Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη στην αίθουσα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής με κατηγορούμενους σχεδόν την πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος, αλλά και άλλων στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι και σήμερα από το δικαστήριο απουσίαζε ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής 5ης ημέρας συνεδρίασης του δικαστηρίου, η πρόεδρος εφετών κυρία Μαρία Λεπενιώτη αναφέρθηκε στην παράλληλη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής με αυτήν των Πυρήνων της Φωτιάς καθώς σε διαφορετική περίπτωση η πρόοδος της διαδικασίας θα είναι ιδιαίτερα αργή.

«Αν δεν διεξαχθούν παράλληλα οι δίκες, θα πρέπει να συνεδριάζουμε μία φορά τον ένα – ενάμιση μήνα», τόνισε η κυρία Λεπενιώτη για να υπογραμμίσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Υπέδειξε μάλιστα τον κ. Δημήτριο Μόκκα, πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείο Αθηνών ως το πρόσωπο «κλειδί» για την αλλαγή της δικαστικής αίθουσας. Η ίδια υπέβαλε δύο φορές σχετικό αίτημα και έλαβε απορριπτική απάντηση.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, σχετικά με τη μητέρα και την αδελφή του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο επέτρεψε να δηλώσουν παράσταση Πολιτικής Αγωγής, και να ζητήσουν συμβολική αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη

Σε πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου παρέπεμψε τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από κατηγορούμενους (Ελένη Ζαρούλια, Νίκος Μιχαλολιάκος, Μ. Αρβανίτης, Αντώνης Γρέγος, Δ. Κουκούτσης) περί αντικατάστασης των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί, στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Η ίδια έκρινε στην ουσία αναρμόδιο το δικαστήριο στην παρούσα φάση, ενώ παράλληλα επιφυλάχθηκε ως προς το αίτημα παράστασης της Πολιτικής Αγωγής όσον αφορά στο αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Τον λόγο έλαβε εκ των κατηγορουμένων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης, διαμαρτυρόμενος για τη στέρηση του δικαιώματος λόγου εκτός Βουλής. Ο ίδιος ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει αν η διάταξη στην οποία στηρίζεται ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος είναι αντισυνταγματική, ενώ πρόσθεσε ότι έχει επιρριφθεί συλλογική και όχι ατομική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής, κατ’ εντολή της προηγούμενης πολιτικής εξουσίας.

Στο τέλος της συνεδρίασης, το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις αντικατάστασης των περιοριστικών όρων των προαναφερθέντων κατηγορουμένων.

Πυρήνας της δίκης ήταν οι ενστάσεις που κατέθεσε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Συνήγοροι υπεράσπισης δίνουν μάχη για την αποβολή των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, με βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει η αναγκαία αιτιώδης συνάφεια για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, κ. Τάκης Μιχαλόλιας, κινήθηκε στην ίδια λογική και ζήτησε την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό θυμάτων και συγγενών θυμάτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης επιβουλεύεται τη δημόσια τάξη, οι διατάξεις του δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προστατευτικούς κανόνες ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα προς το δικαστήριο ότι ουδείς εκ των κατηγορουμένων έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης: «Έχετε μία εγκληματική οργάνωση ασυγκρότητη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι «ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει παραπεμφθεί ενώπιον του δικαστηρίου σας χωρίς να κατηγορείται για καμία από τις επιμέρους πράξεις», σημειώνοντας ότι ο εντολέας (και αδελφός του) δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές ούτε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ούτε με απόπειρες ανθρωποκτονιών. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παρασταθεί Πολιτική Αγωγή η οικογένεια Φύσσα ή άλλα θύματα της δράσης της Χρυσής Αυγής. «Νομιμοποιούνται να παραστούν ως Πολιτική Αγωγή μόνον όσοι έχουν ευθέως προσβληθεί και όχι εκείνοι που εμμέσως ή αντανακλαστικά επλήγησαν», τόνισε.

Τη θέση του διαχώρισε μόνον ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία Φύσσα, δηλώνοντας ότι δεν θα καταθέσει καμία ένσταση για την παράσταση Πολιτικής Αγωγής. «Σεβόμαστε και συμπονάμε την οικογένεια Φύσσα», είπε ο συνήγορος, προκαλώντας την αντίδραση των μελών της οικογένειας : «Να συμπονάς, τον εαυτό σου…».

Αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς

Παράλληλα στο αίτημα μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο επιμένει και ο δήμος Κορυδαλλού καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένος με την απάντηση του υπουργού ότι από το Σεπτέμβρη θα λυθεί το ζήτημα.

Τόσο ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης παρίστανται εκ νέου στη δικαστική αίθουσα μεταφέροντας το αίτημα για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης.

Ο κ. Κασιμάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά τη σημερινή σαφή δήλωση της προέδρου του δικαστηρίου, που εκδικάζει τη δίκη της Χρυσής Αυγής κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, ότι η δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού είναι ακατάλληλη, και τις δύο σχετικές επιστολές της, 22 και 29 Μαΐου, προς το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών, θεωρούμε αυτονόητο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος θα ορίσει άμεσα την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών για τη συνέχιση της δίκης, όπως ζήτησε η κυρία πρόεδρος.

»Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση. Η μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής θα λυτρώσει την πόλη του Κορυδαλλού, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη και χωρίς περισσότερες καθυστερήσεις διεξαγωγή της και βεβαίως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη δημοσιότητα, που χρειάζεται μια δίκη τέτοιου μεγέθους και σημασίας».

«Τι ακριβώς περιμένει ο κ Παρασκευόπουλος για να ορίσει την συνάντηση με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού, την ΠΟΕΣΥ και τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι απεύθυναν σχετικό αίτημα», αναρωτιέται η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωση όπου μιλά για προκλήσεις των χρυσαυγιτών κατηγορουμένων σε βάρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.