Το εάν θα τεθούν τελικά σε καθεστώς προστασίας οι ναυτικοί – μέλη των πληρωμάτων πέντε πλοίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, λόγω της μη εκπλήρωσης υποχρεώσεων για καταβολή μισθών και τροφοδοσία αναμένεται να συζητηθεί το πρωί της Τετάρτης σε συνεδρίαση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Ναυτιλίας. Πρόκειται για τα πληρώματα στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία «European Εxpress», «Tαξιάρχης», «Aqua jewel», «Μυτιλήνη» και «Θεόφιλος».
Στην επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας από το υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Στην περίπτωση που η επιτροπή εισηγηθεί θετικά, καταρτίζεται λίστα με τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και σχετική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.
Αυτή η απόφαση, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προβλέπει την πλήρη καταβολή των αποδοχών τριών μηνών από το ΝΑΤ στα πληρώματα, έναντι των καθυστερημένων βασικών μισθών και επιδομάτων. Η καταβολή γίνεται σύμφωνα με κατάσταση, που περιλαμβάνει το πλήρωμα και τις αποδοχές του και έχει εγκριθεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ή από την ειδική επιτροπή.
Με τη βεβαίωση από το ΝΑΤ ότι έχει εκδοθεί επιταγή για την καταβολή των αποδοχών τριών μηνών, για κάθε ναυτικό που έχει εγκαταλειφθεί, αυτοδικαίως λύνεται και η σύμβαση ναυτικής εργασίας και κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου.
Επίσης, όπως ανέφεραν στελέχη της ΠΝΟ, εάν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σε ένα συγκεκριμένο διάστημα, τότε το ΝΑΤ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά.
Σε ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ) και Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ), αναφέρουν ότι «επιβάλλεται άμεσα να επισπευθεί η διαδικασία της εφαρμογής του νόμου «περί εγκατάλειψης», να δεσμευτεί εγγράφως το υπουργείο ότι οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΝΕΛ, που έχουν συμπληρώσει την αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο «περί εγκατάλειψης», διατηρούν πλήρως τα δικαιώματα τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, βγαίνοντας από την ομηρία και τις συνθήκες εξαθλίωσης που τους έχει οδηγήσει η ναυτιλιακή εταιρεία».
Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στις 10:00, τονίζουν ότι «το ΝΑΤ και οι υπηρεσίες του έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν προχωράνε στην άμεση κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των πλοίων που εντάσσονται στον νόμο «περί εγκατάλειψης» όπως πρόσφατα με το Ε/Γ-Ο/Γ «Παναγία Τήνου», παραβιάζοντας το άρθρο 29, παρ.4, του ν.1220/1981 και το άρθρο 88, παρ.6, του ν.792/1978, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των ασφαλισμένων του».