«Τώρα μπορώ να χρησιμοποιήσω υπολογιστή»

«Ούτε ήξερα να ανοίξω τον υπολογιστή, όχι να τον χρησιμοποιήσω».

«Ούτε ήξερα να ανοίξω τον υπολογιστή, όχι να τον χρησιμοποιήσω». Η κυρία Ζωή Γιάννου, από τον Αϊ-Στράτη, είναι μία από τους 196.823 ωφελουμένους που παρακολούθησαν προγράμματα στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ). Η ενασχόληση του γιου της με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η δική της τεχνολογική άγνοια στάθηκαν η αφορμή για τη συμμετοχή της στο Τμήμα Πληροφορικής. «Ηταν πολύ ενδιαφέροντα τα μαθήματα, μάθαμε πολλά πράγματα και περάσαμε την ώρα μας» λέει στο «Βήμα» η κυρία Γιάννου ανακαλύπτοντας στα 60 της τον κόσμο του Διαδικτύου. «Τώρα πια κοιτάζω κάθε μέρα τον καιρό, γιατί είμαστε ψαράδες εμείς. Γενικά καλό είναι να γίνονται τέτοια πράγματα, να περνάμε και εμείς καλά και να μαθαίνουμε κιόλας πράγματα» περιγράφει.
Στα περισσότερα από 100 προγράμματα των ΚΔΒΜ έχουν εκπαιδευτεί από το 2013 ως και σήμερα 196.823 πολίτες, στην πλειονότητά τους (74%) γυναίκες. Σχετικά με το ηλικιακό εύρος το 72% είναι άνθρωποι 25-54 ετών, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή στις ηλικίες άνω των 55 ετών σε ποσοστό 20,6%. Στα 12.349 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα σε όλη τη χώρα οι απασχολούμενοι προσεγγίζουν τις 6.500.
Ξένες γλώσσες και πληροφορική

Τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας, που επιλέγονται από τους συμμετέχοντες δήμους με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες και την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και προσωπικής ανάπτυξης των πολιτών, πάντα σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές σε θέματα διά βίου μάθησης ενηλίκων, αναπτύσσονται στα θεματικά πεδία της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, των νέων τεχνολογιών, της γλώσσας και της επικοινωνίας, των κοινωνικών δεξιοτήτων και δράσεων, του πολιτισμού και της τέχνης αλλά και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων τη διετία 2013-2015 εστιάζεται κυρίως στα προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και πληροφορικής.
«Η μάθηση δεν είναι μόνο για τους νέους»

Η κυρία Ολυμπία Σπυριδάκη παρακολουθεί τμήματα διά βίου μάθησης από το 2009 και μέσω των μαθημάτων βελτίωσε τα αγγλικά και τα ιταλικά που ήδη γνώριζε. «Είναι ένας θεσμός πολύ πετυχημένος ειδικά για εμάς τους απόμαχους της επαγγελματικής κατάρτισης. Μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε επαφή με τους νέους ανθρώπους, έχω τέσσερα εγγόνια και αυτό με βοήθησε να είμαι δίπλα τους ακόμη περισσότερο» λέει η 70χρονη, η οποία κάθε χρόνο ψάχνει τι το διαφορετικό θα κάνει. «Ηθελα να μάθω ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να μην είμαι μακριά από την εποχή μου. Εχω καταργήσει πια την τηλεόραση και χρησιμοποιώ το Internet» σχολιάζει η κυρία Σπυριδάκη. Η συμμετοχή της σε τμήματα τα οποία παρακολουθούσαν άτομα διαφορετικών ηλικιών φαίνεται ότι δεν ωφέλησε μόνο την ίδια αλλά και τους «συμμαθητές» της δίνοντάς τους κουράγιο και όρεξη για ζωή. «Η μάθηση δεν είναι μόνο για τους νέους» συμπληρώνει.
Ο κ. Δημήτρης Μάντακας, από την Αστυπάλαια, συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του νησιού, ήθελε όμως να διευρύνει τους ορίζοντές του και γι’ αυτό αποφάσισε να παρακολουθήσει σεμινάριο υποκριτικής μέσω e-learning. «Μαθαίνω πιο μεθοδευμένα αυτά που ήδη ήξερα. Θα ήταν καλύτερο να ήταν διά ζώσης αλλά και πάλι είναι πολύ καλό που γίνεται έστω και με αυτόν τον τρόπο» σχολιάζει.
Οπως περιγράφει ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΚΔΒΜ Δράμας κ. Ερμόλαος Ψαριανός, οι άνθρωποι που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στα τμήματα «θέλουν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να αλλάξουν παραστάσεις, να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους», ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας τρόπος κοινωνικοποίησής τους. Εκείνο που κάνει εντύπωση στην κυρία Ευγενία Τάσσου, υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΚΔΒΜ Ιωαννίνων, είναι «η όρεξή τους να μάθουν» ειδικά για τους μεγάλους σε ηλικία συμμετέχοντες.
Εν αναμονή του νέου ΕΣΠΑ

Το πρόγραμμα των ΚΔΒΜ είναι ένα δωρεάν συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους σε όλη την Ελλάδα με φορέα υλοποίησης το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Η χρηματοδότηση του παρόντος προγράμματος ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015, με τις συμβάσεις εργασίας των στελεχών και εκπαιδευτών να λήγουν στις 30 Ιουνίου 2015.
Η συμπερίληψη των ΚΔΒΜ στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα θεωρείται δεδομένη έπειτα και από την ανταπόκριση που έχουν από τον κόσμο, ενώ οι αρμόδιοι φορείς συζητούν την παράτασή του από το φθινόπωρο για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου το οικονομικό αντικείμενο του προγράμματος. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η βούληση τα ΚΔΒΜ να μπουν στο νέο ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει να υπάρξει μια δίμηνη-τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις των περιφερειακών στελεχών και να δημιουργηθούν καινούργια τμήματα» ανέφερε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Παναγιώτης Μανούρης.
«Κάνουμε το παν για να υπάρξει η παράταση με τα υπόλοιπα αδιάθετα χρήματα από το ΕΣΠΑ για να κάνουμε επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων που λήγουν στις 30 Ιουνίου. Η επέκταση αυτή θα είναι για όσο περισσότερους μήνες μπορέσουμε, πιθανόν ως τον Νοέμβριο, αλλά και στη συνέχεια μπορεί κανείς να τα εντάξει στο επόμενο πρόγραμμα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία διακοπή» σχολιάζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Γεράσιμος Σπαθής.
Ολα τα ενεργά αυτή τη στιγμή τμήματα των ΚΔΒΜ θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη Ιουνίου, ημερομηνία που λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζομένων.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk