Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα ποτήρι νερό μπορεί να αναδείξει ή το αντίθετο ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαγητό; Ποιος θα έδινε σημασία στο σωστό σερβίρισμά του που πρέπει να περιλαμβάνει το κατάλληλο ποτήρι και να μην συνοδεύεται από προσθήκη πάγου; Ποιος θα πίστευε ότι ακόμη και ο συνδυασμός νερού-κρασιού παίζει σημαντικότατο ρόλο στην απόλαυση ενός γεύματος; Το ίδιο και η εναρμόνιση καφέ και νερού στο τελείωμα ενός δείπνου;
Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξεζητημένα, καλό είναι να ξέρετε πως σύμφωνα με τους ειδικούς η δημιουργία μιας αρμονίας μεταξύ νερού και φαγητού επιτυγχάνεται όταν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του νερού συνοδεύουν αυτά του φαγητού, χωρίς να τα επικαλύπτουν. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι τροφές στις οποίες η αίσθηση της γλυκύτητας είναι πολύ έντονη και ισχυρή ταιριάζουν καλύτερα με ένα ανθρακούχο νερό, ενώ οι τροφές με πικρή ή χυμώδη αίσθηση, αλλά και εκείνες που είναι πλούσιες σε αλάτι και με ξινές νότες ταιριάζουν καλύτερα με ένα μεταλλικό. Αντίστοιχες συσχετίσεις ισχύουν για το κρασί και τον καφέ.
Τις πληροφορίες αυτές μάθαμε σε ένα ξεχωριστό δείπνο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο εστιατόριο CTC του Executive Chef, Αλέξανδρου Τσιοτίνη από το Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό S.Pellegrino και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό της Τοσκάνης Acqua Panna. Εκεί, ο βραβευμένος σε Ελλάδα και Ευρώπη σομελιέ Νικόλας Γιαννόπουλος πραγματοποίησε μια γευστική δοκιμή, με άξονα το νερό. «Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να αναδείξουμε τη σημασία και τη συμβολή των ποιοτικών νερών στη γαστρονομική σκακιέρα, αλλά και να διαπιστώσουμε όλοι μαζί εάν και σε ποιο βαθμό ο συνδυασμός πιάτο – κρασί – νερό έχει εφαρμογή», δήλωσε. Στο πλαίσιο του δείπνου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πιάτο, με το οποίο ο Executive Chef, Αλέξανδρος Τσιοτίνης θα συμμετάσχει στην τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef. Η πρόταση «Ρίζες της Ελλάδας σε Σαλάτα με Παγωτό από Επτάζυμο Ψωμί» του έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, στις 26 Ιουνίου.