Παράθυρο για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ θεωρούν ότι άνοιξε με την πρόταση της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία τόσο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Ανοίξαμε ένα παράθυρο για την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Θα υπάρξουν όμως έντονες αντιδράσεις», είπε ο κ.Αβραμόπουλος σε ημερίδα για την «Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ» που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή. Ο επίτροπος έχει ζητήσει μια αξιολόγηση της λειτουργίας και της εφαρμογής του Δουβλίνου η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
«Εκτιμώ ότι το Δουβλίνο θα ανοίξει μετά τις προτάσεις της Επιτροπής», συμφώνησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου στην ίδια εκδήλωση τονίζοντας ότι οι πολέμιοι των προτάσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη υποστηρίζουν ακριβώς ότι αυτές υπονομεύουν τον πυρήνα του Δουβλίνου.
Ανάμεσα στις προτάσεις για μια πανευρωπαϊκή λύση του μεταναστευτικού ζητήματος που κατέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος τον περασμένο μήνα και συζητήθηκαν την Τρίτη στη σύνοδο υπουργών της ΕΕ, χωρίς όμως να επιτευχθεί συναίνεση, είναι η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων _ 16.000 από Ελλάδα και 24.000 από Ιταλία _ στα κράτη-μέλη αναλογικά με το ΑΕΠ, την ανεργία και τις δυνατότητες του καθενός προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χώρες πρώτης εισόδου.
«Συμφωνούμε ότι η μετεγκατάσταση θα βοηθήσει, αν και οι αριθμοί δεν είναι γενναιόδωροι. Ήδη έχουν μπει στην Ελλάδα 50.000 άτομα από τις αρχές του 2015 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Συμβολικά όμως μπορεί να ανοίξει το ζήτημα και να αναθεωρηθεί προς τα επάνω ο αριθμός εκείνων προς μετεγκατάσταση», είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Δουβλίνο, ένας πρόσφυγας μπορεί να καταθέσει αίτηση ασύλου μόνο στη χώρα πρώτης εισόδου του στην ΕΕ. Αν εντοπιστεί σε άλλη χώρα, οι αρχές τον επιστρέφουν στη χώρα πρώτης εισόδου που στην πράξη είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι επιστροφές λόγω Δουβλίνου στην Ελλάδα όμως έχουν ανασταλεί ως το 2016 επειδή, λόγω των συνθηκών, καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.
Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε απερίφραστα εναντίον μιας «Ευρώπης-φρούριο» και προειδοποίησε για τους κινδύνους από την έλλειψη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι προτάσεις του είναι «πώς θα δεσμευτούν τα κράτη-μέλη για την υλοποίησή τους». Από την θέση του Επιτρόπου με κορυφαίο και «καυτό» χαρτοφυλάκιο, «συνειδητοποίησα τις εγγενείς δυσκολίες της ΕΕ αλλά το παλεύουμε και σταδιακά κερδίζουμε συμμαχίες», είπε αναφερόμενος στις πάμπολλες αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη προς τις προτάσεις. «Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο» στις 25-26 Ιουνίου.
Η αλληλεγγύη δεν ζητείται μόνο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ημερίδα του Ευρωκοινοβουλίου. «Η Αθήνα έχει δεχθεί μεγάλο βάρος προσφύγων και μεταναστών γιατί εκλήφθηκε σαν μια τεράστια χοάνη που τους «εξαφανίζει». Αλλά με την οικονομική κρίση, η χοάνη μπούκωσε. Ζητάμε αλληλεγγύη από τις άλλες πόλεις αλλά και ανάμεσα στις γειτονιές της Αθήνας», είπε.