Aπό το FBI στην Goldman Sachs

Πριν από περίπου επτά χρόνια δύο πράκτορες του FBI, έπειτα από πολύμηνη έρευνα και ακολουθώντας πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές στις υποθέσεις λευκού περιλαιμίου

Πριν από περίπου επτά χρόνια δύο πράκτορες του FBI, έπειτα από πολύμηνη έρευνα και ακολουθώντας πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές στις υποθέσεις λευκού περιλαιμίου, αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα στην αμερικανική ιστορία: το σκάνδαλο Μέιντοφ. Σήμερα, ο Πάτρικ Κάρολ, ο ένας εκ των δύο και επικεφαλής της έρευνας τότε, μετακομίζει στην Goldman Sachs προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στον τομέα συμμόρφωσης, επιτήρησης και στρατηγικής του ομίλου.
Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης, με οικονομικές σπουδές και θητεία στη Lehman Brothers και στη Merrill Lynch, ο Κάρολ έγινε πράκτορας του FBI το 1991, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ να προσλάβει άτομα με οικονομικό υπόβαθρο προκειμένου να αποφευχθούν γεγονότα όπως η τραπεζική κρίση αποταμιεύσεων και δανείων των δεκαετιών του 1980 και του 1990.
Νέα στοιχεία ενοχής


Η επαγγελματική του πορεία υπήρξε εξαιρετικά ανοδική. Ο Κάρολ έφτασε να διευθύνει μία από τις δύο ομάδες του FBI στη Νέα Υόρκη που ερευνούν και εξιχνιάζουν οικονομικά εγκλήματα.
Η μεγαλύτερη κληρονομιά του Κάρολ στην υπηρεσία του είναι η υιοθέτηση στην έρευνα για τις υποθέσεις λευκού κολάρου πρακτικών παρακολούθησης υπόπτων που ως τότε χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή στοιχείων εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών και της μαφίας.
Η αποδοχή από τα δικαστήρια προϊόντων υποκλοπής, όπως η κρυφή ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση, ως αποδεικτικών στοιχείων ενοχής παρανομούντων χρηματιστών πιστώνεται κατά κύριο λόγο στον Κάρολ.
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς για την απόφασή του να διακόψει μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη καριέρα. Ωστόσο, η μεταπήδηση στον ιδιωτικό τομέα είναι μάλλον συνηθισμένη για τον κλάδο του πρώην ομοσπονδιακού πράκτορα.
Στην εικοσιπενταετή του πορεία στο FBI ο Κάρολ εργάστηκε μαζί με την ομάδα του για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά διακρίθηκε κυρίως για τις επιδόσεις του στην αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων και υποθέσεων εξαπάτησης επενδυτών, με χαρακτηριστικότερες εκείνες του Μπέρνι Μέιντοφ και του Ρατζ Ρατζαράτναμ.
Ο Μπέρνι Μέιντοφ ήταν ένας χρηματιστής και πρόεδρος του χρηματιστηριακού δείκτη NASDAQ. Ο Μέιντοφ είχε ιδρύσει μια επενδυτική εταιρεία η οποία, όπως παραδέχθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, λειτουργούσε βάσει του λεγόμενου «σχεδίου Πόντσι», μιας χρηματικής απάτης που βασίζεται στο παράνομο επενδυτικό σχήμα της πυραμίδας.
Η πυραμίδα


Η πυραμίδα επενδυτών στηρίζεται στη λογική της απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Προκειμένου οι επενδυτές να μη διεκδικήσουν τα «κέρδη» τους, οι διαχειριστές του συστήματος Πόντσι τους ενθαρρύνουν να παραμείνουν στο παιχνίδι ώστε να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα παραθέτοντας ένα πλήθος ασαφών ή «μυστικών επενδυτικών στρατηγικών». Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος πίσω από όλη αυτή την απάτη καρπώνεται τα χρήματα ή τα χρησιμοποιεί για να επεκτείνει τη λειτουργία της.
Στην περίπτωση του Μέιντοφ, ο πολυμήχανος χρηματιστής έπεισε χιλιάδες επενδυτές να του εμπιστευτούν τις αποταμιεύσεις τους ψευδώς υποσχόμενος τεράστια κέρδη σε πολύ σύντομο διάστημα. Τα πράγματα άρχισαν, όμως, να παίρνουν επικίνδυνη τροπή όταν οι πελάτες τού ζήτησαν να τους επιστραφούν αποδόσεις συνολικής αξίας 7 δισ. δολαρίων. Δυστυχώς για εκείνον, ο Μέιντοφ τη δεδομένη χρονική στιγμή είχε στη διάθεσή του μόνο 200-300 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με το CNNMoney, όταν το FBI και η ομάδα του Κάρολ αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ο Μέιντοφ είχε υπεξαιρέσει στην πραγματικότητα περί τα 20 δισ. δολάρια, παρότι τα έγγραφα που παρουσίαζε στους επενδυτές του ως αποδόσεις έκαναν λόγο για περίπου 65 δισ. δολάρια.
Ο ηλικίας 77 ετών σήμερα αμερικανός επενδυτής καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση. Ακόμη και σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος των χιλιάδων θυμάτων που εξαπάτησε έχει καταφέρει να αποζημιωθεί και να πάρει τα χρήματά του πίσω ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς άρχισε το παιχνίδι της εξαπάτησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk