Αξιολόγηση προσωπικού με… κάλπες, συνέντευξη και ολίγον ΑΣΕΠ

Κάθε φορά που ένας νέος τρόπος αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο γίνεται νομοσχέδιο η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου

Κάθε φορά που ένας νέος τρόπος αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο γίνεται νομοσχέδιο η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου διακηρύσσει ως επιδίωξη την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και την ανάδειξη των καλυτέρων σε συνδυασμό με τη σωστή εξυπηρέτηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το ίδιο, με μία προσθήκη όμως στις στοχεύσεις, γίνεται και αυτή τη φορά που το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει έτοιμο προς επίδοση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες, το σχέδιο με τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων. Η «ομαδικότητα» είναι η προσθήκη-κλειδί που διαπερνά ως κομβική παράμετρος τη νέα φιλοσοφία του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης και λειτουργεί, συμβολικά, ως αντίπαλον δέος απέναντι στις ποσοστώσεις που στιγμάτισαν τη νομοθετική παρέμβαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.
Παράλληλα, με το βλέμμα στο εσωτερικό κυβερνητικό πεδίο αλλά και προς το εκλογικό σώμα που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξη της συμμετοχικότητας, σε έναν βαθμό, και η ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος στο Δημόσιο ανάγετονται σε ζήτημα μείζον ως «διαφοροποιητικό» στοιχείο. Αλλωστε αυτή η ρητορική υποκαθιστά επαξίως την αδυναμία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μιλάει, λόγω και πάλι δημοσιονομικών δεσμεύσεων, για ανάκαμψη μισθών, η οποία αναφέρεται μόνο σε αναδιάρθρωση ενιαίου μισθολογίου εν ευθέτω χρόνω (κάτι που μπορεί να υποκρύπτει και αλλαγές επί τα χείρω σε οικονομικές απολαβές ορισμένων κατηγοριών).
Ετσι, μετά το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση απολυμένων και «διαθεσίμων», η προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για κάποιου είδους «μεταρρυθμιστικό έργο» επικεντρώνεται σε αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος (κατά το γαλλικό και το σουηδικό πρότυπο δημόσιας διοίκησης και τη συμβολή του ΟΟΣΑ) και με περιεχόμενο που να το υπερασπίζουν επιχειρήματα και περί αποτελεσματικότητας αλλά και περί αριστερού ιδεολογικού προσήμου.
Πώς γίνονται όλα αυτά; Η πολιτική ηγεσία φέρνει ρυθμίσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού, όπου λόγο και συμμετοχή σε αυτήν θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και συλλογικά. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνεται από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η αξιολόγηση σε επίπεδο τμημάτων θα τίθεται υπ’ όψιν του συνόλου των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά για να κρίνει αν είναι «δίκαιη». Μεταξύ άλλων, προωθείται διάταξη ώστε οι υφιστάμενοι να κρίνουν τους προϊσταμένους και με ερωτηματολόγιο που θα δίδεται θα υπάρχουν μια «ακτινογραφία» των προσόντων διοίκησης του προϊσταμένου, των σχέσεων συνεργασίας που καλλιεργεί μέσα στην υπηρεσία και άλλα στοιχεία για το ρολάρισμα της διοικητικής καθημερινότητας. Επίσης προτείνεται ρύθμιση για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων σε ένα τμήμα μέσω κάλπης. Οπως επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινώνεται από τη Διεύθυνση Διοικητικού ποιοι είναι οι τρεις υπάλληλοι που έχουν αξιολογηθεί από τον προϊστάμενο ως οι πιο καλοί, με κριτήρια απόδοσης, προσόντων, αποτελεσματικότητας και εύστοχων παρεμβάσεων. Στη συνέχεια η τελική απόφαση για τους καλύτερους θα λαμβάνεται ύστερα από ψηφοφορία των υπαλλήλων που θα κρίνουν την αξιολόγηση των προϊσταμένων.
Εξετάζεται – αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ενταχθεί ως ρύθμιση, ή τουλάχιστον ότι, κι αν θεσμοθετηθεί, θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα – το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μοντέλο κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αποστέλλουν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά για την αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αξιολόγηση θα υπάρχουν τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια (πτυχία, μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικά, μετεκπαιδεύσεις κ.ά.) για μοριοδότηση. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέντευξη θα περιλαμβάνεται στην επιλογή προϊσταμένων (με συμμετοχή και του ΑΣΕΠ) αλλά και για την αξιολόγηση του προσωπικού – σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να βαθμολογείται, αλλά λειτουργώντας για να διερευνηθούν στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση των υπαλλήλων. Πάντως στην αξιολόγηση η συνέντευξη θα είναι κυμαινόμενης βαρύτητας. Το ποσοστό της συμβολής της θα αυξάνεται όσο πιο ψηλά αναφέρεται η θέση του στελέχους στην ιεραρχία…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk