Συνεχίζει τις κρατικές δουλειές με το Δημόσιο η Siemens, παρά το γεγονός ότι η εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού του 2012, με την οποία δόθηκε «άφεση αμαρτιών» στην εταιρεία υπό όρους και προϋποθέσεις, εφαρμόζεται μόνο εν μέρει, υπό την κάλυψη της Επιτροπής Εποπτείας και του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», η Περιφέρεια Αττικής ανέδειξε πρόσφατα ως μειοδότη τη Siemens για το έργο «Συντήρηση εξοπλισµού Συστήµατος ∆ιαχείρισης Κυκλοφορίας και λειτουργία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας», προϋπολογισμού σχεδόν 4 εκατ. ευρώ.
Οι Γερμανοί «κατέβηκαν» στον διαγωνισμό με προσφορά 3,105 εκατ. ευρώ αντί 3,137 εκατ ευρώ της ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ. Η Περιφέρεια κάλεσε τη Siemens να βελτιώσει την οικονομική της προσφορά, η οποία έκλεισε τελικά στα 2,881 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ).
Μεταξύ άλλων, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται:
–Η επιτήρηση, συντήρηση, άρση βλαβών και εν γένει η απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) της Περιφέρειας Αττικής και του Θαλάμου Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) της Τροχαίας.
–Η επιτήρηση, συντήρηση, άρση βλαβών και εν γένει η απρόσκοπτη λειτουργία όλου του εξοπλισμού που συνιστά το Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (κάμερες επίβλεψης, πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, συστήματα βίντεο ανίχνευσης, θέσεις μέτρησης επαγωγικών βρόχων, τηλεπικοινωνιακοί κόμβοι, εξοπλισμός κτλ.).
–Η προληπτική καθολική συντήρηση όλου του εξοπλισμού και γενικότερα όλων των εγκαταστάσεων του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας.
Ολοκληρώνονται σηματοδότηση μετρό και GSM-R
Παράλληλα, προς ολοκλήρωση βαίνει η σύμβαση της Siemens με την Αττικό Μετρό για το Σύστημα Σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας (GEN-033/2012), προϋπολογισμού 41,5 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι επρόκειτο για σύμβαση η οποία υπεγράφη μετά τη συμφωνία για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens και υπό την πίεση απώλειας εκατοντάδων εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή του μετρό λόγω λήξης επιλεξιμότητας των δαπανών.
Η Αττικό Μετρό έχει εγκρίνει 17 πιστοποιήσεις εργασιών και έχει εκδώσει ισάριθμους λογαριασμούς, αθροιστικής αξίας 37,2 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωσή της σύμβασης είναι πια κοντά.
Ωστόσο, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγγραφα που αναρτήθηκαν στη «Δι@ύγεια», σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις (14ος, 15ος και 16ος λογαριασμός) η Siemens ζήτησε αθροιστικά 1,4 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα της θεώρησε η Αττικό Μετρό κατόπιν ελέγχου.
Παράλληλα, προς ολοκλήρωση βαίνει και το σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R της ΕΡΓΟΣΕ, το οποίο έχει ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ωστόσο, πρόκειται για υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική Δικαιοσύνη για παράνομες πληρωμές.
Συγκεκριμένα, προ ημερών η ΕΡΓΟΣΕ εξέδωσε τον 17ο Λογαριασμό της Σύμβασης 10012/06 «Προμήθεια συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R, με συναφείς υπηρεσίες για τον σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕΠ» ύψους 846 χιλιάδων ευρώ.
Συνολικά περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ του έργου (με προϋπολογισμό δημοπράτησης 67 εκατ. ευρώ) έχουν ενταχθεί στον συμβιβασμό, ενώ τον Μάρτιο του 2015 η ΕΡΓΟΣΕ εξέδωσε τον 16ο λογαριασμό της σύμβασης, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, προς εξόφληση της Siemens.
Σημειωτέον ότι η Siemens έχει μεταβιβάσει τον φάκελο του έργου στη Nokia Networks, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την «αναβάθμιση» του συστήματος, υπό τις επευφημίες της ΕΡΓΟΣΕ και τη σιωπηρή ανοχή της κυβέρνησης, η οποία συναίνεσε στη συγκεκριμένη αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ δεν έχει συναινέσει στην εκχώρηση των συμβάσεων που είχε με τη Siemens στη Nokia Networks.
Φεύγει από το «ραντάρ» το όνομα Siemens
Σε συνέχεια στρατηγικών επιλογών από το εταιρικό κέντρο της Siemens στη Γερμανία, η εταιρία αποχωρεί σιγά-σιγά από το «ραντάρ» της Ελληνικής Δημοκρατίας κάτι που έχει έμμεση επίπτωση και στις πρόνοιες της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού.
Η εταιρεία διατηρεί προς στιγμήν στην Ελλάδα την επωνυμία της μόνο στο κομμάτι των ηλεκτροτεχνικών λύσεων και των διαγνωστικών Υγείας. Μάλιστα, για το τελευταίο πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται απόσχιση της συγκεκριμένης θυγατρικής και μεταφορά της στη Siemens Ιταλίας. Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2014 η Kintec, την οποία η Siemens είχε εξαγοράσει το 2006, απορροφήθηκε πλήρως από τη μητρική.
Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο των τηλεπικοινωνιών της Siemens «έσπασε» το 2006, όταν ένα τμήμα εντάχθηκε στην κοινοπραξία Nokia Siemens Networks (από την οποία αποχώρησε τελικά η Siemens), ενώ το δεύτερο τμήμα εντάχθηκε σε σύμπραξη με την Gores Group, αποτελώντας την UNIFY.
Παράλληλα, η Siemens πούλησε αντί 3 δισ. ευρώ τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία με την Bosch, αποχωρώντας από τις «λευκές συσκευές». Η εταιρεία διατηρεί εργοστάσιο στου Ρέντη και υποσχόταν, μάλιστα, στο πλαίσιο της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού να επενδύσει 60 εκατ. ευρώ, κάτι που όμως δεν έχει κάνει, παρ’ όλο που δεσμεύτηκε συμβατικά γι’ αυτό.
«Ουδεμία ενέργεια» από την Επιτροπή Εποπτείας
Παράλληλα, νέα στοιχεία στην υπόθεση του συμβιβασμού φέρνει έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου.
Όπως αναφέρεται, στην εξωδικαστική συμφωνία περιλαμβάνεται η διάθεση εξοπλισμού προς τα νοσοκομεία ύψους 25 εκατ. ευρώ για διάστημα πέντε ετών, ενώ σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Εποπτείας της Σύμβασης για τις ανάγκες των νοσοκομείων σε τεχνολογικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Επιτροπή Εποπτείας «ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και συνέστησε να αποφευχθούν τα είδη του εξοπλισμού που δημιουργούν δεσπόζουσα θέση» της Siemens στην αγορά και αφετέρου να διατεθεί και ποσό από την εταιρεία για την προμήθεια εξοπλισμού των νοσοκομείων με τη διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού.
Όπως επισημαίνεται, η Siemens πρότεινε στην επιτροπή Εποπτείας τη διάθεση χρηματικού ποσού για προμήθεια εξοπλισμού όπως αγγειογράφοι και μαστογράφοι «που δεν μπορεί να διαθέσει σε μεγάλο αριθμό λόγω του κινδύνου της δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης στην αγορά». Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι εξεδόθη έγγραφο τον Αύγουστο του 2014 «προς την Επιτροπή Εποπτείας για παραπέρα ενέργειες και μέχρι σήμερα ουδεμία ενέργεια έχει γίνει ως προς την υλοποίηση του περιεχομένου του».
Παρέμβαση της Siemens στο ΣτΕ υπέρ της συμφωνίας
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η μητρική Siemens όσο και η Siemens Ηλεκτροτεχνική έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου και του κύρους της εξωδικαστικής συμφωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει ομάδα πολιτών ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης.
Στο έγγραφο η Siemens σημειώνει ότι η εξωδικαστική συμφωνία «ήταν η καλύτερη λύση για τα μέρη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι η Siemens προκάλεσε ζημιά 2 δισ. ευρώ στην Ελληνική Δημοκρατία».
Από το πόρισμα της Εξεταστικής, σημειώνεται, «προκύπτει σαφώς ότι δεν αποδείχτηκε ζημία και ότι αν τυχόν αποδεικνυόταν ζημία, ο υπολογισμός της θα έπρεπε να γίνει από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας».
Μάλιστα, τονίζει ότι «η συμφωνία συμβιβασμού βρίσκεται σε εμφανέσταστη δυσαρμονία με το πόρισμα και τα προτεινόμενα μέτρα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής».
Η συγκεκριμένη δίκη παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται από το υπουργείο Οικονομικών, υπερασπίζεται το κύρος της συμφωνίας. Ωστόσο, προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε εγγράφως στη Βουλή ότι ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου δεν ζήτησε την άποψή του στη συγκεκριμένη δίκη.
Ωστόσο, το υπόμνημα που κατετέθη στο ΣτΕ από τον νομικό σύμβουλο, το οποίο υπογράφεται από την πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και υπερασπίζεται το κύρος της συμφωνίας, κοινοποιείται και στον υπουργό Οικονομικών, κάτι που συνεπάγεται ότι το γραφείο του κ. Βαρουφάκη έλαβε πλήρη γνώση των απόψεων των υπηρεσιών του υπουργείου για το θέμα.
Η συνέχεια στη Βουλή
Όλα αυτά καθίστανται επίκαιρα και από την «αναψηλάφηση» της υπόθεσης της Siemens από την πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τη Δευτέρα συγκαλεί εκ νέου την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συνεχιστεί η ακρόαση του πρώην πρόεδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του ομώνυμου σκανδάλου κ. Σήφη Βαλυράκη. Σημειωτέον ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου αμφισβητεί το κύρος της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού.
Η υπόθεση έχει αναπόφευκτα και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση του 2012 που είχε καταθέσει στη Βουλή ο νυν πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, η κύρωση της συμφωνίας αποτελούσε «πράξη καθ’ όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα, πλην άλλων, απιστία και παράβαση καθήκοντος».
Και αυτό διότι, όπως έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας, «το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) αποδεχόμενο σε πλήρη ικανοποίησή του φερόμενες παροχές υποτιθέμενου ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ σε είδος».
Μάλιστα, η υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού εντάχθηκε και στη «Μαύρη Βίβλο» του κόμματος, όπου αναφέρεται ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Siemens αποτελούν ενεργό πεδίο διεκδίκησης και όσοι διαχρονικά παρεμποδίζουν την άσκησή τους πρέπει να λογοδοτήσουν».