Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από τους επιστήμονες για την αντιμετώπιση κακοηθειών, όπως είναι το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν θεραπείες. Τελευταίως αναπτύχθηκαν νέα φάρμακα που έχουν στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.
Οι πιο αισιόδοξοι από τους ογκολόγους είναι της άποψης ότι την επόμενη δεκαετία ο καρκίνος θα αποτελεί χρόνιο νόσημα. «Το Βήμα» συνάντησε τον διευθυντή της Παθολογικής και Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Συρίγο στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Κλινική την προηγούμενη εβδομάδα.
Κύριε Συρίγο, αλλάζει ο τρόπος θεραπείας του καρκίνου;
«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο θεραπείας του καρκίνου, και κυρίως των πιο δύσκολων και επιθετικών μορφών του, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και του μελανώματος, για τις οποίες στο παρελθόν δεν είχαμε αποτελεσματικές θεραπείες.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι όλη η στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου. Εχουν αναπτυχθεί νέα φάρμακα τα οποία δεν κατευθύνονται εναντίον του καρκίνου αλλά λειτουργούν ενισχύοντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να σκοτώσει αυτό τα καρκινικά κύτταρα.
Πρόκειται για μια στρατηγική που οι επιστήμονες προσπαθούσαν επί δεκαετίες να υλοποιήσουν χωρίς επιτυχία. Τώρα όμως έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από φάρμακα τα οποία ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού και τα κατευθύνουν εναντίον των καρκινικών κυττάρων».
Δηλαδή σταματούν την εξέλιξη της νόσου;
«Ακριβώς. Το ανοσοποιητικό ενισχύεται, «χτυπά» τα κύτταρα και δεν εξελίσσεται η νόσος. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μνήμη και θυμάται ποιος είναι ο εχθρός. Οπότε, αν ξαναεμφανιστεί, μπορεί να τον ξαναχτυπήσει».
Αυτό ισχύει και για μεταστατικούς καρκίνους;
«Βεβαίως. Αν είναι μεταστατικός, το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται τον εχθρό και τον χτυπά. Μόνο αν εμφανιστεί άλλος, δεύτερος, καινούργιος καρκίνος πρέπει να ξαναχορηγηθεί το φάρμακο».
Τα φάρμακα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά από την κλασική χημειοθεραπεία;
«Αν και αυτά τα φάρμακα ακόμη μελετώνται, είναι κοινή η διαπίστωση ότι είναι αποτελεσματικά, μερικές φορές αποτελεσματικότερα από την κλασική χημειοθεραπεία ακόμη και σε πολυθεραπευμένους ασθενείς και κυρίως σε είδη καρκίνων για τα οποία δεν είχαμε θεραπείες στο παρελθόν.
Στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο ογκολογίας που έγινε πριν από δέκα ημέρες στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν δεδομένα για δύσκολες μορφές καρκίνου, όπου οι ερευνητές πέτυχαν μεγάλες ανταποκρίσεις της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύντομα αναμένεται ότι αυτά τα φάρμακα θα είναι στη διάθεση των ογκολόγων.
Ορισμένα από αυτά ήδη χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα στο πλαίσιο κλινικής έρευνας ή ειδικών προγραμμάτων».
Τα νέα αυτά φάρμακα έχουν παρενέργειες;


«Παρότι είναι βιολογικά φάρμακα, έχουν κι αυτά τοξικότητα, αλλά άλλου είδους. Δεν σχετίζονται με ναυτία, εμετό, αλωπεκία, αλλά η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί παρενέργειες σε πολλά όργανα. Γι’ αυτό απαιτούνται αντιμετώπιση από ομάδα ειδικών και καλή εκπαίδευση των ογκολόγων που θα τα χρησιμοποιούν.
Κοιτάξτε, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει με αυτά τα φάρμακα, σε όλες τις μορφές του καρκίνου και σε όλα τα στάδια, έχουν δείξει όφελος. Αυτό όμως ποικίλλει ανάλογα με το είδος του καρκίνου, τον ιστολογικό τύπο και με την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε αρρώστου.
Παντού όμως είναι θετικές, κάτι το οποίο γίνεται πρώτη φορά στην ογκολογία. Πρώτη φορά μια κατηγορία φαρμάκων έχει θετικά αποτελέσματα σε όλες τις μελέτες. Οι αισιόδοξοι ογκολόγοι πιστεύουν ότι την επόμενη δεκαετία ο καρκίνος θα είναι ένα χρόνιο νόσημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ