα των αμερικανών στρατιωτών και αξιωματικών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το μοντέλο Colt Single Action Army, το ονομαζόμενο και «Ειρηνευτικό Colt», πρωτοκατασκευάστηκε το 1973 και χρησιμοποιήθηκε και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οσο για το μοντέλο Colt 45 όπλισε τον αμερικανικό στρατό από το 1911 ως το 1985.
Ολα αυτά τα χρόνια τα περίστροφα Colt όπλισαν επίσης τα χέρια ονομαστών αμερικανών σερίφηδων όπως ο Γουάιατ Ερπ, διασήμων παρανόμων όπως οι αδελφοί Ντάλτον και ο Μπίλι ο Τρομερός, αλλά και θρυλικών μορφών της Αγριας Δύσης, όπως ο κυνηγός βισόνων Μπάφαλο Μπιλ. Το Colt ήταν όμως και το αγαπημένο προσωπικό περίστροφο του προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ.
Οι πολλές σελίδες της ιστορίας της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων δεν αρκούν ωστόσο για να τη σώσουν. Η κατρακύλα ξεκίνησε το 2010 με τη λήξη των ευρεσιτεχνιών των διαφόρων παραλλαγών του Colt Μ4, της στρατιωτικής καραμπίνας που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Εκτοτε πολλοί ανταγωνιστές της Colt Defence, συμπεριλαμβανομένης της Remington, έσπευσαν να επωφεληθούν κατασκευάζοντας ανάλογες καραμπίνες. Τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν δραματική τροπή το 2013, όταν η Colt έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ