Αβραμόπουλος: Μηχανισμός έκτακτης ανάγκης μετεγκατάστασης προσφύγων

Πρόταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης θα εισαχθεί αύριο, Τετάρτη, από τον Δ. Αβραμόπουλο, ώστε να μπορεί σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και γενικότερα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά.

Στη σύσκεψη πήρε μέρος ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος επανέλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα «η οποία δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος».

Και συμπλήρωσε ότι: «Από αύριο δρομολογούμε πρόταση προς τα κράτη-μέλη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης όπου μπορεί πλέον ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθούν από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής όπως την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις σαν και αυτές που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ιταλία. Και το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ. Είναι μια αληθινή τομή στον τρόπο με τον οποίο η Ενωση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλα κράτ-μέλη της Ευρώπης θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του μηχανισμού που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Εχει τεράστια πολιτική σημασία για την Ελλάδα να ανταποκριθεί εντός ευρωπαϊκών πλαισίων και προδιαγραφών στις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ακόμη ότι έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση και πρόσθεσε ότι έγινε «σε μια συγκυρία που παρουσιάζεται και οσο περνάει ο καιρός εντείνεται αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα σε ολόκληρη τη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δέχεται ισχυρή πίεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα….Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος μετά από πρόταση που κατέθεσα….Και συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη, τα εθνικά προγράμματα ασύλου, μετανάστευσης, ένταξης και εσωτερικής ασφάλειας».

Ο ευρωπαίος επίτροπος είχε αναφερθεί πρόσφατα στην πρόταση της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλου λέγοντας ότι «μέσω ενός δίκαιου συστήματος ποσοστιαίας κατανομής» θα ανακουφίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

«Ενώ η Ευρώπη έχει αναλάβει δράση για να σώζει ζωές στη θάλασσα, το προφανές ερώτημα είναι «πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι»», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος και ανέλυσε το προτεινόμενο σύστημα μετεγκατάστασης, το οποίο «θα βασίζεται στον πληθυσμό και το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και τον δείκτη ανεργίας στη χώρα».

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναμένεται να υλοποιηθεί σε βάθος διετίας και περιλαμβάνει 25.000 πρόσφυγες από την Ιταλία και 15.000 από την Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ο αριθμός αυτός να ανέβει στις 30.000.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Γιάννης Πανούσης, Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας κ.κ Δημήτρης Τσακνάκης και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αθανάσιος Αθανασόπουλος καθώς και επιτελικά στελέχη των δυο Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης σε δηλώσεις του ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «ο αρμόδιος Επίτροπος παρουσίασε το γενικό σχέδιο σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική και τις ροές των προσφύγων και τη νέα στρατηγική πάνω σε αυτό το ζήτημα. Κάναμε μια εκτενή και ενδελεχή συζήτηση πάνω στο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή το ότι πλέον έχει γίνει δεκτή μια ουσιαστική στροφή που μένει να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε σχέση με το πως αντιμετωπιζόντουσαν τα ζητήματα που προέκυπταν από ένα θέμα, δηλαδή αυτό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που θα είναι φλέγον ζήτημα και τα προσεχή χρόνια και που ανεβαίνει στην ατζέντα της αντιμετώπισης και για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για όλες τις χώρες. Αναπτύχθηκαν και από τους συναρμόδιους υπουργούς πάρα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, ενστάσεις, αδυναμίες, κενά που υπάρχουν, προτάσεις γύρω από το σύνολο των επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν στην καταγραφή και στην διεκπεραίωση από εκεί και ύστερα ενός αριθμού από τις προσφυγικές και μικτές μεταναστευτικές ροές προς όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση με την ανάληψη της ευθύνης από τις χώρες της ΕΕ και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Καταγράφηκαν αυτά τα ζητήματα, μπήκαν οι προτεραιότητες και ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει δυνατόν και να ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική και να υπάρξουν και όλες οι οδοί βοήθειας προς τη χώρα σε κάθε επίπεδο έτσι ώστε να υλοποιηθεί το ελληνικό διαβατήριο για τη φερεγγυότητα και τη συμμετοχή σε αυτούς τους προγραμματισμούς. Χρειάζεται μια μεγάλη συνέργεια της ίδιας της κοινωνίας, των Δήμων, των Περιφερειών, των κοινωνικών οργανώσεων, της Βουλής, των Μέσων Ενημέρωσης για την κατανόηση αυτής της πολιτικής, αυτής της στρατηγικής για να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, με λογική, με αποφασιστικότητα και με ασφάλεια και βέβαια με ανθρωπιά και αλληλεγγύη αυτό το μείζον ζήτημα».

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης ροσφύγων στο οποίο προβλέπεται να συμπεριληφθούν περίπου 20.000 άτομα. Πρόκειται για πρόσωπα που χρήζουν παροχής διεθνούς προστασίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μη ευρωπαϊκή χώρα όπως η Τουρκία και θα μπορούν να μετακινηθούν σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πωε η Ελλάδα προσφέρει 323 θέσεις, η Κύπρος το λιγότερο 69 και η Γερμανία 3.086 το μέγιστο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk