Περισσότερες από 260 αιτήσεις ελληνικών ΜΚΟ συγκέντρωσαν οι δυο τελευταίες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος του προγράμματος χρηματοδότησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Πολίτες». Οι 237 από αυτές, συνολικού ποσού αιτούμενης επιχορήγησης 19 εκατ. ευρώ, πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προωθήθηκαν προς βαθμολόγηση και αξιολόγηση από ανεξάρτητους βαθμολογητές βάσει συγκεκριμένων και κοινών για όλες τις αιτήσεις κριτηρίων. Οι αιτήσεις που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία κρίθηκαν στη συνέχεια από την Επιτροπή Επιλογής και το Εποπτικό Συμβούλιο του Προγράμματος.
«Αγωνιζόμαστε αρκετά χρόνια τώρα για μια πολυφωνική, δίκαιη και συνεκτική κοινωνία. Αυτή που λένε κοινωνία των πολιτών. Εχει γίνει ένας από τους βασικούς πυλώνες του ιδρύματος, μαζί με την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, η κοινωνία των πολιτών, είναι αδύνατη, αρρύθμιστη και κινδυνεύει από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι προσπαθούν να καρπωθούν οφέλη. Όλα αυτά επιδιώκουμε να τα ανατρέψουμε και αγωνιζόμαστε με προσήλωση και συγκεκριμένο πρόγραμμα για να το κάνουμε αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Δημήτρης Βλαστός, κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του νέου καταλόγου των οργανισμών που λαμβάνουν επιχορήγηση από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες».
Όπως ανέφερε ο κ. Βλαστός, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα σαφές νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) συμπλήρωσε δε πως το Ίδρυμα είχε κάνει προτάσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «το τότε υπουργείο Εσωτερικών είχε άλλες προτεραιότητες. Τώρα ξεκινάμε πάλι κινήσεις για να συζητηθούν οι προτάσεις στη Βουλή και ελπίζουμε να περάσουν» .
Το σύνολο των 2,7εκατ. ευρώ λαμβάνουν 36 έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Από αυτά, 20 θα χρηματοδοτηθούν έως 150.000 ευρώ και 16 έως 50.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 50.000 άτομα αναμένεται να ωφεληθούν και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί σε έργα για παιδιά και νέους.
Με τα παραπάνω έργα επιδιώκεται η καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, η ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, η ενδυνάμωση των ΜΚΟ, η ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης.
Για την κατάρτιση της τελικής λίστας των προκρινόμενων οργανισμών ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως η γεωγραφική διασπορά των έργων και η διοχέτευση τουλάχιστον του 10% του διαθέσιμου ποσού σε παιδιά και νέους. Ιδιαιτέρως ελήφθησαν υπόψη τα διατομεακά ζητήματα, τα θέματα οριζοντίου ενδιαφέροντος και η υποχρέωση διάθεσης του 1/3 της χρηματοδότησης στους βασικούς τομείς υποστήριξης.
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ως διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα www.weareallcitizens.gr τους οργανισμούς που λαμβάνουν επιχορήγηση στο πλαίσιο των δυο τελευταίων ανοιχτών προσκλήσεων ενδιαφέροντος του Προγράμματος με τίτλο «Προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των ΜΚΟ». Η επιχορήγηση προέρχεται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν μέσω των EEA Grants.
Το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την Ελλάδα για την περίοδο 2009-2014, μέσω του οποίου οι δωρήτριες χώρες (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) επιδιώκουν να συμβάλλουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στις χώρες του ΕΟΧ.
Περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες αντιστοιχούν στα τέσσερα προσδοκώμενα αποτελέσματα του. Δηλαδή την προάσπιση δικαιωμάτων και ενίσχυση του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ, την αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση των δομών και ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΜΚΟ (capacity building) και προώθηση ενός ευνοϊκού πλαισίου για την κοινωνία των πολιτών.
Το Πρόγραμμα εστιάζει σε θέματα οριζόντιου ενδιαφέροντος, που συμπεριλαμβάνουν τη ρητορική μίσους, την αδιαλλαξία και τα εγκλήματα μίσους, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ομοφοβία, τον αντισημιτισμό, την ανοχή και πολυπολιτισμική κατανόηση, τους Ρομά, τη σεξουαλική παρενόχληση, τη βία κατά των γυναικών και τη διακίνηση ανθρώπων (trafficking).
Προβλέπει, επίσης, την επιχορήγηση διμερών σχέσεων, η οποία προορίζεται για πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ελληνικών ΜΚΟ και επιλέξιμων φορέων των δωρητριών χωρών (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν). Δράσεις ενδυνάμωσης δομών και ανάπτυξης ικανοτήτων (capacity building) των φορέων υλοποίησης έργων θα διοργανωθούν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος.
Η διάρκεια των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος λήγει το αργότερο την 30ή Απριλίου 2016. Τουλάχιστον ποσοστό 10% της συνολικής διαθέσιμης επιχορήγησης προορίζεται για έργα που έχουν στόχο να ωφελήσουν παιδιά και νέους.
Οι τέσσερις ανοιχτές προσκλήσεις του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» συγκέντρωσαν 572 αιτήσεις ελληνικών ΜΚΟ, 485 από αυτές κρίθηκαν επιλέξιμες και προκρίθηκαν προς αξιολόγηση και βαθμολόγηση. Το συνολικό ποσό της αιτούμενης επιχορήγησης έφτασε τα 54 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της διαθέσιμης επιχορήγησης ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα τεσσάρων ανοιχτών προσκλήσεων ενδιαφέροντος, προκρίθηκαν 76 έργα, που καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, πιο συγκεκριμένα τα 9 αντιστοιχούν στην πρόσκληση «Προάσπιση δικαιωμάτων & ενίσχυση του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ», 31 στην «Κοινωνική Πρόνοια», 12 στο «Capacity Building», 24 στις «Δημοκρατικές αξίες & Ανθρώπινα δικαιώματα».
Στα μικρά έργα, που θα λάβουν επιχορήγηση έως 50.000 ευρώ εντάσσονται 43 έργα και 33 είναι τα μεγάλα που θα λάβουν επιχορηγούμενου ποσό έως 150.000 ευρώ. Περίπου το 37% της συνολικής επιχορήγησης θα διατεθεί σε έργα για παιδιά και νέους και 100.000 άτομα αναμένεται να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες».